La Vita e Bella ~ Живот по италиански

Италианците са майстори в много изкуства. Изкуството на красивия живот, изкуството да се приспособяват към света и да се измъкват от всякакви ситуации, изкуството да живеят за мига и да му се наслаждават.

Точно за това изкуство иде реч в следващите редове. Ускорен курс по наслада и италиански.

(Dolce & Gabbana Spring Summer 2014 Ad Campaign)

Храната е удоволствие, храненето - ритуал

Италианците живеят по разписание. Звучи невероятно, но е така. Само дето тяхното разписание е особено. Това е стриктно следване на курса – кафе и нещо сладичко сутрин, семеен обяд, следобедно питие в 17:00-19:30, вечеря след  20:00-21:00 у дома или в ресторант.

Хапване на крак? Да тичат с каничка кафе на работа? Фастфуд? Дума да не  става! Това са неприемливи действия, които се предприемат само в краен случай.

Най-добрата храна е тази, която е израсла там, където се намирате, приготвена е току що и веднага ще бъде изядена. И още нещо важно – храненето е удоволствие,  което непременно трябва да бъде споделено с някого. Така е още по-вкусно.

Общуването е двигател на социалния живот, разговорът е изкуство

Вие свободно може да си общувате с непознати, без да настъпвате мъчителните теми за времето? Е, ако наистина е така, Италия ви предоставя безброй събеседници, които с желание ще си поговорят с вас за всичко. Те владеят изкуството на общуването още от деца. Темите са безкрайни – от страстната връзка на Цезар и Клеопатра, през вината на Венето, архитектурата на Емилия Романя и добивът на цитрусови плодове. Тия разговори обогатяват, подаряват нови запознанства и засищат душата.

(Dolce & Gabbana Fall/Winter 2013 Woman campaign; Giampaolo Sgura photography)

Животът не е преследване на нещо си. Това е просто живот. Живееш тук и сега

Италианците живеят с усещането, че ще успеят във всичко. И това много силно понижава нивото на стрес. Тогава преставаш да бързаш и започваш наистина да се справяш с нещата от живота. Даже и с 3-часовата следобедна почивка и с постоянното закъсняване на всички и всичко. Просто фокусът се е преместил върху по-приятни неща. Дай си време за всичко – за вкусно хапване, дълга разходка, разговор с приятел, и ще се изненадаш, как закъсненията ще бъдат оправдани. Забавянето е път към подобряване качеството на живота.

Качеството на живота е приоритет № 1. И никакви компромиси

Самият живот в Италия е устроен така, че да оставя място за удоволствие и качественото му изживяване. Спомняте ли си какво казахме за разписанието? Направено е така, че всички важни неща, създаващи основата на качествения живот, вече са вградени в обичайния ежедневен порядък. Има време за сутрешно кафе и вестник. Време за семейството, време да вземеш децата от  училище или да подремнеш. Време да се срещнеш с приятел и да удариш наздравица, и т.н.

Не живей за това да работиш, а работи, за да можеш да живееш. При това, да живееш добре

Снизхождение към себе си? Защо не?! – това е житейска философия. Италия е пълна със съблазни -  вкусно кафе, превъзходни вина, невероятна кухня, сладоледи, десерти, малки магазинчета пълни с всевъзможни неща… Да си тръгнеш без покупка – не е възможно. А и защо да се възпира човек. Идеята е в това, да не си отказваме малките радости, и така – всеки ден.

Да бъдеш със семейството си. Семейството е крепост

Когато ти свършат парите, забравят достиженията ти, останеш без приятели, всичко, което ти остава е семейството. В условията на постоянна икономическа и политическа нестабилност, характерно за Италия и цялата нейна история, е че семейството е единственото място, където няма да бъдеш предаден и ще бъдеш приютен. И макар днес не всичко да е същото, семейството остава все така важно. Италианските неделни обеди и вечери, на които се събират всички близки и роднини, вече са в историята, но италианците не са изоставили традициите напълно. Независимо от шумната дандания, непоносимите лели и чичовци, досадните бабички с претрупани чинии и постоянните разговори за политика и футбол, семейството поддържа усещането за стабилност и закрила.

(Kids' Dolce & Gabbana Fall 13 Ad Campaign)

Нека децата бъдат с вас. Навсякъде. Децата са радост.

В Италия децата не са изолирани от събитията в ежедневието – напротив. Те са навсякъде – заедно с родителите си по ресторанти, в магазини, кафенета, тратории, салони за красота, бутици. Ако ви видят с малко дете на ръце бързо ще ви донесат подходящо столче, ще му осигурят забавление – родители с деца, добре сте дошли в Италия.

Здравословният начин на живот – това е стил на живота

Затова пастата и пицата нямат отрицателен ефект върху фигурата. Средностатистическият италианец изяжда годишно 26 кг паста, а носи размер М. Няма да срещнете италианци на диета. Ежедневният им порцион е сам по себе си диета. Тя има няколко прости правила – баланс между зеленчуци, въглехидрати, протеини, плодове, приготвяне на храна само от свежи продукти, използвайки прости рецепти и контролирани порции.

И още една рецепта – пеша и на велосипед. Колата е за пътуване на големи разстояния, за мащабно пазаруване или за работа. Пазаруването – това не е ходене  веднъж седмично в супермаркет, а купуване на прясно изпечен хляб от близката фурна, зеленчуци от пазарчето. За среща с приятелите има парк, плаж, ресторант – дотам се ходи пеша.

Дрехите красят човека. Това е италиански начин на общуване

Италианците ги е грижа, какво впечатление оставят у околните. А всички знаем, че то е добро и красиво. Хората на улицата изглеждат приятни, приветливи. Те имат дрехи за всеки повод – в парка няма да отидат пременени като за вечеря, пък обратното – това направо си е грях.

Къси панталонки, пъстри ризки и джапанки в центъра на Рим или Флоренция – ако някой е облечен така, той със сигурност е турист. Да бъдеш облечен добре /не задължително скъпо/ и в тон с обстановката – това е уважение към себе си и хората наоколо. Затова има и шапки, и шалове, и безброй чудесни аксесоари.

(Dolce & Gabbana Fall/Winter 2013 Woman campaign; Giampaolo Sgura photography)

Добрите маниери правят живота приятен

Където и да отидете, усмихнете се, поздравете, ръкувайте се. Това е лично отношение, уважение – и ще бъде оценено. Когато си кажете две-три думи с някого в магазина или пръв се извините на някой, който ви е бутнал без да иска, инцидента се превръща в размяна на комплименти. Това се нарича социално излишество, но и така да е, то прави живота по-приятен, а това е част от добрите неща в живота, нали?

Източник: znaki-v-puti.ru
Снимки: Dolce & Gabbana AD Campaign

11215 Преглеждания