Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре ~ Шарлот БРОНТЕ

„По-добре е да опиташ всичко и да се убедиш, че всичко е суета, от колкото да не опиташ нищо и да изживееш пуст живот.“

Още от малки, любимото занимание на сестрите Бронте е четенето на книгите в домашната библиотека на техния баща. По-късно те започват сами да си съчиняват истории, да измислят страстни и трагични герои, живеещи в несъществуващи светове.

През 1846 Шарлот, Ан и Емили Бронте започват интензивна работа над своите първи романи и само месец по-късно са готови с трите си ръкописа, които изпращат до няколко лондонски издателства. В него се съдържат "Учителят" на Шарлот, "Агнес Грей" на Ан и "Брулени хълмове" на Емили.

Всички издатели отказват "Учителят" на най-голямата сестра Шарлот. "Агнес Грей" и "Брулени хълмове" са одобрени.

Шарлот обаче не се отказва и за отрицателно време написва "Джейн Еър". Романът бива посрещнат с отворени обятия от престижното издателство Smith, Elder & Co. и е издаден веднага, като дори изпреварва издаването на романите на двете ѝ по-малки сестри. Книгата се превръща в бестселър, а днес се смята за една от най-блестящите класики от викторианската епоха.

За разлика от мрачната обреченост в "Брулени хълмове" на Емили Бронте, "Джейн Еър" и до днес пленява читателите с магическото въздействие на всепобеждаващата сила на любовта.

Anne, Emily, and Charlotte Brontë, by their brother Branwell (c. 1834)

Запомни от мен, че не трябва да съдиш по първите впечатления.

Жената, позволила на тайната си любов да се разгори в сърцето ѝ, е безумна, защото тази любов, несподелена и негласна, ще опустоши душата, която я храни; а дори любовта да е открита и споделена, тя като блуждаещ огън ще я доведе до дълбоко тресавище, откъдето няма измъкване.

Дори целият свят да те мрази и да вярва, че си лоша, щом съвестта ти говори, че това не е така и те кара да мислиш, че не си виновна, ти няма да останеш без приятели.

Схващането на привилегирования пол, че призванието на жените е да правят пудинги и да плетат чорапи... е ограничено схващане.

Човешкото сърце има скрити съкровища, тайно съхранявани, в мълчание запечатани; мислите, надеждите, мечтите, удоволствията, чийто чар ще бъде съсипан, ако бъдат разкрити.

Душата, за щастие, има преводач – често в безсъзнание, но все пак достоверен преводач - в очите.

Животът ми се струва твърде кратък, за да го тровим със злоба и горчиви спомени.

И все пак си длъжна да понасяш всичко, щом се налага; само глупавите и слабоволевите казват, че не могат да понесат кръста, определен им от съдбата.

Ти си добра с онези, които са добри с теб. А според мен така и трябва да бъде. Ако хората са винаги кротки и се покоряват на жестоките и несправедливите, лошите винаги ще вършат каквото си искат; няма да се боят от нищо и няма никога да се променят, а ще стават все по-лоши и по-лоши. Когато ни ударят без причина, трябва да отговорим на удара с удар – уверена съм в това, – и то с такава сила, че този, който ни е ударил, завинаги да се отучи да удря.

Charlotte Brontë, probably by George Richmond (1850)

Аз не съм птичка и никакви мрежи не могат да ме задържат; аз съм свободно човешко същество с независима воля, която сега изисква да ви напусна.

Ето че вече станахте неучтив. Но грубостта ми харесва много повече от ласкателствата. Затова ще предпочета да бъда вещица, отколкото ангел.

Мъжът не струва нищо, ако в него няма нещо дяволско.

Мога да живея и сама, ако самоуважението и обстоятелствата налагат това. Няма защо заради блаженството да продавам душата си. В гърдите ми се крие съкровище, дадено ми още от рождение; то ще поддържа живота ми даже ако ми бъдат отказани всички обикновени радости или ако за тях трябва да платя с това, с което не бих се разделила.

Несподеленото щастие не може да се нарече щастие. То няма вкус.

Когато притежаваш сила да заповядваш, неминуемо ще ти се подчиняват.

Неспокойният ум е неудобна възглавница.

Мъката на съвестта може да отрови живота.

Предразсъдъците, както е добре известно, се изкореняват най-трудно от сърце, чиято почва не е облагородена от образованието. Там те растат силни като плевели между камъни.

Интелектът и подходящото образование осигуряват независимостта на духа.

По-добре без логика, отколкото без чувства.

Хората съдят по успеха, с който се увенчават нашите усилия. Бог гледа самите усилия.

Кой има думи в точния момент?

Изображения: en.wikipedia.org

22177 Преглеждания