Неразтълкуваният сън е неотворено писмо.

Всички хора сънуват, някои повече, други по-малко, но всеки човек сънува в продължение на минимум 90 минути. Сънищата винаги са имали мистично значение за хората. Някои са ясни и буквални, съвсем точно отражение на мислите или преживяванията ни, но други изобщо не са толкова лесни за дешифриране. Понякога сякаш нямат никакъв смисъл. Тълкуването на сънищата е от изключителен интерес за психоанализата и това, че хората по целия свят имат сходни сънища кара психолозите да групират десетте най-често срещани, и да ни помогнат с разгадаването на значението им.

Падащ зъб
Какво означава
: Зъбите символизират колко самоуверени и силни се чувствате, така че ако зъбите ти падат насън означава, че в реалния живот си попаднал в ситуация, която разклаща увереността в собствените ти сили, тоест чувстваш се безпомощен.
Какво да направиш: Вместо да гледаш на ситуацията като на нещо, с което си в невъзможност да се справиш, по-добре се съсредоточи върху всички факти, обмисли ги разумно, без проява на излишни емоции, и приеми като предизвикателство решаването на трудната ситуация.

Гол на публично място
Какво означава
: Всеки от нас избира дрехите си според това какво впечатление иска да направи на околните. Да сънуваш, че си гол на публично място означава, че в реалния живот си попаднал в ситуация, в която се чувстваш уязвим и незащитен, било то физически, психически или емоционално.
Какво да направиш: Дори понякога да изглежда притеснително, този сън показва нуждата ти да се отвориш повече пред другите хора и да се довериш, без значение колко безпомощен това ще те накара да се чувстваш, защото само така можеш да бъдеш истински приет от околните, такъв какъвто всъщност си.

Падане
Какво означава
: Това е един от най-често срещаните сънища. Да чувстваш, че пропадаш, докато сънуваш, означава, че в реалния живот си в притеснителна ситуация, която не можеш да контролираш.
Какво да направиш: Вместо да се притесняваш толкова, би било по-добре, ако просто имаш повече вяра в себе си и околните, и оставиш нещата да се развиват според тяхната естествена житейска логика. Отпусни се и се откажи да контролираш нещата.

Летене
Какво означава
: Да летиш насън обикновено означава, че вече си се освободил от обстоятелства, които са ти тежали в будния живот. Този сън също показва и до каква степен държим нещата в живота си под контрол, в зависимост от това колко е успешен полетът ни насън.
Какво да направиш: Въпреки че можеш да приемеш това чувство на освобождение като щастлива случайност, всъщност то е следствие от успешното вземане на тежко решение или справянето с ограниченията, които понякога ни налагат големите отговорности.

Неподготвен за изпит
Какво означава
: Изпитите символизират нашата собствена преценка и тази на околните спрямо способностите ни за изява и представяне, което означава, че имаш силно критично отношение към уменията си за справяне в реалния живот.
Какво да направиш: Вместо да потъваш в безкрайно самоанализиране, е добре да проумееш, че истинската проверка за силата на характера ти е способността да осъзнаеш и оцениш силните си страни, дарбите си, знанията и постиженията си, вместо непрекъснато да се самоосъждаш и самокритикуваш.

Не можеш да намериш тоалетна
Какво означава
: Тоалетната е мястото, което използваме за да задоволим най-естествените си потребности, съобразно хигиенните изисквания. Да не можеш да намериш тоалетна насън означава, че в реалния живот изпитваш затруднения да изразяваш и задоволяваш собствените си нужди.
Какво да направиш: Отдели повече време за задоволяване на собствените си нужди и желания, вместо постоянно да си зает да задоволяваш изискванията на околните.

Преследване
Какво означава
: Да сънуваш, че си преследван означава, че в реалния живот имаш проблем, с който знаеш, че трябва да се справиш, но не искаш.
Какво да направиш: Колкото и плашещ да е един проблем, колкото повече отлагаш изправянето пред него, толкова по-лошо става. Така че би било по-полезно за теб, ако го възприемеш като възможност да провериш уменията и силата си, като смело застанеш очи в очи с него.Този сън те кара да обърнеш внимание на още нереализираните ти способности.

Да загубиш контрол над автомобил
Какво означава
: Автомобилът репрезентира способностите ни да напредваме в живота и да постигаме конкретни резултати. Да изгубиш контрол над превозното си средство насън, означава че си неуверен в собствения си път към успеха.
Какво да направиш: Вместо да упражняваш прекален контрол над нещата, по-добре се вслушай в себе си, довери се на инстинктите си и ги остави да намерят най-добрия път за теб.

Да влезеш в необитаема стая
Какво означава
: Стаите в една къща представляват различни аспекти от твоя характер. Да влезеш в необитаема стая означава, че си открил някаква дарба или способност, за която не си знаел, че притежаваш до момента.
Какво да направиш: Колкото повече време прекарваш в откриване и изучаване на скритите си таланти, толкова повече врати ще ти се отварят в будния живот.

Смърт
Какво означава
: Сънуването на умиране, по обясними причини, се тълкува изключително негативно. Но това, което всъщност символизира, е че в момента преминаваш през драматична промяна в реалния си живот.
Какво да направиш: За да се появи нещо ново и по-добро в живота ти, много от старите и нефункциониращи аспекти от досегашния ти живот трябва да си отидат. Сбогувай се със старото и мисли за новото, което те очаква, дори и нещата в сегашния момент да ти се струват плашещи.