"Real Fake Art": Портрети на китайските фалшификатори на картини

Между 2005-та и 2007-та година, Michael Wolf снима художници в Шенжен, Китай, които възпроизвеждат високо ценени и известни произведения на изкуството, като "Слънчогледи" на Винсент Ван Гог например.

Невероятният фотограф, този път навлиза интимно в тихите и мръсни ъгли на местните улички, и успява да направи портретни снимки на копи-художници заедно с по една тяхна копи-картина. Виждайки тези познати от музеи или галерии произведения, контекстът е най-малкото шокиращ. Проектът "Real Fake Art" е невероятно фотографско проучване, което документира културните и икономически аспекти на глобализацията, като поставя сложни критични дилеми около автентичността и неикономическите ценности на изкуството днес, в световен мащаб. Серията, авторът събира в книга със същото заглавие, чиято тема поставя на висок глас, като я публикува през 2011 година.

Поръчките към тази безкомпромисна индустрия засягат и авторските права на живите, не толкова познати, но не по-малко ценени артисти в света, които са зависими от продажбите на своите произведения. Парадоксален сблъсък между таланти, различни единствено по своята идентичност.

Copy-paste изкуството е индустрия с многомилионна ежегодишна печалба. Китай произвежда 70% от имитациите на известни шедьоври в света, а износа на 80% от тях е посока Северна Америка и Европа и едва 20% остават в Китай. Поредицата посочва с пръст лицата, довели до неотдавнашния бум на този бизнес и разкрива коварното взаимоотношение между капитализма и китайския стремеж към развитие.

Wolf изследва и последиците от масовото производство на тази държава, тъй като художественото умение в копиране на произведенията на изкусни майстори там, е практика с изумителни темпове - най-бързите работници могат да възпроизвеждат 30 картини дневно. А фотографиите ни показват много точно художника-предприемач в пазарна среда.

Безпристрастните изображенията предават и тънката линия на възможността на всеки един от нас да притежава Хокни... Трудно достъпните оригинали срещу красивите, но евтини имитации - кой кого залъгва в тази игра на социален статус? 

"Real Fake Art" е критичен, дори морален конфликт на преосмисляне на ценности, културно и исторически градени основи от големите личности в света на изкуството през вековете.

1

William Eggleston / © Michael Wolf

2

Roy Lichtenstein / © Michael Wolf

3

Chuck Close / © Michael Wolf

4

René Magritte / © Michael Wolf

5

David Hockney / © Michael Wolf

6

John Wayne / © Michael Wolf

7

Gerhard Richter / © Michael Wolf

8

Jackson Pollock / © Michael Wolf

9

Outdoor Gallery / © Michael Wolf

10

Fontana / © Michael Wolf

11

Richter / © Michael Wolf

13

Richard Prince / © Michael Wolf

15

Thomas Ruff / © Michael Wolf

Снимки: featureshoot.com

5168 Преглеждания