Живеем в ерата на необуздано консуматорство ♥ Станислав ЛЕМ

„На мястото на съществуващата някога дилема „да имаш или да бъдеш”, застана императивът „КУПУВАЙ”

Последната в живота си пресконференция, знаменитият писател-фантаст Станислав Лем дава не за журналистите, а за читателите си. Беседата е през януари, 2006 г. Редакцията на сайта-организатор, ИноСМИ, се извинява пред участниците, че заради влошено здравословно състояние, писателят не може да отговори на всички въпроси и изразява надежда, че след възстановяването си, той ще успее да продължи диалога. На 27 март 2006 г. Станислав Лем умира. А ето част от неговите отговори на читателски въпроси. 

За очакванията и реалността

С времето, на мястото на младежкото ми възхищение относно възможностите на технологиите, се настани скептицизмът. Възможно е, заради факта, че остарявах, а може и заради парниковия ефект. 

Живеем в ерата на необуздано консуматорство. На мястото на съществуващата някога дилема „да имаш или да бъдеш”, застана императивът „КУПУВАЙ”.

Проблемът е в това, че потребителската маса расте лавинообразно, докато в същото време природните ресурси на планетата ни стават все по-оскъдни. И това се вижда добре при нефта, явяващ се главна причина за много съвременни въоръжени конфликти. Нашата ненаситност нарушава равновесието на биосферата. Заради парниковия ефект, климатът става все по-непредсказуем. Икономическите и социалните контрасти се задълбочават. Добър пример за това – постиженията на съвременната медицина, достъпни само за елитарна група от избрани богаташи. 

Стълкновението на моите идеалистични футуристични фантазии с действителността, се оказа болезнено разочарование. На  мен ми се удаде повече или по-малко, да предскажа днешното състояние на технологиите, които хората създадоха.

Проблемът е в това, че смятах, че ще я ползваме за съвсем различни цели. Имах илюзията, че ще се ръководим от утилитарни и естетически съображения, а не само от елементарната жажда за печалба. 

За лична употреба, създадох собствен минималистичен етичен кодекс – старая се просто да се държа прилично и за никого да не бъда свиня. 

А за висша етична инстанция, аз считам разума – ние трябва да се ръководим преди всичко от неговия глас.

Източник: ИноСМИ
Снимка: 
wikipedia

11288 Преглеждания