ИМАН ♥ Не просто име, а цяло предложение

Иман е жена-легенда. Първият тъмнокож модел, който подписва солиден  рекламен договор, откривайки светли хоризонти в модата за новите поколения красиви жени с различен цвят на кожата. На 25 юли Иман навърши 61 години, а Interview Россия припомня интервюто й пред Наоми Кембъл, публикувано в Interview Magazine през февруари 2013-та. 

За родната Сомалия, любовта и Дейвид Боуи, и как всеки трябва да си знае цената.

НАОМИ: Чувстваш ли се свързана със Сомалия, страната, в която си родена?

ИМАН: Да, тъгувам за страната на моето детство. Истина е, че повече от 20 години семейство ми живее в САЩ, а през това време Сомалия толкова се промени заради гражданската война. Но моите родители, така или иначе, искат да бъдат погребани там, и сърцето ми се къса, знаейки, че аз не мога да сбъдна това тяхно желание. Баща ми е бивш дипломат. Срещал майка ми, когато тя била на 14, а той на 17. Било любов от пръв поглед. Истинска романтика. Оженили се тайно от родителите си. Когато Сомалия извоюва независимост, баща ми беше назначен  като посланик в Средния Изток. В повечето страни, където той пребиваваше - Саудитска Арабия, Судан, момичетата не бяха добре дошли, затова ме изпратиха да уча в интернат в Египет. И това беше прекрасно време!  Дори дъщеря си нарекох Александрия, в чест на този великолепен египетски град. Цялото й име е Александрия Захра Джонс. А приятелите ми се шегуват, че с такова име трябва да стане или известна писателка, или стриптийзьорка.

Израснала съм в мюсюлманския свят, където никой не крие, че момчетата са по-желани от момичетата. За мое щастие, родителите  ми, особено мама, винаги ме уверяваха, че нищо не може да ми попречи да достигна онова, за което мечтая, независимо че не съм момче. Дори са ме кръстили с традиционно за Сомалия мъжко име. Мама често ми казваше: „Иман – това не е просто име, а цяло предложение. След него не е нужно да обясняваш или говориш много. Просто се научи да го произнасяш правилно и знай цената си”. Когато през 1975 г. пристигнах в Америка и разбрах, че на тъмнокожите модели плащат по-малко, отколкото на  останалите, нейните думи много ми помогнаха. Именно тогава, започнах да отказвам ангажименти, докато не ми предложеха адекватен хонорар. Не трябва да се боиш да се отказваш от това, с което вътрешно не си съгласна.

НАОМИ: Да, истина е. По-добре да съхраниш уважението към себе си и вярата в това, че си достойна за повече. Иман, ти говориш пет езика. Кой е най-любимият ти?

ИМАН: Италианският.

 

НАОМИ: С Дейвид сте женени повече от 20 години. Ще споделиш ли каква е тайната на щастливия семеен живот?

ИМАН: Ние с Дейвид сме влюбени един в друг до ден днешен, желаем се, държим се като влюбени ученици, и другото важно нещо - уважаваме се. Още в самото начало двамата решихме да не изнасяме личния си живот извън пределите на дома ни, и да не допускаме в него медиите, защото е трудно да изгониш журналистите след това. С Дейвид винаги е весело. Той е англичанин до мозъка на костите си, истински джентълмен!

НАОМИ: И толкова умен! Вашата сватба в Тоскана беше изумителна. Кое завинаги се е запечатало в съзнанието ти?

ИМАН: Дъждът.

НАОМИ: Но това е на късмет!

ИМАН: В деня на сватбата ни, която трябваше да бъде на открито, на мен не ми изглеждаше по този начин. Предишният ден небето се разтвори и заваля така, сякаш няма да има утре. Наложи се спешно да пренасяме декорации, столове и маси. В разгара на тая суматоха дойде Джанкарло Джамети, партньорът на Валентино, с огромна кошница бели рози. Аз бях в истински ужас, а италианците ме успокояваха: „Синьора, всичко ще бъде  прекрасно, дъждът е добър знак – ще бъдете женени 50 години. И трябва да призная – те бяха прави.

НАОМИ: Дейвид добър баща ли е?

ИМАН: Той е много организиран и практичен в живота, но с Лекси става безгрижен веселяк. Така че, на мен се пада да се грижа за дисциплината.

НАОМИ: Любимата ти песен на Дейвид?

ИМАН: „Heroes” и целия албум „Heathen”.

 

НАОМИ: Твоят най-любим дизайнер?

ИМАН: Аззедин Алая. Той е изумителен гений! Ако останалите можеха да проумеят, как създава своите модели, щяха да го копират на всяка крачка. Но интересното е, че никой не може да улови неговата тайна. Раздавала съм стотици дрехи на свои приятели и на благотворителни търгове, но не съм се разделяла с нито една дреха на Azzedine Alaïa, дори вече да ми е отесняла.

НАОМИ: Ако можеше да дадеш съвет на 18-годишната Иман от висотата на  днешния си опит, какво би й казала?

ИМАН: Не се тревожи, момиче, всичко ще бъде наред!

Снимки: theredlist.com, theplace2.ru

8656 Преглеждания