Номерът на Худини

За предварителните нагласи, сложните комбинации на разума и простата истина

Легендарен магьосник, артист, илюзионист. Той можел да се измъкне от всяка клопка - завързан и заключен. Но дори Худини се превърнал в жертва на собствената си сръчност. Ето една поучителна история.

Известна банка създала сейф, смятан за недосегаем. Служителите поканили Худини да изпробва сигурността му с прословутия си номер.

Завързан, магьосникът бил затворен в новия сейф. Пристъпил той към своята система от обичайни действия, която в годините довел до съвършенство. Бил абсолютно уверен, че ще успее да отвори вратата и да се измъкне в кратък срок.

Прилагайки целия си опит, след час Хари Худини не бил вече така сигурен в успешната развръзка. Облян в пот и в неистово напрежение, той водел поредното си сражение с ключалката. Но каквото и да правел, тя не се отключвала.

След два часа безплодни усилия, Худини се отпуснал безсилен върху вратата и станало неочакваното - тя бавно се отворила. Още от самото начало, вратата на сейфа изобщо не била заключвана, а Худини напразно прилагал най-великите си номера, за да я отвори и да се освободи.

Тогава Хари разбрал, че понякога наученото може не само да не те спаси, но и да те погуби.

Илюстрация ~ houdini.org; снимка ~ en.wikipedia.org

4161 Преглеждания