Българин хвърли хартиено самолетче на сензационно дълга дистанция този уикенд в Австрия!

1

Red Bull : "Най-важното правило за безопасно летене е..."
Веселин Иванов: "Предпазни колани."  :)

Red Bull PAPER WINGS дава крила на хиляди млади хора по света

Залцбург (Австрия) - Каймакът от най-добрите планеристи на хартиени самолетчета в света се събра в Залцбург през уикенда, за да участва в четвъртите световни финали Red Bull Paper Wings. Състезанието достигна високо авиационно ниво и не разочарова съдиите и зрителите в изложбената зала на Хангар-7.
Общо 46 000 съперници са взели участие в 535 турнира по света, и 200-те финалисти забавляваха надъханата публика и примамиха медиите със своите отричащи физичните закони демонстрации на изкусно хвърляне на хартиени самолетчета. Без керосин или двигател, а със съвсем обикновен лист хартия формат А4, и пилот, който го прави и управлява достатъчно добре, за да получи световно признание.

2

3

Българинът Веселин Иванов задмина шампиона Томас Бек в категорията за "най-далечно хвърляне". Иванов остана спокоен в тази напечена обстановка и победи с цели 2 м преднина или общо 53.22м. Сънародникът ни е национален шампион през 2012 г. и това е второто му участие на световните финали. Тази година се класира с 43.75м и надмина себе си стремглаво с цели 10 м пред очите на света! "Не съм очаквал такова нещо", каза Иванов през сълзи. "Не мога да повярвам, че победих. Осъществих една голяма своя мечта!". Веселин получи първата награда в категорията и летя с боен самолет от изложената колекция в Хангар-7 – истински Aplha Jet, един от 480-те, произвеждан между 1973-1991г.

Категорията "Аеробатика" предложи зрелищни битки с победителя, ливанецът Аведис Чамитчиян, който сякаш отричаше физичните закони и приземи самолетчето с максимума от 50 точки. "Изумен съм", сподели той. "Съдиите бяха много точни в своите преценки. Със сигурност ще се върна през 2018 г., за да си отстоя първото място отново!".

"Като съдии ние трябваше да следим за три основни неща: За конструкцията, за креативността и колко добър е полетът.",каза интернет сензацията Зак Кинг, който бе един от петимата съдии. "Това състезание е страхотно". Двукратният олимпийски мореплавателен шампион Ханс Петер Щайнахер също беше много впечатлен.
"Удивително е как на някои от състезателите им хрумваха сензационни идеи-ето това и търсех. Изумен съм от нивото на креативност в шоуто."

Имаше ужасно напрегнат финал за първото място в категорията за самолетче, задържало се най-дълго време въз въздуха, преди да кацне. Това бе може би най-интересният в историята на световните финали на Red Bull Paper Wings, и публиката в Хангар-7 направо изригна. Арменецът Карен Хамбардзумян грабна победата от Ма Ленг- Хонг Конг, със своето 14.36 секундно летене. Японецът Йохей Хайаши бе трети.

5

6

Финално класиране "Най-дълга дистанция":
1. Веселин Иванов (BUL) - 53,22 m
2. Йовица Козлица (CRO) - 51,22 m
3. Юки Кажия (JPN) - 50,05 m

Финално класиране "Аеробатика":
1. Аведис Чамичиян (LBN) - 50 points
2. Tомаш Чодира (POL) - 47 points
3. Райан Накарато (USA) - 46 points

Финално класиране "Най-много време във въздуха":
1. Karen Hambardzumyan (ARM) - 14,36 secs.
2. MA Ieng (HKG) - 13,76 secs.
3. Yohei Hayashi (JPN) - 12,18 secs.

Най-добър отбор: Хонг Конг - 21 точки

7

8
/снимки: Само Видич и Себастиан Марко - Red Bull ContentPool/

Какво представлява Red Bull Paper Wings?

Red Bull Paper Wings е световният шампионат по хартиени самолети, провеждан от Red Bull съгласно правилата, разработени от Асоциацията за Хартиени Летателни Апарати (PAA). Финалният кръг от надпреварата за 2015 се проведе в Red Bull Хангар-7 в Залцбург, Австрия и е проследен от официалните представители на Книгата за рекорди на Гинес. Повече от 46 000 самостоятелно обучени пилота подложиха своите невероятни умения на тест в 535 турнира в различните континенти, за да видят кой ще успее да достигне надпреварата за най-добрите в спорта с хартиените самолетчета. Тези с достатъчно късмет и способности се класираха на финала и представляваха всяка една от 80-те държави в състезанието. Световните финали са наистина едно глобално спортно събитие с най-голям брой участващи държави в едно събитие и 197 участници по отделно.

5223 Преглеждания