Мъжете под чехъл ~ Виктор ЕРОФЕЕВ

Преводач от френски на Сталин, помощник на Молотов, един от най-уважаваните и четени съвременни руски писатели. Проницателен, красноречив и безпощаден за истините, които анализира с почти научен замах.
Написаното от Виктор Ерофеев увлича без патос и ни повежда към тайнствения вътрешен свят на съвременния човек. Сборникът „Мъжете - тирани, мъжете - под чехъл“ включва повече от 60 есета, които развенчават мита за силните на деня.

Идеята, че мъжете управляват света, а жените управляват мъжете, не е нова, но е вечно продуктивна. На върха на властта си създателят на перестройката беше безспорен подчехльовец, макар че, от друга страна, двамата бяха прекрасна двойка. Под чехъл може да попадне както неувереният в себе си мъж, така и изключително самонадеяният. Неувереният търси опора и дава властта в други ръце, а самонадеяният търси потвърждаване на силата си и изпада в зависимост от това непрекъснато потвърждаване. Жената, ако иска власт над мъжа, с когото живее, трябва просто да го погледне за миг студено и да понижи самооценката му: след това той до безкрай ще трябва да доказва, че не е нищожество.

Един мой приятел цял живот търчеше подир женските тела и преуспя, но му омръзна и той се влюби в женския ум - и женският ум го прецака. Тя почна да го унижава, а той почна да търпи това, понеже го беше страх, че ще я изгуби, а се получи така, че изгуби самия себе си. Друг обяви жена си за талантлива и се отнасяше с нея като божи дар, а тя беше просто хитра кучка. Жените много лесно ни се качват на главата.

Да си под чехъл - това се вижда отстрани. Не виждаш сам себе си под чехъл (ако се изключат онези, примирените!). Като се погледнеш в огледалото, не виждаш никакъв чехъл. Но дали наистина всичко е толкова фатално и обидно? Всяка зависимост от жената прави мъжа смешен.

Тогава какво да правиш? Да се откажеш? Да станеш циник и хладнокръвен ловец на удоволствия? Да си направиш харем и да не обичаш никоя в него? Не. Да се посветиш на други велики дела? Да служиш на държавата?

Но тогава ще си просто под чехъла на държавата. Виждали сме ги такива. Милионите чиновници. Ще кажеш обаче, че само се преструваш, че служиш, а всъщност правиш кариера, стремиш се към властта, сядаш на някакъв трон - тогава пък си под чехъла на собствената си кариера. Или ще ограбиш държавата - е, тогава те съдят по друг параграф. Да служиш на демокрацията, също е опасно - ставаш моралист и дисидент и те настъпва чехълът на политическата илюзия.

Мъжът не обича да мисли за тези неща, мъжът отхвърля тези обидни за него мисли, мъжът цени своята независимост. Мъжът обаче е кандидат за подчехльовец именно защото претендира за независимост. Жената по принцип е по-зависима. Тя е много по-умна от мъжа и се справя с робското си положение: често се преструва, че се е примирила с него, но всъщност се издига към самоутвърждаването си въпреки нелетящия си старт. Тя е вътре в пълния със зависимости свят, тя е хитра и обиграна в играта си. И подчинява мъжа или със страст и ласки, или с невъобразимото си женско гаднярство.

Мъжът е фанатик на независимостта си и когато изпадне в зависимо положение, този фанатик не знае какво да прави. Ако държи да се утвърди като независим човек, трябва да демонстрира независимостта си. Всъщност независимостта му е чисто честолюбие. Той трябва да е горд със себе си, призван е да уважава себе си, стреми се да се похвали. Но пред кого да струпа постиженията си? На жената остава просто умело да се възползва от слабостта му.

Единствено монасите май не са под чехъл. Макар че не са ли под чехъла на Господ?

* Откъс от „Мъжете - тирани, мъжете - под чехъл. Есета”, издателство „Факел експрес“
Снимка: biblioclub.ru

14218 Преглеждания