1. Отговаряйки на въпросите, които задават вашите деца не забравяйте – всичко, което кажете може да бъде използвано срещу вас.

2. Преди сън четете на децата не приказки, а лекции. Така по-бързо ще заспят.

3. Ако сте твърдо убедени, че на детето му е рано да разбира онова, за което пита, отговаряте така, че то нищо да не разбере.

4. Ако детето ви пита за нещо, което не знаете, не признавайте, че сте в неведение. Разкажете това, което добре познавате, постепенно преминавайки към онова, което ви е по-неясно. На детето накрая ще му писне, ще се отегчи и ще излезе да играе.

5. Ако вярвате, че детето само знае отговора на въпроса, така и му кажете. Предложете му само да отговори и го похвалете за това.

6. Ако след вашия отговор на детски въпрос, наследникът ви почне да заеква или хълца, кажете му, че сте се пошегували.

7. Ако по време на разходка в гората, детето не е задало нито един въпрос, значи то отдавна се движи на голямо разстояние зад вас.

8. Ако се видите в чудо - изпратете детето при майка му – тя знае всички отговори.

9. Докато готвите детето за житейските трудности, внимавайте да не му откъснете ушите.

10. Ако детето ви се намира извън зоната на мобилната връзка, това все още нищо не значи. Тържествено му викнете през прозореца, та да се прибере у дома.

11. Ако не можете да измъкнете детето от компютъра, пратете му съобщение по електронната поща.

12. Ако детето ви поиска второ кексче, купете му цяла торта. Нека му бъде за урок.

13. Ако учителката обвинява детето ви в някакви престъпления, не бързайте да заставате на нейна страна. Помнете – за учениците учителката е като жена ви за вас. Детето часове наред е принудено да мълчи и слуша всичко, което тя говори, отговаряйки на най-трудните въпроси и всеки път, подробно да обяснява, защо не е дошло навреме. Съвсем навреме не е дошло. Урокът е за нея.

14. Не е редно, всеки път детето да бъде наказвано по един и същи начин. Следващият път, когато се изплези на гостите ви, не го наказвайте в ъгъла, а го поставете в средата на стаята.

15. Ако сте скрили кибрита от детето си и сам не можете да го намерите, защото сте забравили къде е, питайте детето – то с радост ще ви покаже.

16. Не искайте невъзможни неща от децата. Като начало, опитайте се сами да доядете кашата му.

17. Никога не се карайте на детето в присъствието на други хора. Изчакайте, докато си тръгнат или пък се наведете и му прошепнете на ухото това, което мислите.

18. Изпращайки детето на лагер бъдете готови да го посрещнете по-рано, получило срочно освобождение за своето безупречно поведение.

19. Всяко дете трябва да има свой собствен ъгъл, в който да стои – по една или друга причина.

20. Електрическите ключове в дома ви е добре да бъдат ниско разположени, за да е удобно на децата да изключват и включват осветлението винаги, когато сте в банята или тоалетната.

21. Помнете – отлагането на разговора за сексуалните отношения с порасналата ви дъщеря няма да я предпази от нежелана бременност.

22. Обяснете на детето си, че винаги трябва да се държи скромно и прилично, за да не отгатват истинските му намерения.

23. Внимателно обяснете на детето, че всеки който нарушава правилата на уличното движение, е длъжен преди да излезе от дома си да прегърне родителите си и домашните любимци, защото е възможно да ги вижда за последен път.

24. Ако вашето дете се е родило момиче – утешавайте го. Кажете й, че това съвсем не е най-страшното. Могло е да бъде и по-зле – да се роди момче.

25. Имайте предвид – ако детето ви е нагло, самоуверено, съмнява се в себе си през цялото време, безжалостно е, добродушно, доверчиво, алчно и безкористно, хитро и гениално – значи то е съвършено нормално.

26. Ако детето ви иска да го обичате такова, каквото е, нека първо иде и се измие.

27. Знайте, че детето е безгрешно, защото то все още не е изяло нито една райска ябълка и не умее да отличава доброто от злото.

Автор ~ Григорий Остер, Еsquire.ru
Снимки ~ Dustin Hoffman and Justin Henry - Kramer vs. Kramer