Фотографско проучване за съдбата на 200 годишно рибарско селище в Нигерия

1

В ранните часове на деня каналите на Makoko се превръщат в пазар, където жените осъществяват бартер на различни видове стоки.

2

Салон за красота...

Makoko е 200 годишно селище, построено на брега на лагуната в Лагос, Нигерия. Наскоро Лагос се превърна в един от икономическите центрове на Нигерия и най-големият град в Африка с повече от 20 милиона жители. Румънският фотограф Petrut Calinescu документира живота в тази общност, основана от рибари и техните семейства, която и до днес е останала недокосната от икономическия бум наоколо.

Makoko е дом приблизително 100 000 души. Селото се намира в непосредствена близост до небостъргачите на Ykoki, основният бизнес център на Лагос. И въпреки това, нигерийското правителство не признава официално легитимността на Makoko и не предоставя на жителите му никакви публични услуги. Общността е без течаща вода, електричество, канализация, училища и болници. Следователно, населението на Makoko създава паралелна система, за да оцелява. Местни лидери, подпомагани от доброволци полицаи, вземат решения и гарантират сигурността на локално ниво. Затворената системата работи и благодарение на няколко частни училища и здравни клиники, традиционни лечители, ресторанти, фризьорски салони, бръснарски магазини, църкви, детски градини и фото студия.

6

Makoko се намира в район на Лагос, който представя голям интерес за бизнеса с недвижими имоти и компаниите магнати ще се възползват от всяка възможност, за да превърнат плаващия бедняшки квартал в луксозни жилищни комплекси.

Липсата на организирана канализационна система и недостигът на питейна вода поставя здравето на населението в риск, но загрижеността, бледнее в сравнение със страха на тези хора, от това, че правителството може да ги принуди да напуснат техните домове. След подобни случаи през 2005 г., 2010 г. и 2012 г., в опит да изгонят жителите на Makokо, полицейски войски, въоръжени като за война, принудително настоявали цялото население да напусне района, в срок от 72 часа. Много къщи са разрушени и след това изгорени до основи, а хиляди хора са останали без дом. По-голяма част от тях все още живеят там, а лодките им са техните легло и покрив. Местните жители реагирали, като се опитвали да спрат разрушаването. Един от лидерите е бил застрелян, а други хора са били ранени. Решимостта на местните жители срещу натиска на полицията и не правителствените организации е допринесла разрушаването да спре. Поне за сега. Бъдещето на Makoko тепърва предстои да се реши...

34578

Жена кърми детето си, докато чака мъжа си да се върне от риболов. Рибата трябва да бъде доставена на пазара веднага, защото никой жител в Makoko не е собственик на хладилник.

910

всички снимки: Petrut Calinescu 

5748 Преглеждания