ОРТОРЕКСИЯ ~ болни по здравословното хранене

Orthorexia nervosa – звучи клинично и е диагноза. Защото всяко превъзбудено състояние относно здравословното хранене може да обърне и другата си буза.

През 1997 година, д-р Стивън Братмън от Колорадо описва хранително разстройство, характеризиращо се с вманиаченост относно здравословното хранене, което може да доведе до недохранване, психическо разстройство и дори смърт. През 2013-а орторексията е призната за патология. Тя обикновено започва с отказ от въглехидрати и пълно изключване на сладките неща и захарта от менюто. Следват солта, млечните продукти, месото.
Как се разиграва драмата на orthos („правилен, верен”) и orexis („апетит”)? Чувствате ли се виновни, ако ядете нещо непозволено за хранителния ви режим, интересувате ли се повече от полезните съставки в храната, отколкото от вкуса й, изолира ли ви социално начинът ви на хранене, планирате ли менюто си в детайли, отнасяте ли се сурово към онези, които си хапват каквото пожелаят, а вие сте влюбени в суровоядството?
Личната история на Братмън е тази, която го кара да изследва орторексията като болест. Самият той дълго спазвал принципите на здравословното хранене, докато станал почти изцяло зависим от специфичния режим на живот.
Първото, от което се лишил било месото. После се разделил с млечните храни, докато накрая в менюто му останали единствено растителните свежи храни.
Ежедневието на Братмън било посветено единствено на това, да организира правилно храненето си. Пострадали социалните му контакти и отношенията с близки и пациенти, а намерението да поправи това вманиачаване се оказало трудно постижимо.
Д-р Братмън е на мнание, че орторексията се среща най-често сред привържениците на определен режим на хранене – като суровоядците например, а здравните последици могат да бъдат опасни колкото тези от анорексията. Разликата е в мотивацията. Анорексикът иска да се вижда все по-слаб и да губи килограми, орторексикът - да се чувства извънредно здрав и естествен.
Орторексиците често имат крайно отношение към различни храни. Те са специалисти по всички „Е”-та и имат енциклопедични знания, относно вредите от тях. Консервираните храни за тях са опасни, индустриално обработваните – изкуствени. Доверяват се единствено на био-храните и екологичните производства.
Истината е, че тези храни са доста скъпи и устремявайки се изцяло към подобно меню, трябва да можеш да платиш и цената.
Но каква цена може да платиш, когато орторексията завладее живота ти?
Тя може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Липсата на мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини. Нарушава се абсорбцията на минералите и микроелементите. Изключването на основни хранителни вещества от диетата може да причини анемия, липса на витамини и енергия.
Лечението на психологическите проблеми, свързани с орторексията е труден и продължителен процес, подобно на анорексията. Крачката от едното до другото заболяване е малка и не е невинна.

Снимки ~ attn.com, pixawl.com, huffingtonpost.com

5165 Преглеждания