Simon Vouet, Self-portrait of c.1626-1627, (Musée des Beaux-Arts de Lyon)

Диана – Римската богиня на лова, плодородието и женското целомъдрие, пазителка на изворите, реките и дивите животни. Тя е главната героиня в една от най-известните картини на френския художник Симон Вое. Роден в Париж, в семейство артистично и даровито, първите си стъпки в изкуството Симон прави като портретист. Съвсем млад Вое пътува из Англия с антуража на френския посланик в Константинопол. Пътят му продължава до Венеция и Рим. Стилът му майсторски съчетава драматизма на Караваджо и барока с класицизма на Болонската школа. Симон Вое се превръща във водещ художник в Рим, а през 1624 г. оглавява Художествената академия в Сан Лука. Неговата великолепна картина „Диана” е създадена през 1637 г., а днес може да бъде видяна в най-голямата кралска резиденция на Обединеното Кралство и основен дворец на няколко британски монарси – Hampton Court.

Изпълнена в класически стил, характерен за последните години от творчеството на Вое, „Диана” е съвършена в този свой кратък миг на покой, с лекомислен жест и плавни движения, обкръжена от верния си животински антураж, пресъздадена с плътни тонове и ярки контрасти, типични за декоративната работа на Вое.

Simon Vouet, Diana,1637, (Royal Collection, Hampton Court)

Макар богиня и пазителка на всички животни по Земята, Диана е също и ловец. Не забравяйте това, когато общувате с жената Дева. От ваша полза ще е, ако се отнасяте с Девата така, както с могъща богиня – съгласявайте се с нея, уважавайте я, поклонете се, ако е нужно и за всеки случай – не се доближавайте опасно близко до нея. Всички хора от близкото обкръжение в живота на Девата, са подобно на пътници и животни, вървящи през гората и взети на прицел от богинята Диана. Девата може да ви защити, пожали и спаси, ако й се понравите или сте й нужни за нещо. Но ако е излязла на лов, по-добре си спасявайте кожата.

Картини: Wikipedia