Искаш да поправиш света? Поправи родителите! Детето ти е страхотно! Ти не ставаш! | Лари УИНГЕТ 

Прогресивно и агресивно от питбула по личностно развитие и книгата му „Детето ти е страхотно! Ти не ставаш!”

Защо пиша тази книга? Огледай се. Положението с децата ни е ужасно! Те са твърде разглезени, пият много лекарства, имат наднормено тегло, нищо не ги забавлява, не са достатъчно образовани, не се стремят към постижения, нямат дисциплина, нямат уважение... Едни малки, неграмотни чудовища с огромно самочувствие, които разрушават обществото ни. Това трябва да се промени! 

Не си съгласен? Значи не внимаваш достатъчно. Ще кажеш „това не е моето дете?“ Значи не внимаваш достатъчно. Ако внимаваше, щеше да знаеш, че обществото ни е пълно с деца, които не могат да четат, не могат да пишат (освен с два пръста, докато набират SMS на телефона си) и мислят, че учителите, работодателите, правителството и родителите са длъжни да осигурят съществуването им. 

Да, да, има и изключения. Ако познаваш едно такова, значи имаш голям късмет. А ако си отгледал изключение, Бог да те благослови! Благодаря ти. Всички ние ти дължим благодарности за това, че си отгледал продуктивен, отговорен и допринасящ член на обществото. Бих те прегърнал, ако можех. 
Посланието ми към всички останали е – събудете се! Децата ви са истинска напаст! 

Питаш се защо съм толкова сигурен, че младите са в беда? Разходи се до някой търговски център и ще видиш арогантни тийнейджъри, пушещи пред вратите, нагли скейтъри, завзели тротоарите, млади „милионери с 30 000 долара“, купуващи боклуци, които не могат да си позволят, за да се чувстват добре и да правят впечатление на хора, които иначе не биха ги погледнали. 
Докато си в търговския център, вземи си и чаша кафе. Ще е голям късмет, ако младият служител в кафенето те погледне в очите дори веднъж, ако ти каже „благодаря“ или изобщо произнесе нещо различно от сумтене. Това не му пречи да се дразни, ако не оставиш бакшиш. 
После влез в някой магазин. Ще извадиш късмет, ако успееш да накараш продавачите да спрат да клюкарят или да оставят мобилните си телефони за достатъчно време, че да говорят с теб. 
Ще кажеш: Хей, Лари, мислех, че това е книга за родителството!“ Така е. Всичко това са проблеми на родителството. 

А СЕГА ВНИМАВАЙ! 
Финансови проблеми? Лошо родителство. 
Лошо обслужване? Лошо родителство. 
Неграмотност? Лошо родителство. 
Калпава образователна система? Лошо родителство. 
Граматически грешки? Лошо родителство. 
Престъпност? Лошо родителство. 
Бременни тийнейджърки? Лошо родителство. 
Лошо шофиране? Лошо родителство. 
Свръхсамочувствие? Лошо родителство. 
Корупция? Лошо родителство. 
Расизъм? Лошо родителство. 
Сексизъм? Лошо родителство. 
Затлъстяване при децата? Лошо родителство. 

Схващаш ли? Достатъчно ясен ли съм, или трябва да продължа този списък? Повярвай ми, мога да го направя. Ето обобщението: всички проблеми на обществото могат до голяма степен да бъдат предотвратени чрез по-добро родителство. Има ли изключения? Разбира се. Винаги има изключения, така че не ми разправяй за тях. Знам, че ги има. Идеята ми е, че в по-голямата си част, проблемите на обществото ни съществуват заради нескопосаното възпитание на мама и татко. 
И не ми излизай с баналното „много хора си нямат майка и баща, които да ги научат, Лари.“ Много добре знам. Засега ще оставя тези хора на мира, но не задълго. Никой не трябва да бъде оставян на мира задълго. Дали са без родители, с лоши родители или са ги отгледали вълци – всеки рано или късно трябва да се научи на лична отговорност. Всичко се свежда до това доколко децата усвояват ценностите си от родителите и научават кое поведение е приемливо и кое – не. Когато пораснат, децата прилагат наученото поведение в личния и професионалния си живот и създават общество, което отразява резултатите от родителското възпитание. 

Сбъркано общество? Сбъркано родителство. 
Искаш да поправиш света? Поправи родителите! 

Единствената причина да имаме глупави деца е, че имаме глупави родители. Целта на тази книга е да поправи глупавите деца, като поправи глупавите им родители! 
Което означава: Не очаквай да промениш поведението на децата си, освен ако не си готов да промениш своето собствено. 

От Лари Уингет и „Детето ти е страхотно! Ти не ставаш!”, изд. Кръгозор

Снимка: larrywinget.com

119013 Преглеждания