Странният случай на Верушка фон Лендорф ~ графиня, концлагеристка, супермодел

Странно е да си представим тази прекрасна и висока 190 см жена редом до Ал Пачино и Дъстин Хофман. Но да, те са били макар и за кратко нейни любими, а тя е била тяхната муза и вдъхновение. Това се е случило и на Джак Никълсън и Уорън Бийти. Но коя е безкрайно високата руса красавица?

 

Вера е родена преди 77 години (на 14 май 1939 г.) в Германия, в замъка на граф Хайнрих фон Лендорф и графиня Готлиб фон Калнайн. Това благородно начало обаче не продължава дълго, а богатството и разкоша на битието са заменени с мизерно съществуване. Заподозрян в заговор срещу Хитлер, през 1944-та година баща й е осъден на смърт, а Вера и семейството й са пратени в концлагер.

Но съдбата е благосклонна към високото слабо момиче, което оцелява и се залавя да следва мечтите си. Вера се увлича по изкуството и се записва в Художественото училище в Хамбург. После тази страст я праща във Флоренция, където пък се запознава с фотографа Уго Мюлас и започва работа като модел. Срещата с прочутата Айлин Форд не й отрежда място в каталога на световноизвестната агенция за модели – огромен ръст, грубовата, тъмнокоса. Мечтата й да работи в САЩ се проваля с гръм и трясък. Но това е само крачка назад, преди стремителния старт на новата звезда на модния подиум - Верушка.

Амбицирана да успее, Вера се връща в Европа и отново щурмува Щатите – преобразена, платиненоруса, облечена в черно /което за 60-те било съвсем извън модата/, без аристократичната приставка „фон” в името си, и вече официално Верушка. Загадъчното й пристигане в Америка и неясното й минало създават интересни слухове – мислят я за руска шпионка. Едно обаче е ясно – няма друга жена, която да закрива модния хоризонт и да разхожда безкрайните си крака по подиума така, както умее Верушка.

Знаменитият режисьор Микеланджело Антониони я кани да участва във филма му „Фотоувеличение”. Салвадор Дали рисува по тялото й, а порасналата малка Вера печели по 10 000 долара на ден.

Накрая сметката е проста – ликът на Верушка грее от кориците на над 600 модни списания, всички са покорени от меланхоличната и загадъчна аристократка. Тя обаче е стъпила здраво на земята. „Модата и смъртта вървят ръка за ръка. Това, което днес е на мода, утре е извън играта. Моделите не са изключение - идват и си отиват” – споделя Верушка фон Лендорф, която сега е на 77 години.

(Veruschka Von Lehndorff, Vogue 1962-64, photo Johnny Moncada archive)

    

Снимки: pleasurephotoroom.wordpress.com, theredlist.com, harpersbazaar.com, theplace2.ru, colinlane.com

7126 Преглеждания