Как да се разболяваме качествено | Мадлен Алгафари

Правило номер едно за болни отношения ~ Не бъдете себе си!

Понякога, за да се осъзнаем е необходимо разтърсване. Затова, следващите съвети са поднесени различно от традиционното. Психотерапевтът Мадлен Алгафари събира в своята книга „Как да се разболяваме качествено" 365 от най-големите грешки, които допускаме в живота си и които ни костват здравето. Опак-съвети, с чувство за хумор и на ръба на абсурда. Защото парадоксалното поднася истината по запомнящ се начин.

...

§ Най-важните греши по време на бременността и раждането

Не общувайте с детето, докато е в утробата. Продължавайте да мислите, че то е купчина неудохотворени клетки, независимо от най-новите научни доказателства на пренаталната педагогика.

Търсете стреса, болката, мъката, страданието и продължавайте да не си давате сметка, че детето ви също ги преживява, благодарение на т.н. „огледални неврони". Пък и така, хубаво ще успеете да смутите работата на жлезите с вътрешна секреция, да разбъркате хормоните в организма си и да си осигурите по-голяма вероятност да имате бебе с хормонален дисбаланс.

Вярвайте, че не сте способни да бъдете родители. Подценявайте се непрекъснато и мислете, че не е по силите ви, независимо че и вие, и всички преди вас са дошли по този начин на белия свят.

§ Най-честите грешки през първите 7 години

Травмите, които формират различните характери, били нанасяни най-често от родителите – глупости! Нали никой родител на вреди на детето си? Продължавайте да вярвате в това! Така към резултата от вредите си ще добавите и завидна доза неприятна изненада в бъдеще!

Бебето плаче – каква досада! Я му се накарайте! Като креснете, ще млъкне! Голяма работа – нищо няма да му стане от това. Психолозите си нямат друга работа, освен да разправят, че това го карало да се чувства нежелано и оставало затворено към света за цял живот. Колкото повече не се съгласявате с това, толкова по-проблемно дете ще имате. Успех!

Бъдете тревожни родители, излъчвайте колкото можете повече страх, треперете над детето, така успешно ще го направите плахо и тревожно, няма да смее да пробва и да открива света.

Драматизирайте всеки проблем! Реагирайте прекалено на всяко падане, болка. И продължавайте да мислите, че така предпазвате от страданието! По този начин успешно формирате индивиди без имунитет към трудностите и успешни колекционери на неуспехи.

§ Грешки, подходящи за училищната възраст

Не забравяйте, че обсебващата, властна майка в комбинация с плах и невидим баща създава идеални условия за израстването на син-женомразец. Същото важи и за комбинацията тираничен баща и безволева, неумееща да защити сина си майка.

Никога не говорете за ценностите в живота. Улицата ще ги научи и ще ви спести усилията. Пък и без това днес не се знае кое точно е ценност. Така няма да се наложи да покажете, че и вие сте объркани.

Важно е да имаш, а не да бъдеш! Това е успешната житейска философия! И най-успешно разболяващата днес.

§ Желателни грешки в партньорските отношения

Правило номер едно за болни отношения – Не Бъдете Себе си! Така партньорът ви няма да е с вас, а с идеята, която има за вас, с ролите ви, маските ви, страховете ви! Така и вие си гарантирате вечно неудовлетворителна връзка или честа смяна на връзките.

Манипулирайте партньора! Играйте театър. Никаква честност и доверие! В никакъв случай! Иначе има опасност да сте щастливи!

Стискайте, преглъщайте, премълчавайте, търпете! Агресията – никога навън! Как иначе ще продължаваме да водим статистика по инфаркти и инсулти, наднормено тегло и нещастие?

Оженете своята невроза за неврозата на партньора! Например своя мазохизъм – за неговия садизъм. Така с най-малко усилия ще си подхранвате взаимно болестите! А за разнообразие може да си сменяте местата. Защото това са двете страни на една и съща монета. Мазохизъм без садизъм няма и обратното!

По-добре прав, отколкото щастлив! Това е важното! Нали? Знаех си, че ще се съгласите с мен! Иначе нямаше да четете сега тази книга.

Трябвало да има зацепване на няколко нива в една връзка – физическо, емоционално, интелектуално, духовно? Глупости! Важното е той да пие ракия, а тя да може да прави салата. Това е важното зацепване. Иначе – иначе зацепване на един зад врата!

§ Универсални грешки за всяка възраст

Снабдете се с болни амбиции и перфекционизъм, слагайте си възможно най-високите летви. Вие ще докажете, че можете да се самоизтезавате още по-успешно от Светата инквизиция дори! Просто така – за спорта саморазболяване!

Не се отпускайте! Отпускането е равно на удоволствие. Но така напълно отпадате от класирането за качествено болни. Тези, които се радват, уви, не се разболяват!

Не давайте любов и не получавайте любов! Така не само ще сте болни през целия си живот, но още по-голямото ви постижение ще е, че този живот изобщо няма да има смисъл. Пък и максимално ще вредите на цялата Вселена! Мащабно! Големи сте!

Не живейте тук и сега – всички болести произтичат от това, че душата и тялото не са на едно и също място по едно и също време.

Фрагменти от книгата „Как да се разболяваме качествено", автор Мадлен Алгафари, изд. „Джуниър Партнърс" 
Снимка: Мадлен Алгафари, личен архив

14391 Преглеждания