Шоколадови трюфели в кошничка от карамел и захаросан лимонов чипс

Рецепта на Шоколадови трюфели от Шеф Петър Цветански, поднесени в кошничка от карамел и захаросан лимонов чипс, споделена от Kulinaria.bg.

Шоколадови трюфели

Продукти:
225 гр. натрошен шоколад
175 гр. сладкарска сметана
пудра захар
какао

Начин на приготвяне:
1. Шоколадът се натрошава в метална купа. Сметаната се слага в тенджера и се оставя да заври, след което веднага се изсипва върху шоколада. Сместа се разбърква добре и се оставя в хладилник за няколко часа да се охлади.
2. С помощта на лъжички се отделят парченца от шоколадовата смес и с напудрени ръце с пудра захар се оформят топчета, който се овалват в какаото.
3. По желание могат да се овалят и в натрошени ядки, кокосово брашно или да се добави ликьор в шоколада или захаросани корички на портокал и лимон за допълнителен аромат.

Захаросан лимонов чипс

Продукти:
3 бр. лайм
100 гр. захар
100 гр. вода

Начин на приготвяне:
1. Нарязваме лайм на кръгчета.
2. Завираме на котлона захарта и водата и добавяме кръгчетата лайм да поврят за около 2-3 мин.
3. Постиламе в тавичка хартия за печене. Нареждаме изцедените кръгчета лайм и покриваме с хартия.
4. Натискаме с тава отгоре и поставяме във фурната за около 3 часа на температура от 60 градуса, за да се изсушат и да се получи чипс.
5. По желание можем да използваме чипса за декорация или директна консумация. Можем да съхраняваме в кутия, с хартия за печене между пластовете, за да не се залепят.

Кошничка от карамел

Продукти:
10 гр. масло
2 с.л. вода
100 гр. захар

Начин на приготвяне:
1. Загряваме захарта и водата в тиган, като постоянно бъркаме с лъжица. Изчакваме захарта да се разтопи и започне да се образува карамел.
2. Сваляме от огъня и внимаваме да не прегори, защото може да се получи горчив вкус.
3. Намазваме един черпак с масло и го обръщаме на кухненския плот, като оставяме дръжката да виси надолу.
4. Бъркаме непрестанно карамела като загребваме и вдигаме лъжицата високо. Когато забележим, че започнат да се образуват конци, започваме да правим бързи движения с ръката върху черпака и правим мрежа.
5. Оставяме да изстине и обръщаме черпака. Така оформената кошница можем да използваме за декорацията.

Източник и снимки: Kulinaria.bg

Webstage.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK