Да вземем пример! Или как да се „отървем“ от грозните боклукчийски колички по улиците

В Бразилия хората събиращи отпадъци и вторични суровини се наричат "catadores". Макар че функцията, която изпълняват е жизнено важна и облагодетелства всички, обществото ги подминава като невидими, докато бродят по улиците. Запознайте се с художника на графити Мундано, който разгорещено описва проекта си "Pimp My Carroça" (Пич, оправи ми боклукчийската количка). Проект, в който количките на тези хора се превръщат в нещо красиво и изпълнено с чувство за хумор.

1

"В света има много супергерои. Но суперсилата им е най-лошата от всички възможни: невидими са. Например, catadores, това са работници, които се прехранват като събират вторични суровини. Catadores се появяват в резултат на социално неравенство, безработица и изобилието на битови отпадъци,от неефективната система за събиране на боклук. Трудът на catadores тежък, честен и жизнено важен, с ползи за цялото население. Но те не получават признание за него. Тук в Бразилия те събират 90 % от боклука, който бива рециклиран.

Повечето catadores работят независимо, събират боклук от улиците и го продават на сметищата на много ниска цена. Могат да съберат над 300 кг в своите торби, пазарски колички, колела и carroças. Carroças са колички от дърво или метал, разпространени по улиците на Бразилия подобно на графити и улично изкуство. Така се срещнах за първи път с тези маргинализирани супергерои.

Аз съм художник на графити и активист, изкуството ми е социално, политическо, насочено към околната среда. През 2007 пренесох работата си от стените върху carroças, давайки израз на посланието си в градска среда. Но този път давайки глас на catadores. Като добавихме изкуство и чувство за хумор на каузата, тя стана по-привлекателна, което помогна да привлечем внимание към catadores и да повдигнем самочувствието им. Освен това те вече са известни по улиците, в медиите и обществото. Впуснах се в тази вселена и не съм спирал. Изрисувал съм над 200 carroças в много градове и съм канен да правя изложби и обиколки по целия свят. И тогава разбрах, че catadores, в своята невидимост, не са особеност само на Бразилия. Срещнах ги в Аржентина, Чили, Бливия, Южна Африка, Турция и дори в развити страни като САЩ и Япония. Разбрах, че трябва да привлека повече хора за каузата, защото предизвикателството е голямо. Създадох съвместно движение, наречено Pimp My Carroça - голямо събитие, организирано с дарения.

2

Pimp My Carroça е голямо благотворително събитие, целящо да помогне на catadores и техните carroças. Catadores биват спомогнати от терапевти и здравни работници като лекари, зъболекари,фризьори, масажисти и много други. Освен това получават светлоотразителни жилетки, ръкавици, дъждобрани и очила, за да гледат града с висока резолюция, докато нашите невероятни доброволци реновират техните carroças. За тяхната безопасност получават и светлоотразителни ленти, клаксони и огледала. И на края, изрисувани от улични художници, те се превърнаха в голяма, страхотна, движеща се изложба.

345

Pimp My Carroça пое по улиците на Сао Пауло, Рио де Женейро и Куричиба. Но, за да отговорим на нуждите на други градове, включително извън Бразилия, създадохме Pimpx, вдъхновен от TEDx,опростена, направи си сам версия на Pimp My Carroça, финансирана с дарения. Така че сега всеки може да се присъедини.

За 2 години, над 170 catadores, 800 доброволци, 200 улични художници и над 1000 дарителя са били част от движението Pimp My Carroça, чиято дейност дори е използвана за обучаване по рециклиране в местно училище.

Днес catadores вече не са невидими, а са все по-уважавани и ценени. Благодарение на освежените си carroças, се борят с предразсъдъците, повишават доходите си и взаимоотношенията си с обществото.

6

Искам да ви предизвикам да започнете да виждате и отдавате дължимото на catadores и останалите невидими герои в града ви. Опитайте се да гледате на света като на едно цяло, без граници. Вярвате или не, в света има над 20 милиона catadores. Така че, следващият път, когато видите някой, оценете го като жизнено важна част от обществото ни."

Източник: TED

2733 Преглеждания