Полет над „Полет над кукувиче гнездо”, 1975

Когато Кен Киси пише „Полет над кукувиче гнездо”, едва ли предполага, че този роман може да докара до лудост киноиндустрията. В добрия смисъл на думата. Пет почетни „Оскара” – за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, главна мъжка и главна женска роля, 4 награди БАФТА, 6 награди „Златен глобус“, две статуетки „Давид на Донатело“ за най-добър чуждестранен режисьор на Милош Форман и чуждестранен актьор за Джак Никълсън.

Кърк Дъглас е човекът, който откупува правата върху романа на Киси, с надеждата да изиграе главната роля и праща книгата на чешкия режисьор Милош Форман. Ще минат години, докато неведомите пътища на съдбата срещнат хората, които ще сътворят един от най-великите филми на всички времена. Времето за главна роля на Кърк Дъглас отдавна ще е минало, а синът му Майкъл ще влезе в проекта като копродуцент.

Добре дошли в психиатричната клиника на живота и малкото подредено общество, дирижирано от строгата ръка на сестра Рачид. Редът тук ще бъде пратен по дяволите от новия пациент Рандъл Макмърфи. Вулгарен, дързък, непокорен и див – роля, точно за Джак Никълсън.

През 1993 г. филмът на Форман е определен като културно и исторически значим от Националната библиотека на САЩ и съхранен в Националния филмов архив. Американският филмов институт го поставя на 33-то място в Листата на най-великите филми на всички времена.

Вижте някои непубликувани и редки фотографии от снимачния процес на този филмов шедьовър.

  

Снимки: vintag.es

9325 Преглеждания