Карлос Сантана: „Животът - това е очакване“

Роден на 20 юли 1947 г. в малкия мексикански град Аутлан де Наваро, едва петгодишен започва да свири на цигулка. Учи го баща му - Хосе Сантана, опитен музикант. През 1955 г. неговото семейство се преселва от малкия тих Аутлан в Тихуана, където кипи музикален живот и господства рокендролът. Малкото момче оставя цигулката и взема в ръцете си китарата. През 1960 семейството вече е в Сан Франциско. През 1967 г. младият Сантана създава своя собствена група "Santana Blues Band". Популярността на този състав расте до историческия фестивал във Удсток през 1969 г., когато излиза и първият албум на групата.

Днес Сантана има над 100 милиона продадени копия по цял свят, изнесъл е концерти пред близо 100 милиона публика. Въведен е в "Рокендрол Залата на Славата" и е притежател на 10 награди Грами, от които 9 са за албума "Supernatural" от 1999 година.

8578 2

Дали си Сантана или Смит, мексиканец или еврейн, католик или будист, на Бог не му пука за това.

Моят баща беше потресаващ човек, но като всички мексиканци, той беше мачо и трябваше да извърви много дълъг път, за да научи, какво е интуиция, състрадание и нежност.

Музиката е баланс между мъжкото и женското начало. Жената е мелодията, мъжът – е ритъмът. Моята задача е да ги изпратя в леглото, където това, с което те ще се занимават, ще бъде естествено и нормално.

Когато преди няколко години умря моят баща, аз не включвах никаква музика четири дни. За мен това е твърде много.

Гледайки хората, ангелите плачат, защото за тях е недостъпно онова, което е достъпно за нас – усещането за момента. Ангелите съществуват в безкрайността и не знаят какво е това – да отвориш сутринта новия вестник, а после да забележиш, че по пръстите ти е останало печатарско мастило или да си свалиш обувките под масата и да размърдаш пръстите си.

Човекът, комуто с раждането е дадена свободна воля, е много по-силен от демоните и ангелите, защото демоните могат само да се бунтуват, а ангелите – да се подчиняват.

Не е задължително да побеждаваш всичките си демони. Важното е да се бориш с тях.

Твоите бръчки могат да означават, че си много зъл, много капризен, много стар или че просто се усмихваш много.

Да си щастлив това не е цел и не е придобито благо. Това е решение.

Повечето хора прекарват живота си в плен, защото живеят само с бъдещето или с миналото. Те отричат настоящето, макар че настоящето е това, с което започва всичко.

Животът – това очакване. Ти си жив, докато очакваш нещо.

Ако имах собствен телевизионен канал, първото, което бих показал, това е раждането на дете.

Микрофон, китара, молив е всичко, което имам, използвам ги, за да накарам хората да повярват в това, че божествена светлина има дори в ДНК.

Духовността - това е вода, в която няма никакви примеси, а религиите – това е пепси-кола, кока-кола, вино или просто бира.

Религията няма да ти помогне в пустинята.

Постоянно имам проблеми с пресата и телевизията. Особено когато казвам, че искам да живея без трите „П" – политици, проститутки и папата.

Бира, камиони и религия днес се продават в света по една и съща схема.

Аз не знам какво е това да си подложиш и другата буза. Аз не вярвам в насилието, но вярвам в ответното действие.

Никога не настъпва мир от падащи бомби.

Понякога ми се струва, че за да почувства човечеството своето единство, трябва да ни завладеят извънземни.

Хубавата музика е като татуировка, нанесена направо върху мозъка. След като си я чул, вече не можеш да се избавиш от нея.

Съвършенството е постижимо. Погледнете Штефи Граф. На турнира за големия шлем, тя спечели 22 пъти, а всички останали – не повече от осем.

Ако си докоснал сърцата в Африка или Япония, ти вече никога няма да бъдеш в тези страни като обикновен турист.

Сърцето може да бъде разбрано само със сърце.

Музиката реже по-дълбоко отколкото нож.

Rod Stewart & Santana Perform Live In Las Vegas

Източник: margaritta.dir.bg
Снимки: blog.vegas.com, en.wikipedia.org

23762 Преглеждания