Небесата проповядват славата Божия | Михаил ЛОМОНОСОВ за вярата си в Бог

Михаил Ломоносов (1711-1765) ~ oсновател на физикохимията, откривател на закона за запазване на материята, професор по химия, астроном, геолог и изобретател, енциклопедист и писател.

(1711 ~ 1765)

Бог е дал на човечеството две книги. В едната е показал Своето величие, а в другата – Своята воля. Първата книга е нашият видим свят. Светът, който е създаден от Бога така, че да може човекът, който наблюдава огромните мащаби, красотата и грациозността на космическите структури, да признае Божието всемогъщество. Втората книга е Святата Библия. В нея е изразено Божието благоволение спрямо нашето спасение.”
(Ломоносов, цитиран в “Библия опережает науку на тысячи лет”, В. Губанов, Москва, 1996)

“Природата е в някакъв смисъл Евангелие, което гръмко проповядва творческата сила, премъдрост и величие на Бога. И не само небесата, но и земните недра проповядват Божията слава.”
(Ломоносов, цитиран в Губанов, 1996)

“Тълкувателите и проповедниците на Библията ни сочат пътя към добродетелите; те ни показват какви ще бъдат наградите за праведниците и наказанията за престъпниците; те ни учат, че благополучен е само животът, който е в съгласие с волята на Бога. Астрономите, от своя страна, ни разкриват храма на Божията сила и великолепие; тези учени – с благоговение и благодарност към Всевишния – търсят пътища към нашето земно временно блаженство. И проповедниците, и астрономите ни показват, не само че Бог съществува, но и Неговите неописуеми благодеяния за нас.”
(Ломоносов, цитиран в Губанов 1996)

“Изследването на природата е трудно, обаче приятно, полезно и свято. Колкото повече нейни тайни постига разумът, толкова по-силно веселие чувства сърцето. Колкото по-далеч се простира нашето изследване в нея, толкова по-обилно събираме плодовете на житейските ни потребности. Колкото по-дълбоко до самите причини на така чудните дела прониква разсъждението, толкова по-ясно се вижда непостижимият Устроител на цялото битие. Този свят е първият общ, истински, незамлъкващ проповедник на всемогъществото, величието и мъдростта Му. Небесата проповядват славата Божия.”
(Ломоносов, цитиран в “Световни мислители за Бога”).

От “50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога”, РИА “Спектра”, Варна
Изображение: wikimedia.org

13336 Преглеждания