Две са нещата, които предизвикват нещастни бракове - мъжете и жените ~ Джош МАКДАУЪЛ

Джош Макдауъл е международно известен лектор и автор по теми, засягащи културните предизвикателства, с които се сблъсква съвременното общество. Той е автор или съавтор на повече от шестдесет книги и е говорил пред повече студенти от всеки друг лектор в студентските среди за петдесетгодишната си кариера.

Бракът е посвещение на двама души не за да си разменят продукти или услуги, а за да избягат изцяло от психологията на размяната.

Два вида страх според мен пречат на хората да преживеят близостта и радостта от трайни взаимоотношения. Единият е страхът, че никога няма да бъдеш обичан. Другият е страхът, че никога няма да можеш да обичаш. Първата причина за съществуването на тези страхове е неуспехът на любовта, която виждаме като пример в домовете си. Ние не развиваме навици за истинска любов автоматично. Ние се учим на тях, като наблюдаваме действащи модели – най-вече как родителите ни изразяват любовта си един към друг всекидневно.

Когато някой коментира: „Няма свесни мъже или жени наоколо“, винаги отговарям: „Проблемът е може би в теб, а не в недостига на свесни мъже и жени“. Признавам, че това може би е горчиво лекарство за някои, но факт е, че свесните мъже и жени гравитират към други свесни мъже и жени.

Ако искаш да се ожениш за страхотен човек, то и ти трябва да бъдеш страхотен човек. А процесът, чрез който можеш да откриеш точно онези лични черти, нуждаещи се от усъвършенстване, е прост. Направи списък на качествата, които търсиш в един партньор. После прецени себе си по този списък. 

Златното првило за успех звучи така: Каквито качества търсиш в другия, развий най-напред у себе си.

Много хора прекарват живота си в завист към другите – завиждат на техните притежания, на тяхната физика, тяхната коса или техните таланти и възможности. Ако цял живот се опитвам да бъда някой друг, кой ще се опита да бъде мен? Замислете се над това. 

Един от белезите на здрави взаимоотношения е колко малки фрази или шеги има в едно семейство , чието значение има смисъл само за членовете му.

Моята философия е такава: ако искаш някой да знае, че кървиш, трябва да покажеш голям кръвоизлив.

Съотношението на похвала към критика в един добър разговор трябва да бъде 90 процента похвала и 10 процента критика. 

Честността може да те накара да изглеждаш като глупак. Честността може да разголи човека и да разкрие, че се пази пълна информация за всеки личен недостатък. Честното общуване, когато говорим с любов и слушаме с любов, не „държи сметка за зло“. В резултат на това, когато има „любящо общуване“, можеш да споделиш истината – недостатъците си и всичко. 

Ако нямаш увереността, че партньорът ти е верен, достоен за доверие и винаги ти мисли най-доброто, почти невъзможно е да бъдеш открит и да изградите интимна и трайна връзка. Може да живеете в една и съща къща, но и двамата ще бъдете безкрайно самотни.

Ако наистина обичаш един човек, ще вземеш слабостта на този човек и ще я носиш. 

В нормални любовни взаимоотношения ти обогатяваш живота на другия като цяло.

Любовта ви е зряла, когато сте загрижени повече за взаимоотношенията и за другия човек, отколкото за собствените си желания. Проява на зрялост е когато общите цели и стойности станат приоритет за двама ви и когато да спечелиш и да докажеш, че си прав престава да бъде важно.

Незрялата любов се съсредоточава само върху една или две страни на индивида. Ако една връзка се фокусира само върху една страна на личността, има големи шансове това да е физическата страна. Това привличане може да бъде толкова мощно, че да замъгли всички други страни на любимия.

Колкото и да е вълнуващо сексуалното привличане, това е толкова ограничен фактор, че не може сам да поддържа себе си. Не след дълго разбирате, че нещо липсва. В бракове, които се основават само на физическото привличане, взаимоотношенията са заплашени, когато се появи някой по-атрактивен.

Браковете, основани на романтични очаквания, в крайна сметка разочароват.

Не е необичайно за една двойка да си мисли, че щом им е приятно заедно, значи са влюбени. Е, може да прекарате много весело с едно шимпанзе, но това не означава, че трябва да се ожените за него.

Зрялата любов е ориентация към цялостната личност. Това означава не само любов и приемане на другия като цялостна личност, но също да бъдеш обичан и приеман заради това, което си във всички области. Да не бъдеш обичан като цялостна личност означава да гладуваш. Да не обичаш другия като цялостна личностозначава да се задушаваш.

Когато един човек знае, че е обичан безусловно, той не мож да не отвърне на свой ред с любов. Винаги ще получаваш повече, отколкото даваш.

Учудвам се колко много хора в своите любовни връзки не успяват да покажат на партньора си най-обикновеното уважение, което показват към непознати.

Една жена може да се влюби в един мъж, защото иска да вярва, че той е всичко, което казва, че е. Проблемът е в това, ч много мъже говорят големи приказки, но не могат да ги потвърят на ринга. Зрялата любов не говори, нито вярва на големи приказки.

Повечето от нас имат два образа. Ние сме един човек навън, но знаем, че всъщност скритата дълбоко в нас личност е истинското аз, което малко хора познават. Разбарх, че във вазимоотношенията на любов „защото“ се страхуваме другата страна да не разбере какви сме в действителност. Страхуваме се, че ще ни приемат по-малко, ще ни обичат по-малко или дори ще бъдем отхвърлени, ако партньорът ни открие истинското ни аз.

Не се жени за някой, с когото можеш да живееш. Ожени се за този, без когото не можеш да живееш. Има голяма разлика.

От Джош Макдауъл: „Тайната да обичаш“, изд.ОМ

Снимка: cru.org

54693 Преглеждания