„Кой казва, че успехът се изчерпва с пари и престижна работа?”

Британският автор и неговите провокативни „Правила за нарушаване” (Изд. Обсидиан), които ни карат да избягваме сравненията и да търсим своя път към пълноценен живот.

Правило №1

Успехът се измерва с престижна работа и високи доходи

Мнозина с готовност ще ви обяснят, че никога няма да постигнете успех, ако не направите това или онова. Готов съм да се обзаложа, че вече сте чували мъдрости от рода на: „Нищо няма да постигнеш, ако не запретнеш ръкави и не работиш здравата/не завършиш университет/не си вземеш изпитите/не си намериш „свястна“/добре платена работа“. Сещате се за какво говоря.

Я чакайте малко! А какво точно разбирате под „успех“? И само един път ли води към него?

Родителите, учителите и добронамерените приятели, които ви дават подобни съвети, вероятно изхождат от мисълта, че основната ви цел в живота е да се сдобиете с хубава къща, много пари или висок пост. 

Да допуснем, че те са прави и целта ви е именно тази. Действително ли единственият начин да я постигнете е да си вземате изпитите с отличие, да завършите висше образование, да получите добра работа и да се изкачите по корпоративната стълбица? Разбира се, че не. Да, това безспорно е един от начините, но далеч не е единственият. Стотици хора са напуснали университета, без да завършат, и пак са успели да натрупат състояние. 

А и кой казва, че успехът се изчерпва с пари и престижна работа? Вярно, че понякога ги използваме като мерило, но има и други критерии. Единственият начин да прецените какво означава успехът за вас е да установите кое ви носи удовлетворение. За някои хора това наистина е скъпа кола или влиятелен пост. Ако това се отнася и за вас, добре. 

Но ако подобни неща ви се струват несъществени, явно сте от хората, които търсят нещо повече в живота. Възможно е за вас успехът да означава голямо семейство с много деца или работа, която ви оставя време и за други интереси. Възможно е за вас успехът да е свързан с удовлетворението, че помагате на другите, или с интересна професия, която ви поглъща изцяло, макар заплащането да е ниско, а шансовете за издигане – нулеви.

Познавам мъж, който се почувства истински доволен от живота едва когато постигна финансова независимост и се установи да живее в планината в Уелс в компанията на своето куче. Познавам жена, която усети, че е успяла, когато си купи апартамент в Лондон, въпреки че нямаше изгледи за кариерно развитие. Познавам хора, за които успехът означава да напуснат града и да заживеят в провинцията, с непретенциозна работа и далеч по-малка къща. Познавам и такива, които са готови да се захванат с всякакво занимание, стига да е на открито. Единият ми син се чувства безкрайно щастлив на яхтата, която ремонтира с години, и е готов да се захване с всякаква работа, стига да му остават време и средства да я поддържа. Чувства, че е постигнал успех, защото я е превърнал в свой дом. 

Дори онези, които копнеят за по-традиционната формулировка на успеха, имат различни виждания по въпроса. Някои искат пари, за да парадират с тях, други – за да почувстват известна сигурност. Някои се стремят към престижна работа заради статута, други – заради предизвикателството. Ние сме различни. И все пак за почти всички постигането на успех означава упорит труд и ясна цел. Само вие знаете каква е вашата цел. 

Не позволявайте на други да ви казват какво е нужно, за да успеете, защото нямат представа какво означава успехът за вас. А вие, от своя страна, трябва да помислите какво искате да постигнете, иначе не бихте могли да полагате усилия в нужната посока.

Сами определяте какво е успех.

От: „Правила за нарушаване”, Ричард Темплар, изд. Обсидиан
Снимка: twitter.com