Не можеш да спреш да обичаш някого, само защото не ти е отвърнал със същото ~ Роалд ДАЛ

„По малко глупост тук и там обича и мъдрецът сам.“

Под перото му са излезли книгите „Матилда“, „Вещиците“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „ГДВ“, „Фантастичният господин Фокс“ и още много други. Любимият на малки и големи писател Роалд Дал завинаги остава с нас с невероятното си чувство за хумор, магичния свят, който създава и изненадващия завършек на голяма част от творбите му. 

(1916 ~ 1990)

Човек с добри мисли никога не може да бъде грозен. Може да имаш крив нос, сбъркана уста, двойна брадичка или криви зъби, но ако имаш добри мисли, те ще блестят от твоето лице и ще направят така, че да изглеждаш добре.

Има нещо смешно в майките и бащите. Дори детето им да е най-гнусното същество, което може да си представите, те продължават да си мислят, че то е прекрасно. Случва се обаче понякога човек да попадне и на родители, които са точно противоположния случай и изобщо не се интересуват от децата си – те, разбира се, са къде-къде по-опасни от ония, които са се възгордели без причина заради своите отрочета.

Когато пораснете и имате собствени деца, моля, запомнете нещо важно: да имаш скучен родител изобщо не е забавно. Това, което едно дете иска и заслужава, е родител, който да е брилянтен. 

Родителите не винаги са прави, макар често да си мислят така. И трябва да слушат децата си по често.

Възрастните са сложни същества, изтъкани от чудатости и тайни.

Трябва да ти кажа, че мъжете съвсем не са толкова умни, колкото самите те си мислят. Но ти и сама ще стигнеш до това заключение, когато станеш малко по-голяма, момичето ми. 

Вещиците винаги са жени. Не искам да говоря лошо за жените. Повечето са прекрасни. Но е факт, че всички вещици са жени. Не съществува такова нещо като вещица мъж. От друга страна, таласъмите са винаги от мъжки пол. Както и върколаците. Тези твари също са опасни. Но нито една от тях не е и наполовина толкова опасна, колкото истинската вещица. А от всички опасни твари за децата, истинската вещица е най-страховитото същество на земята. Тя е двойно по-опасна, тъй като на външен вид изглежда съвсем безобидна. Дори след като научите всички тайни, пак няма как да сте напълно сигурни дали виждате вещица, или просто мила жена. Ако тигърът можеше да се преобрази на голямо куче, размахващо дружелюбно опашка, вероятно щяхте да се приближите до него и да го потупате по главата. И тогава с вас щеше да е свършено. Същото е и с вещиците. На пръв поглед те изглеждат като мили жени. 

Жените са непредсказуеми като океана. Докато не поемеш кормилото никога не знаеш над плитчини или над дълбочини минава твоя кил. 

Когато младият човек изпадне в депресия, всички мислят, че виновна за това е жена. 

Никой, никога не порасва наистина, независимо какво си мисли.

Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат и понякога изобщо не са дори така, както ги мислим.

Не можеш да спреш да обичаш някого, само защото не ти е отвърнал със същото. 

Котките знаят, какво правят. Никога няма да срещнеш котка, която да прави нещо, което не иска. 

Яростта и ненавистта са способни невероятно да концентрират мислите. 

Всичко в този живот... е опит. 

Животът е много по-забавен, ако си играеш.

Не знам да има живот, който може да се сравни с чистото въображение.

Ако ти си добър, добър е и твоят живот.

При всякакви условия избягвай излишна прибързаност. За да оцениш нещо вярно, непременно е нужно време. 

В наши дни можеш да отидеш навсякъде за нула време и нищо вече не е приказно. 

Няма непознати – само приятели, с които още не си се запознал.

Приятелите нямат форма, размер и вид, те са всякакви и ако си им верен, са до теб за цял живот.

Няма значение кой си и как изглеждаш, ако има някой, който да те обича истински.

По малко глупост тук и там обича и мъдрецът сам. 

Дрън-дрън! Никъде няма да стигнете, ако продължавате все с това „ами-ами“. Щеше ли Колумб да открие Америка, ако си беше повтарял: „Ами ако ми потъне корабът? Ами амо ме срещнат пирати? Ами ако никога не се завърна?“ Тогава дори нямаше да потегли. 

Изкуството е безнравствено само тогава, когато с него се занимават дилетанти. 

Човек е глупак, щом е решил да става писател. Всичко, което получава в замяна е абсолютната свобода. Няма друг господар освен душата си, и вярвам, че именно заради това го прави.

Най-важната функция на детския писател и да напише книга, която е толкова абсорбираща, вълнуваща, забавна, красива и да се чете бързо, че детето да се влюби в нея. Тази първа любов между детето и книгата ще доведе до други влюбвания в други книги и по този начин битката, най-вероятно, е спечелена. Освен това детето ще е научило нещо, което ще му помогне по пътя през годините.

Аз пиша само за това, което спира дъха или те кара да се смееш. Децата знаят, че аз съм на тяхна страна. 

Да имаш власт изобщо не е толкова важно пред това да избереш какво да правиш с нея.

Тайната на живота е да станеш много, много добър в нещо много, много трудно.

Започнах да разбирам колко важно е в живота си да бъдеш ентусиазиран. Трябва да се интересуваш от нещо, независимо какво е, да бъдеш погълнат изцяло от него. Да го обгърнеш с две ръце, да го обичаш и да го превърнеш в своя страст. Хладкото не е добро. Горещото също не е добро. Единственият избор е горещо и със страст.

Преминавай всички граници. Постъпвай така, че всичко, което правиш, да изглежда толкова налудничаво, че да не е за вярване. 

О, моля, о, моля, ние се молим да изхвърлиш телевизора си и да сложиш на негово място един хубав шкаф за книги на стената.

Някъде, дълбоко в нас, се крие силата, способна да промени света.

Гледай с блясък в очите целия свят около себе си, защото най-великите тайни винаги се крият на най-невероятните места. Тези, които не вярват в магия, никога няма да ги открият.

Източник: Роалд Дал, „Матилда“, „Вещиците“, „Чарли и шоколадовата фабрика“ и др., изд. Хермес
Снимки: imdb.com

51957 Преглеждания