Мъжът трябва да прави добро, за да се чувства добре, а жената трябва да се чувства добре, за да прави добро

Шестте потребности на нашата природа

Two Human Beings (The Lonely Ones), 1896 by Edvard Munch

Трите аспекта на нашата природа (дух, душа и тяло)

В Светото писание човешкото същество е описано като създадено от дух, душа и тяло. (Послание на св. ап. Павла до Солуняни 5:23). Следователно, за да постигнем съвършенство във функциите на ума и тялото, трябва да зачитаме аспектите, които са свързани с всичките три съставни части на нашето същество. По отношение на съня, тялото отговаря на диети, упражнения и стимула за постигане на цели. Духът отговаря на аспектите на природата, които въздействат на хормоналното отделяне, като нощ и ден и така нататък, а душата реагира на емоции като любов, сила на характера, опрощение и честност. Ако се стремим да развием всички тези аспекти на нашето същество, ще стимулираме усъвършенстването на способността ни за сън.

Два аспекта на нашия характер – да правиш добро и да се чувстваш добре.

Освен тези фактори ние се нуждаем и от изява на личността ни в живота по начин, който отговаря на природата ни на мъж и на жена. 

Правилото “прави добро – чувствай се добре”.

Природата на мъжа и на жената изискват от нас да се изявяваме по взаимодопълващ се начин съобразно двете правила на съвместимостта и взаимната толерантност.

(1) Мъжът трябва да прави добро, за да се чувства добре, а жената трябва да се чувства добре, за да прави добро.

Когато мъжът има възможността “върши добри дела по света”, той ще се чувства добре и ще проявява желание да разпространява това добро около себе си. Когато в жената бъде предизвикано и породено усещането “да се чувства добре”, тя ще бъде добра и също ще дарява с добрина околните. Ако мъжът не може да накара жената да се чувства добре в заобикалящия я свят, а жената не поощрява мъжът да върши добри неща в своя свят, те ще имат проблеми в изпълнението на ролите си на съпруг, баща и приятел - за мъжа, и на съпруга, майка и приятел за жената. (Триединството на човешката природа). Същото се отнася за второто правило на съвместимостта и взаимната толерантност.

(2) Мъжът трябва да дава на жената сигурност и приятелство, а жената трябва да дава на мъжа кураж /стимул/ и приятелство.

Второто правило е свързано с най-важните черти на характера ни, които “ни поощряват” да правим добро и да се чувстваме добре. По природа, жената се нуждае от това да получава сигурност и да окуражава и стимулира, а мъжът се нуждае от подкрепа и от предоставянето на сигурност. За усвояването на изкуството да приемаш приноса и даровете на другия е необходимо и истинско приятелство.

История на заболяване. (Загуба на любовта поради отчуждаване).

Маргарет дойде при мен с проблеми със съня, които изпитвала в продължение на няколко години скоро след като последното й дете се оженило и напуснало дома. Съпругът й Бил се превърнал в много успешен бизнесмен по време на брака им, а тъй като Маргарет прекарала всички тези години в отглеждането на децата, не можела и не знаела как да му помогне след напускането на дома от децата им. Бил също се бил научил да се справя без поощрението и подкрепата на Маргарет в продължение на много години, поради което му било трудно да я въведе в бизнеса си на този късен етап. (Причината за тяхното отчуждаване не е в това, че са били семейство, а в това, че всеки от тях е имал отделен и самостоятелен живот). Безсънието на Маргарет било предизвикано от неспособността й да задоволи нуждата си да дава подкрепа и кураж. Тя се разплака, когато повдигнах този въпрос, и каза: “Чувствам се напълно безполезна и ненужна!”.

Толкова е лесно да се разклати една връзка, когато не подкрепяме и не се радваме взаимно на естествените нужди на другия. Единственото решение на този проблем беше Бил отново да съгради приятелството си с Маргарет и да пробужда и получава от нея подкрепа така, че тя да чувства неговата признателност и благодарност. Това отношение ще позволи на нейната личност да разцъфне, а любовта, която бяха изпитвали преди да се отчуждят, щеше отново да израстне.

Това, от което се нуждае нашата личност (Признание)

Независимо от мъжката и женската ни природа и от характера ни, всички ние притежаваме едно нещо, което поддържа и изгражда нашата личност, и това е нуждата от признателност и благодарност, потребността от признанието на другите.

Нуждата да получим признанието на другите е основна потребност още от ранните ни детски години. Всеки от нас има нуждата да печели признание, което стимулира нашата личност, и тази потребност е толкова важна за нашето душевно състояние, че липсата на признание може да доведе до тежки пристъпи на безпокойство, раздразнителност и дори депресия. Причината за тази дълбока потребност на човешката природа е изграждането на автоматичен модел на поведение вследствие на големите дози внимание, подкрепа, одобрение и похвали, които получаваме, когато сме бебета и подрастващи деца. Когато ни подкрепят и поощряват да правим първите си крачки и да кажем първите си думи и дори когато си играем или правим нещо заедно с родителите си, ние получаваме признание. 

Когато пораснем, ние трябва да се научим да развием нови способности, за да печелим признание. Колкото повече растем и се превръщаме във възрастни хора, толкова повече се налага да даваме, за да получаваме в замяна. Природата изисква в развитието и растежа си всички ние да научим изкуството да задоволяваме нуждата на всяко човешко същество да получи признание. Дори хората, които са постигнали големи успехи в живота си, няма да бъдат удостоени с признание и уважение, ако самите те не могат да оценят и да признаят достойнствата на другите и да ги дарят с чувството на признателност в общата борба за щастие и удовлетворение в живота. Ето защо много успели и богати хора все пак изпитват неудовлетворение и депресия, въпреки че сякаш всичко в техния живот е розово. Когато детето извика родителя си да дойде и да види какво е направило, няма почти никакво значение какво всъщност е направило детето, а как ние ще реагираме и ще отговорим на неговия зов и как ще му дадем подкрепата и одобрението си. Всеки около нас има нуждата получи признание в определена област на своя характер и ако ние можем да задоволим тази специфична потребност, ще предизвикаме и получим най-истинското уважение. Понякога самото признание е достатъчно за кратко време да разреши всеки от нашите проблеми със съня и да ни зареди с достатъчно енергия, за да се включим в най – близко провеждащото се спортно състезание и да спечелим безпроблемно първото място.

От: „Прекрасен сън - изобилие от енергия”, Ноел Батън
Картина: Two Human Beings (The Lonely Ones), 1896 by Edvard Munch

129071 Преглеждания