18 признака отличаващи емоционално интелигентните хора

18 priznaka otlichavashti emotzionalno inteligentnite hora 5 18 priznaka otlichavashti emotzionalno inteligentnite hora 1

Емоционалната интелигентност е задвижващото колело на успеха.

Когато емоционалната интелигентност (ЕИ) се появява за първи път, тя е служила като липсваща връзка: хора със средно IQ превъзхождат тези с най-високо IQ в 70% от времето. Тази аномалия хвърли голяма бомба в широко пазеното предположение, че IQ-то е единственият източник на успеха.
Десетилетия на изследвания сочат емоционалната интелигентност като най-важният фактор, който отделя успешните хора от останалите. Връзката е толкова силна, че в 90% от случаите топ звездите притежават висока степен на емоционална интелигентност.
Емоционалната интелигентност е „нещото" във всеки един от нас, което е малко по-нематериално. Тя засяга начина, по който контролираме поведението си, начина, по който управляваме социалните си дерзания и спомага на личните ни избори да постигат положителни резултати.
Въпреки значимостта на емоционалната интелигентност, нейната нематериална природа я прави трудна за измерване и също така в дадени моменти трябва да знаем какво да направим, за да я подобрим, ако липсва. Винаги можем да вземем научно утвърдени трудове, като „Емоционална интелигентност 2.0", но за съжаление, повечето такива книги не са безплатни. Така че, аз съм анализирал данните от повече от милион души, за да видите какви са поведенията и отличителните белези на емоционално интелигентните хора. Това, което следва, са сигурни признаци, че сте емоционално интелигентни.

1. Вие имате ясна емоционална лексика
Всички хора изпитват емоции, но малко са тези, които могат точно да ги идентифицират, когато се появят. Нашето изследване показа, че само 36% от хората могат да разрешат това, което е проблематично, защото немаркираните емоции често остават неразбрани, което води до нерационални решения и контрапродуктивни действия.
Хора с висока емоционална интелигентност овладяват емоциите си, защото ги разбират и използват богат набор от чувства, за да успеят да го направят. Докато повечето хора се чувстват „зле", емоционално интелигентните такива могат да определят точно и ясно дали се чувстват „раздразнителни", „разочаровани", „подтиснати" или „неспокойни". Колкото по-специфична дума използвате, толкова по-голяма представа ще имате за това как се чувствате, какво ви е накарало да се чувствате по този начин и какво трябва да направите, за да го промените.

18 priznaka otlichavashti emotzionalno inteligentnite hora 2 18 priznaka otlichavashti emotzionalno inteligentnite hora 4

2. Вие се интересувате от хората
Няма значение дали те са интровертни или екстровертни, емоционално интелигентните хора са любопитни за всички около тях. Това любопитство е продукт на емпатия - един от най-значимите пътища за високо емоционална интелигентност. Колкото повече ви е грижа за другите хора и това, което се случва с тях, толкова по-любопитно ви става за тях.

3. Вие приемате промяната
Емоционално интелигентните хора са гъвкави и лесни за адаптиране. Те знаят, че страхът от промяна е парализиращ и е основна заплаха за техния успех, и щастие. Те търсят промяната, която се спотайва зад ъгъла и формират план за действие, за да не възникнат непредвидени промени.

4. Вие знаете своите силни и слаби страни
Емоционално интелигентните хора не само разбират емоциите; те знаят в какво са добри и в какво не. Да имате висока емоционална интелигентност означава да знаете кои са силните ви страни и как да ги използвате за собствена облага.

5. Вие имате добра преценка за хората
Голяма част от емоционалната интелигентност се свежда до социалната осведоменост; способността да разчитате другите хора, да знаете към какво се стремят и да разбирате през какво преминават. С течение на времето, това ваше качество ви помага да преценявате хората. Хората вече не са „мистерия" за вас. Разбирате към какво се стремят, както и каква е мотивацията им, дори и на тези, които се крият на повърхността.

6. Трудно се обиждате
Ако имате отлични познания за това кой сте, ще е трудно за някой да каже или да направи нещо, с което да ви обиди. Емоционално интелигентните хора са уверени в себе си и са с отворено съзнание, което им създава доста дебела обвивка. Може дори да се самоиронизират или да позволят на други хора да го правят, защото са в състояние мисленно да начертаят граница между шегата и деградацията.

7. Знаете как да кажете „не" (на себе си и на околните)
Емоционална интелигентност означава да знаете как да упражнявате самоконтрол. Забавяте удовлетворението и избягвате импулсивни действия. Изследване, проведено в Калифорнийския Университет, в Сан Франциско, показва, че колкото по-трудно казвате „не", толкова по-вероятно е да изпитате стрес, изтощение и дори депресия. Способността да казвате „не" е предизвикателство за самоконтрола ви, но „не" е силна дума, която не трябва да се притеснявате да използвате. Когато дойде време да кажат „не", емоционално интелигентните хора избягват фрази, като „Не мисля, че мога" или „Не съм сигурен".

8. Освобождавате се от грешките
Емоционално интелигентните хора странят от грешките си, но не ги забравят. Пазейки ги настрана, те са в състояние да се адаптират и да се настроят за бъдещ успех. Постоянното обмисляне на грешките ви ви прави раздразнителни и дяволски срамежливи, докато ако ги забравите напълно има риск отново да ги повторите. Ключът към равновесието се крие в способността ви да превърнете неуспехите в нещо много ценно. Това създава тенденцията да се връщате всеки път към неуспехите си.

9. Давате без да очаквате нещо в замяна
Когато някой спонтанно ви даде нещо, без да очаква нищо в замяна, това оставя силно впечатление. Например, може да имате интересен разговор с някого за дадена книга и когато се видите след един месец, той се появява със същата тази книга в ръце. Емоционално интелигентните хора създават силни връзки, защото постоянно мислят за другите (околните).

