Един от владетели на средновековна Индия, Махараджа Савай Джай Сингх II, се прочува като „царят-астроном“ (1686–1743г.). Джай Сингх управлявал областта Раджпут (Амбер) по време на императора Аурангзеб. Благодарение на своите дипломатически умения той запазва статута си на уважаван васал в западащата по това време Моголска империя. От следващия император, Мухамад Шах, той получава разрешение да построи пет астрономически обсерватории в градовете Делхи, Варанаси, Уджайн, Матура и в Джайпур, неговата собствена столица, която се намира на 200 км от Делхи. Още от ранно детство за възпитанието на бъдещия раджа се грижат учители по хинди, санскрит, персийски, арабски, математика, астрономия и разбира се, умения в бойните изкуства – всичко това, за да бъде подготвен за мисията на голям владетел.

Въпреки несигурните, размирни времена и постоянната си ангажираност в управлението, Джай Сингх отдава много време на заниманията си с астрономия. Като част от Моголската династия, Джай Сингх се явява наследник на знанието на арабските астрономи. Освен това той изучава и индийската, европейската и гръцката астрономия и на тази база създава нови, усъвършенствани уреди за наблюдение на небесните тела, които продължават да учудват и днешните учени със своята сложност и прецизност, даваща възможност да се измери времето с точност до една секунда. По правило арабските астрономически уреди се изработвали от метални сплави, но Джай Сингх остава неудовлетворен от тяхната точност и започва да конструира огромни инструменти от камък и мрамор, като със собствените си ръце създава моделите от восък и след това преминава към строежа им в реален размер.

Неговите обсерватории били наречени Джантар Мантар, което в превод означава „група от измервателни инструменти“. В наши дни това магично място привлича многобройни туристи, любопитни да узнаят повече за древната астрономическа наука. Входът на Джантар Мантар е отворен всеки ден от изгрев до залез слънце. Вижте зодиакалните знаци, изрисувани през 18-ти век в тази впечатляваща астрономическа обсерватория, част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козироог

Водолей

Риби

The twelve Zodiac signs on the architectural astronomical instruments of Rashi Valaya Yantra in Jantar Mantar observatory, Jaipur, India, 18th century.

Изображения: Wikimedia Commons, Pinterest