„Ако искате да станете богати или известни, или и едното, и другото, на добър час, но не се отдавайте на това изцяло.”

Фрагмент от прочутата реч на Нобеловия лауреат за литература Бродски пред абсолвентите на Мичиганския университет, 1988 г.

Старайте се да се не изтъквате, да бъдете скромни. Дори и сега ние вече сме твърде много и много скоро ще бъдем много повече. Това катерене за място под слънцето непременно става за сметка на другите, които няма да започнат да се катерят. Това, че ви се налага да настъпвате някого по краката, не означава, че трябва да стъпвате по главата му.

Освен това всичко, което ще видите от тази гледна точка, ще е човешкото море плюс тези, които, подобно на вас, са заели сходна позиция - видна, но в същото време много несигурна: тези, които наричат богати и известни.

Изобщо винаги има нещо неприятно в това да си по-благополучен от себеподобните си, особено когато тези себеподобни са милиарди.

Затова трябва да добавя, че богатите и известните в наши дни също са цели тълпи и там, на върха, е много тясно.

Така че, ако искате да станете богати или известни, или и едното, и другото, на добър час, но не се отдавайте на това изцяло.

Да желаеш това, което има някой друг, означава да загубиш собствената си уникалност, от друга страна, то, разбира се, стимулира масовото производство.

Но доколкото вие живеете само веднъж, би било разумно да избягвате най-очевидните клишета, включително подаръчните издания на книги.

Съзнанието за собствена изключителност, имайте предвид, също подкопава вашата уникалност, да не говорим за това, че то стеснява вашето чувство за реалността до постигнатото за момента.

Да се блъскате между тези, които, отчитайки техният доход и външност, представляват в последна сметка теоретично неограничен потенциал, е много по-добре, отколкото членството в който и да било клуб.

Старайте се да приличате повече на тях, отколкото на тези, които не приличат на тях, старайте се да носите сиво.

Мимикрията е защита на индивидуалността, а не отказ от нея.

Аз бих ви посъветвал също така да говорите по-тихо, но се боя да не решите, че отивам твърде далеч.

Но помнете, че винаги редом с вас стои и някой друг: вашият ближен.

Никой не ви моли да го обичате, но се старайте да не го безпокоите прекалено и не му причинявайте болка.

Старайте се да го настъпвате по краката внимателно и ако се случи така, че пожелаете жена му, помнете поне, че това е свидетелство за недостатъците на вашето въображение, вашето неверие в безграничните възможности на живота или незнанието за тях.

В най-лошия случай, постарайте се да си спомните колко отдалече - от звездите, от дълбините на Вселената, може би дори от нейния противоположен край - е дошла молбата да не правите това, също както и идеята да възлюбите ближния си повече от самия себе си.

Явно звездите знаят повече за силата на привличането и за самотата от вас, защото те са очите на желанието.  

Снимки: ru.wikipedia.org