Възхвала на ергена ~ Невъзможно твой

Назаем от киното

Който не е гледал този филм на Нанси Майер, веднага да поправи грешката си. Защото надали има по-брилянтна история за любовта, която може да те сполети в зряла възраст. Едва ли има по-подходящи от Даян Кийтън и Джак Никълсън, които се да пуснат така елегантно по линията на подредените си страсти, за да се прегърнат горещо и искрено накрая. Но по пътя на този инфарктен сюжет, зрителите не бива да пропускат основната експозиция на друга начетена дама. Зои (Франсис Макдормант), сестрата на главната героиня Ерика (Кийтън), която има обяснение за несправедливостта на възрастта и печелившата карта на достолепния ерген Хари (Никълсън). Защото преподава науки за жените.

Да вземем за пример теб и сестра ми. Ти имаш голям житейски опит. На колко си? На 63. Страхотно! Никога не си се женил. Ако беше жена, това щеше да е проклятие. Щеше да си стара мома. Но вместо да те съжаляват, пишат за теб и те възхваляват.

Не искаш да се жениш, затова си добра партия. А ето я сестра ми. Чуйте ме, това е интересно. Погледни я! Преуспяла е, най-добрата жена драматург след Лилиан Хелман. Разведена е и си седи в къщи - вечер след вечер, след вечер…, защото мъжете на нейна възраст търся жени на възрастта на дъщеря й.

Погледнете я! Мъжете над 50-те не излизат с по-възрастни жени. Затова те работят все повече и повече, и стават все по-интересни. А това ги прави още по-малко желани. Защото както знаем, мъжете се плашат до смърт от успели и интересни жени.

Съвсем очевидно е – по-възрастните самотни жени са най-ощетената група.

Снимки: Something's Gotta Give (2003), director Nancy Meyers

7741 Преглеждания