Лекарите лекуват болестите, със здраве трябва да се сдобиете сами ~ Николай АМОСОВ

Съветите на знаменития украински хирург – за болестите, лекарите и волята за здраве

Името на Николай Амосов не става известно, когато извършва първите сърдечни операции. Славата идва при кардиохирурга, когато неговите книги за здравословен начин на живот се сдобиват с огромна читателска публика.
Човекът, станал пионер в областта на сърдечните операции отлично знае какво означава да имаш железни нерви, да поемаш отговорност, да работиш на границата между живота и смъртта.
Бъдещият хирург се ражда през 1913 година в Киев, син на акушерка, която помага на родилките в родното си село. Майката възпитава сина си сама, живеят на ръба на бедността. Медицинските знания, придобити след завършване на университета, Амосов усвоява в суровите условия на военно-полевата хирургия. Мобилната болница се придвижва на коне по линия на сраженията. През ръцете на Амосов и неговия екип от петима души, минават над 40000 ранени войници.
Първите опити да помогне на деца с тежък порок на сърцето, Амосов прави през 1955 година. Първата успешна операция, проведена с помощта на създадената от Амосов система за изкуствено кръвообращение се състои през 1960 г. Две години по-късно, хирургът изобретява специални изкуствени клапи за сърце. И навярно е щял да реализира още много блестящи идеи, ако не било собственото  му сърце. Изтощен от тежката работа, лекарят страда и се обвинява за всяка допусната грешка, за всеки смъртен случай по време на операция. След като не успява да спаси малко момиче с порок на сърцето,
Николай Михайлович изпада в дълбока тежка криза.
За да се  справи с това състояние, той започва да записва своите преживявания – така се появява първата му книга, отпечатана в три милионен тираж, последвана от нова препечатка от 10 милиона. Удивително искрен, изключително строг към себе си, човек, който проявява мъжество и състрадание към пациентите – с тези качества Амосов печели сърцата на милиони хора.
Навярно това е причината, в преклонна възраст, след тежка операция, той да създаде собствена здравословна система за натоварване и ограничения, а кои са основните правила и съвети на гениалния лекар, споделяме в следващия текст.

Не се надявайте, че лекарите ще ви направят здрави.
Те могат да спасят живот, дори да излекуват болестта и да ви изведат на стартовата линия. За да живеете надеждно обаче, нужно е да разчитате само на себе си. Не мога да омаловажавам могъществото на медицината, защото й служа цял живот. Но също така, познавам същността на здравето – на теория и на практика.

Лекарите лекуват болестите, със здраве трябва да се сдобиете сами.
Защото здравето – това са „резервните мощности“ на органите, на цялата ни физиология. Те са необходими, за да поддържаме нормални жизнени показатели – в покой и при натоварвания – физически и психически, а също така и за да не се разболеем, а дори да се разболеем – да не умрем. Например, за да не скачат кръвното и пулсът повече от път и половина при упражнения или бягане, а задъхването да се успокои по-бързо. За да не се страхуваме от течението, простудите да минават бързо без лекарства. Изобщо, за да можем добре да работим, спим, ядем и пием. Такива „мощности” не се добиват с лекарства. Единствено с тренировка и упражнения. И още – с упорита работа, търпение и издръжливост към студ, горещина, глад и умора.

Сериозните болести най-често идват от неразумен начин на живот.
Всеки знае, какво е болка и болест. Досадно разстройство на различните функции, които пречат на щастието и дори на живота. Причините за болестите също са известни – външни фактори (инфекция, екология, обществени сътресения), собственото неразумно поведение, понякога и вродените дефекти. Продължавам да твърдя, че природата на човека е жилава и здрава, поне при повечето от нас е такава. Дребните заболявания са неизбежни, но сериозните най-често идват от неразумен начин на живот - понижени резерви на организма поради нетрениране. Външните условия, като бедност и стрес са на второ място.

Тренировката на резервните мощности трябва да е разумна.
Това означава постепенна, но упорита работа и упражнения. Нищо оригинално не съм измислил, но ето три главни точки, които да ви ориентират:

  1. Храна с минимум мазнини, 300 гр плодове и зеленчуци всеки ден;

  2. Упражнения – те са необходими на всички нас – на децата, а и на възрастните още повече. За доброто здраве е нужно поне час на ден да сте ангажирани с физическа дейност или упражнения – ако имате време и воля за това. От полза ще ви бъдат дори 20 – 30 минути гимнастика или упражнения с тежести от 2 – 5 кг;

  3. Управление на психиката - третата точка е най-трудна от всички. Учете се да властвате над себе си, да се владеете. Много рецепти има за това, но аз имам своя – когато напрежението е огромно и се е отделил много адреналин, фиксирам вниманието си върху ритмично повърхностно дишане и се опитвам да отпусна мускулите си. Най-доброто в такъв момент е да се направи енергична гимнастика, стига обстановката да го позволява. Физическото натоварване помага да се понижи адреналина и предпазва кръвоносните съдове и органите от спазми. Животните решават стресовите ситуации с бягство или с битки, на нас това не ни е позволено;

Интересно е защо хората така често боледуват?
Мисля, че ако хората водят правилен начин на живот, те ще бъдат здрави. За жалост, това изисква усилия и воля, а у хората волята е слаба. Запомнете – в света има много, много некадърни лекари. Не всички са такива, има добри, разбира се… Много заблуди има и в медицинската наука. Често това се случва заради неправилна оценка на статистическите данни. Увеличили ли са се наистина случаите на раково болни хора? А някой отчел ли е факта, с колко се е увеличила продължителността на живота на хората в наши дни и факта, че най-често от рак страдат именно възрастните хора?

Организмът има мощни защитни сили – имунна система, механизми за компенсация. Те работят ефективно, просто е необходимо да им се даде време. Добре е да знаете, че повечето леки заболявания минават сами, докторските илачи само подпомагат естественото оздравяване.

Ако по щастлива случайност сте попаднали на добър лекар, пазете го и не го безпокойте излишно.
Запомнете – лекарят е повече от обикновен специалист. Той не е водопроводчик. Указанията на доктора изпълнявате… според собствения си разум и мярка. И не искайте от него да ви предпише лекарството, което е помогнало на съседката ви. Ако сте млади /до 60 г./ и нямате сериозни симптоми и оплаквания, няма нужда да тичате в поликлиниката при най-малкото неразположение. Уви, нашите доктори не са ориентирани към природата, те ще ви предпишат лекарства и почивка. Страхувайте се да не попаднете в техен плен. Ще ви намерят болест и ще ви накарат да я лекувате.

За да е здрав човек, е необходима сила на характера. Моят съвет е да изберете правилото - упражнения и ограничаване, поне опитайте. Повярвайте ми, тялото ви ще ви се отблагодари. Всеки е господар на съдбата си, както и на здравето си.

 

По материал на fit4brain.com
Снимки: discoverukraine.com.ua, ukurier.gov.ua, online.ua, portret.ru, segodnya.ua

20050 Преглеждания