Мерил СТРИЙП | Зад всяка велика жена стои друга велика жена

Днес актрисата празнува своя 66-ти рожден ден

Зад всяка велика жена стои друга велика жена

Моят най-добър учител беше майка ми Мери. Когато влизаше в стаята, тя грейваше, а когато си тръгваше, хората се натъжаваха... Това е истински важното за мен – кой те е докоснал и как те е накарал да се почувстваш. Тя ми беше ментор, защото ми казваше – „Мерил, ти си способна, ти можеш. Ти си толкова прекрасна!".

Аз не съм като моята майка, затова нейното наследство е така важно за мен. Много по-затворен човек съм, интроверт. Когато ми се налага да бъда в светлините на прожекторите, си мисля - „Мери щеше да го направи". Хубаво е да си представям как правя нещо, което си мисля, че не мога. И правя така всеки ден, защото всъщност ако всичко става все по моя начин, най-добре да си стоя вкъщи и да размишлявам какво да готвя за вечеря.

Никога не казвайте на Мерил, че е играла „толкова много силни жени".

Хората винаги ми казват „Вие сте изиграла толкова силни жени", а аз им отвръщам- „Някога казвали ли сте на мъж „Вие сте изиграл толкова силни мъже на екрана!?" Не! Защото очакванията относно мъжете са различни. Защо тогава да нямаме подобни очаквания и за жените?

Жените се възприемаме като равни с мъжете, но ние все още не сме там, където ни се иска да бъдем.

Жените и момичетата имат пред себе си едно интересно предизвикателство днес – ние си мислим, че сме равни с мъжете, но все още не сме стигнали там. За пръв път имаме очакването, че можем да разполагаме с широки възможности за избор, които да ни изведат начело във всяка обществена област. Но все още срещаме съпротивата. Виждаме го тук у дома, в нашето правителство – в Белия дом и Сената, виждаме го в Холивуд, в заседателните зали. Мисля, че предизвикателството пред днешните момичета е да справят с тази съпротива. Как да направим така, че нашето равенство да не изглежда така застрашително, как да го омекотим, обезвредим? Младите жени трябва да се справят с това. Аз съм напълно съпричастна и работя за постигането на тази цел във всяка една област. 

По материал на MORE magazine
Снимки: imdb.com

14911 Преглеждания