Лаконично и мъдро ~ Басните на големия наш поет, писател, фолклорист и политик

ЛЕКАР И БОЛНИЙ

Лекар целил болнаго и като умрял болний, той думал на онези, които ся намервали около му: "Този человек, ако не бе пил вино и ако му ся дадеше клистир, не умирваше. "А един му рекъл: "Добре, господине, това не ти прилича сега да го казваш, когато не има никаква полза, на тогази да го си поучил, когато можаше да го упореби."

На приятелите трябва с време да помагаме в нуждите им.

...

КОТКА И МИШКИ

В една къща ся завъдили много мишки. Една котка разбрала това и ся преселила в нея къща, и тъй ги ловяла, та ги погубвала. Мишките, като гледали, че ся изтриват от ден на ден, надумали ся да не слезват вече долу, за да ся не изтребят съвсем. Щото, рекли, котката, като не може да ся покачи горе, ми щем да останем цели и здрави. Котката, като видяла, че мишките не слезват вече долу, наумила се с хитрост да ги домами. Възкачила ся на един кол, зажумяла и ся престорила на мъртва. Една от мишките надникнала и като я видяла, рекла: "О, ти, и кожата ти на мех да стане, не щем приближи при тебе!"

Смислените человеци, кога проумеят на другите лукавството, не ся измамват вече от лицемерието им.

...

КОКОШКА И ЛАСТОВИЦА

Кокошката намерила зъмински яйца и легнала да ги топли, за да ся излупят. А ластовицата, като я видяла, рекла и: "О, безумна, защо радиш толкоз тия, които, като порастат, от тебе най-напред щат наченат да правят зло."

Злобата е непроменна, ако и да и направиш най-голямо добро.

...

МАГАРЕТА

Дотегнало на магаретата, щото всякога ходят натоварени и минуват беден живот, зато пратили посладик при Дия да просят разпус на трудовете си. А той, като щял да им докаже, че това е невъзможно, рекъл им: "Тогази само щат да ся довършат теглилата ви, когато, като пикайте, направите реки." И така те, като поемнали това за истина, и тогази и досега, гдето видят пикочта на други магарета, тамо ся възправят и те и пикаят, но ни река потръгва, ни те от теглилата си ся избавят.

Всекиму определеното (орисаното) е неизменно.

...

ДЪБ И ТРЪСТ

Разговаряли ся дъбът и тръстта. Дъбът ся гордил заради борбата си с ветровете, а укорявал тръстта заради слабостта, че ся покланяла до земята на всеки вятър. В това време духнал много силен вятър. И дъбът, стоял насреща му, пребил ся от корена и паднал долу, а залюляваната и привожданата тръст останала.

Който гледа времето и ся слага, лесно преминува.

...

ЕЛЕН И ЛОЗА

Една сърна бягала от ловците и ся скрила в едно лозие. И за малко време, като си заминали те, она сякала, я не пригледали, и наченала да пасе на лозата листовете. И тъй като ги разклатила, ловците ся завърнали, видяли листовете размърдани, догаднали, че тамо ще има някое животно да ся крие, померили със стрелите и ударили сърната, която на смъртний час думала: "По правда пострадах, щото не трябваше да повреждам того, който мя избави."

Които правят зло на благодетелите си, от бога ся наказват.

Фотография: Портрет от 1884 г. на Иван Карастоянов, Уикипедия