Мъжът, който зася пустинята с живот

Има такъв герой. Обикновен африкански фермер, с необикновена вяра – в себе си и в чудесата, които всеки може да сътвори. Якуба Савадого – това е човекът, който вече 20 години кръстосва пустинните земи надлъж и шир, за да възкреси древния земеделски метод, който повишава плодородието на почвата. Всичко, което има Яруба като инструменти – мотика и твърда вяра, че може да промени суровите пясъци.

1

2

В далечната 1980-а, когато по земите на неговия народ настанала убийствената суша "Салех", зеленината изчезнала, а количеството насаждения намаляло с 80 %. Някогашните огромни плодородни пространства се превърнали в пустиня. Хората започнали да напускат родните си земи. Но Яруба останал.
Без да може да чете и пише, без да ползва нито едно от достиженията на цивилизацията, той просто продължавал копае и сади семена, с помощта на древната техника Zai, която сам усъвършенствал – разширил "леглата" на посевите, за да се събира повече вода за кореновата система и добавил в тях оборски тор със слама, която да задържа влагата.
Експериментът на Якуба се увенчал с успех. Реколтата и добивите започнали да се увеличават. Заедно със семената просо и сорго, започнали да прорастват и дървета, които се появил благодарение на семената, попаднали в оборския тор. Подобрените „легла" на посевите, разработени от Якуба, позволили на повече вода да проникне в почвата и да се задържи там , а всичко това допринесло за крайния резултат – подпочвените води, намалели до критичен минимум през 80-те години, започнали да покачват своите нива отново.
Историята на Якуба привлича международното внимание, а през 2010 г., той става главен герой в документалния филм "Човекът, който спря пустинята".
Средствата събрани след представянето на лентата, Якуба влага за възстановяването на горите в своя регион и в програма за обучение на фермери.
Днес, техниката за възраждане на почвата по метода Zai се преподава във всеки местен район, а фермерите вече знаят как да поддържат продоволствената безопасност и да се адаптират към промените на климата.

3 4

5 6

7 8

The Man Who Stopped the Desert

Източник и снимки: AdMe.ru, youtube.com

7712 Преглеждания