Премахнати смартфони от фотографии, показват нашата пристрастеност и очуждение

Смятате ли, че животът ви е подчинен на личния ви смартфон? Eric Pickersgill е убеден, че да, това е точно така. В своя проект наречен "Премахнат", американският фотограф прави нещо много въздействащо: той просто премахва мобилните телефони и различни електронни устройства от ръцете на хора уловени в най-обикновени ежедневни сцени.
Работата му по темата започва след като случайно една сутрин в кафене в Ню Йорк, Eric Pickersgill вижда семейство, което седи на пръв поглед заедно. Никои от тях не говори. С огромно разочарование той забелязва, че бащата и двете му дъщери са напълно обсебени от своите телефони, докато майката се взира през прозореца навън, самотна в компанията на най-близките си хора.
"Образът на това семейство, лицето на майката, както позата на бащата и на тинейджърките съсредоточени върху дланите на ръцете си, се запечата в съзнанието ми. Това беше един от онези моменти, когато виждаш нещо толкова удивително често и то ви стряска така, че в съзнанието ви изплува въпроса: "Какво всъщност се случва?". Виждам тази картина в магазина за хранителни стоки, на улицата, в двора на училището, дори и в собственото си легло вечер, докато заспивам до жена си. Фотографиите представят възстановки на сцени, които изпитвам ежедневно.", споделя Eric Pickersgill.

Въпреки очевидните предимства на тези постижения в технологиите и безспорният факт, че те са допринесли за обществото, социалните и физически последици са също така явни. Изумително е как тези малки студени устройства "излъчват сигнал" на заетост и неотложна ангажираност и едновременно с това имат пристрастяващата сила, която насърчава разделянето на вниманието ни между тези, които са физически с нас и тези, които не са. А способността да общуваме тук и сега, сякаш вече няма стойност.

1234567891011121314
Снимки ~ ericpickersgill.com

10499 Преглеждания