10. Вие не таите злоба
Негативните емоции, които идват с таенето на злоба, са всъщност отговор на стреса. Само мисълта за това пренастройва тялото ви в борбен режим, механизъм за оцеляване, който ви кара да се борите, когато сте изправени пред заплаха. Когато заплахата е надвиснала над вас, тази реакция е от съществено значение за оцеляването ви, но когато заплахата е в миналото, държейки се за стреса, опустошавате тялото си и може да има катастрофални последици за здравето ви в бъдеще. Всъщност, изследователи в Emory University са показали, че държейки се за стреса допринасяте за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Таенето на злоба означава, че се държите за стреса, а емоционално интелигентните хора знаят как да го избегнат на всяка цена. Избавянето от злобата не само ви кара да се чувствате по-добре, но и също така подобрява здравето ви.

11. Неутрализирате токсични хора
Разправията с трудни хора е обезсърчаващо и изтощително за повечето хора. Но емоционално интелигентните хора контролират взаимодействието си с токсични хора чрез запазване на чувствата си под контрол. Когато им е необходимо да успокоят такъв човек, емоционално интелигентните подхождат към ситуацията рационално. Те идентифицират (разпознават) своите собствени емоции и не позволяват на гнева или раздразнението им да предизвикат хаос. Те също така обмислят гледната точна на трудния човек и са в състояние да намерят решение на всяка цена. Дори когато нещата напълно се провалят, емоционално интелигентните хора са в състояние да се справят със ситуацията.

12. Не търсите съвършенство
Емоционално интелигентните хора не поставят съвършенството в списъка си, защото знаят, че то не съществува. Човешките същества, в цялата си природа, сме склонни да грешим. Когато съвършенството ви е цел, вие винаги оставате с чувството, че сте се провалили и това чувство ви кара да се откажете или поне да намалите усилията си. В крайна сметка прекарвате време в оплакване какво не сте успели да постигнете и как е трябвало да го направите по различен начин – вместо да се движите напред, развълнувани за това, което сте постигнали и какво ще постигнете за в бъдеше.

13. Оценявате това, което имате
Да отделите време да обмисляте за какво сте благодарни не е най-правилното решение. Изследване, проведено в Калифорнийския Университет, установи, че хората, които работят ежедневно, за да изградят отношение на благодарност, са хора с по-ниски нива на стрес, те имат повече настроение, енергия и физическо благосъстояние. Това вероятно е така заради по-ниските нива на кортизол, които играят важна роля.

14. Умеете да изключвате
Организирането на свободно лично време (време за почивка) е знак за висока емоционална интелигентност, защото то ви помага да се справяте със стреса (да го държите под контрол) и да живеете за мига (момента). Когато в работата сте на разположение 24/7, се излагате на постоянен стрес. Принудете себе си да изключите – изключете телефона си, ще имате поне секунда спокойствие. Проучванията показват, че нещо толкова просто като обедна почивка може да понижи нивата ви на стрес. Технологиите позволяват постоянна комуникация и очаквания, че трябва да сте на разположение 24/7. Изключително трудно е да се насладите на един миг без стрес извън работата, когато един имейл може да развали прекрасната ви идилия.

15. Внимавате с количеството кофеин
Пиенето на големи количества кофеин води до освобождаване на адреналин, който е основният източник на отговора бой-или-бой. Този механизъм заобикаля рационалното мислене в полза на по-бърз отговор, за да се осигури оцеляване. Това е страхотно, когато те гони мечка, но не чак толкова страхотно, когато трябва да отговорите на груб имейл. Когато кофеинът постави мозъка и тялото ви в това хипер-будно състояние на стрес, емоциите надхвърлят поведението ви. Емоционално интелигентните хора знаят, че кофеинът е беля и не си позволяват волността да го употребяват.

16. Набавяте си достатъчно сън
Трудно е да преувеличите значението на съня при увеличаването на емоционалната ви интелигентност и управлението на нивата ви на стрес. Когато спите, мозъкът ви буквално се презарежда, преминавайки през спомените ви от изминалия ден и ги запазва или изхвърля, за да се събудите с бистър ум и ясно съзнание. Емоционално интелигентните хора знаят, че самоконтрола, вниманието и паметта им намаляват, когато не получат достатъчно сън. Така че емоционално интелигентните индивиди са приоритизирали съня.

17. Избягвате негативните мисли
Колкото повече размишлявате върху негативните мисли, толкова повече сила им давате. Повечето ни негативни мисли са само това – мисли, не факти. Когато ви се струва, че нещо никога или винаги се случва, това е тенденцията на мозъка да усеща заплахи. Емоционално интелигентните хора разделят мислите от фактите, за да се измъкнат от цикъла на негативизъм и да продължат към една позитивна, нова визия.

18. Не позволявате на никого да ограничи радостта ви
Когато чувството ви за удоволствие и удовлетворение са извлечени от мненията на други хора, вие вече не сте господар/ка на собственото си щастие. Когато емоционално интелигентните хора се чувстват доволни от нещо, което са направили, те не позволяват ничие мнение или подли заявления да им отнемат радостта. Когато не е възможно да изключите реакциите си към това, което другите мислят, няма нужда да се сравнявате с тях и винаги можете да игнорирате техните мнения. По този начин, без значение какво мислят или правят другите хора, самоуважението идва отвътре.

18 priznaka otlichavashti emotzionalno inteligentnite hora 3 18 priznaka otlichavashti emotzionalno inteligentnite hora 6

Автор: Dr.Travis Bradberry / 'Emotional Intelligence 2.0'
Източник: inc.com
Снимка: tumblr.com

52486 Преглеждания