АТЕНА ФАРХАДАНИ ~ затворник на съвестта

Атена Фархадани е иранска авторка на карикатури. Тя не е професионален карикатурист. Не работи за известен вестник, сайт или дори блог – просто публикува карикатури във фейсбук. През 2014 г. рисува членове на парламента като селскостопански животни и карикатурата се разпространява в социалните мрежи. Така получава присъда от 12 години лишаване от свобода – за една рисунка.

Творбата, която я вкарва в затвора, е знак на протест срещу плановете на иранското правителство за ограничаване на достъпа на жените до противозачатъчни средства и опита да се постави извън закона доброволната стерилизация. Рисунката изобразява иранските държавни служители като кози и маймуни.

Фархадани е арестувана през август 2014 г. и прекарва три месеца в затвора Евин в Техеран, две седмици от които в пълна изолация.

По време на изпитанието си зад решетките Фархадани бива пребивана, претърсвана на голо, стига до гладна стачка и прекарва инфаркт, въпреки че е само на 29-години.

Но дори и в тези екстремни условия, тя не спира да рисува – изглажда картонените чашки и продължава да твори върху тях.

Когато надзирателите разбират, конфискуват чашките от килията й и спират да й дават нови. Тя успява да намери други в банята и ги скрива в килията си, за да продължи да работи. Когато охраната ги открива младата художничка е пребита, защото отказва да се съблече за пълно претърсване.

След освобождаването й, непокорена, тя пише протестни писма до върховния лидер аятолах Али Хаменей, президента Хасан Рухани и до шефа на затворите, разкривайки нечовешкото отношение към нея зад решетките.

След като не получава никакъв отговор, качва в Интернет видеоклип, в който описва преживяното – смел акт, който за съжаление завършва с повторното й арестуване през януари 2015 г. и осъждането й през юни за „заговор срещу националната сигурност“, „разпространение на пропаганда срещу системата“ и „обида на членовете на парламента“ чрез рисунка.

След всичко това, довело до присъдата й от 12 години и 9 месеца Атена получава и още едно обвинение в „неприлично поведение“ – заради ръкуване с адвоката си при посещение в затвора.

Благодарение на петиция от „Амнести Интернешънъл“ с повече от 33 хиляди подписа и кампанията по освобождаването й от страна на Международната мрежа за правата на карикатуристите, целият този срам излиза наяве.

През май адвокатът й успява да намали присъдата до 18 месеца , които тя вече е излежала. Бива оправдана по обвинението за контрареволюционна дейност и подкопаване на националната сигурност, а присъдата й от три години затвор за обида на върховния лидер аятолах Али Хаменей заменят с условна.

Атена не спира да се бори за човешките права в иранското репресивно общество, известно с дългата си история на злоупотреби, по единствения за един художник начин. Смело се изправя чрез изкуството си срещу режим, който хвърля зад решетките творци, журналисти, блогъри и активисти.

Сега е вече свободна, но няма намерение да напуска Иран и изглежда решена да продължи да произвежда неудобни за властта произведения. Съвсем наскоро доказа, че борбеният й дух е непреклонен, като публикува снимка, на която държи в ръка най-новата си творба. Рисунката изобразява президента на университета Алзахра, от който е изгонена след ареста си. Президентът на въпросния университет е дъщерята на аятолах Хазали, твърдолинеен политик, починал през 2015 г. Карикатурата изобразява дъщерята, прикована към един стол, носещ лицето на баща й.

По-скоро бих се върнала в затвора, отколкото да се подчиня на режима.“

Изображения: illustration.mairperkins.co.uk, cartooningforpeace.org, animate-tim.com, youtube.com
Снимка: artasiapacific.com

2305 Преглеждания