Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на Зодиака и величието на Човека. Неговата книга „Медитации върху знаците на зодиака” е първа стъпка към започнатото въздигане на астрологията до истинска духовна наука, каквато е била в древността, въз основа на антропософската духовна наука. 

Libra as depicted in Urania's Mirror, a set of constellation cards published in London c.1825

ВЕЗНИ, Равновесието или Двете Блюда е седмият знак на Зодиака, въздушен по елемент и кардинален по качество. Неговият първообраз изисква равновесие. И така лицата със силни Везни винаги се стремят да осъществят и поддържат в себе си равновесието, както онзи, който в цирка върви по опънато въже, така и съдията Везни в съдебната зала. Двете блюда трябва винаги да бъдат уравновесени. Непрекъснато душите Везни ги претеглят, а и те самите непрекъснато претеглят себе си, за да видят какво им липсва, за да поддържат спокойствие и равновесие. Не може у човека да съществува хармония, ако не създава непрекъснато равновесие, нито може физическият организъм да съществува без бъбреците, които се управляват от Везни, както и кръста и слабините, централната част на тялото.

Вътрешната и външната хармония дава за резултат цялостност - обединяването на троичното човешко същество, състоящо се от тяло, душа и дух. Както любовта е тайната на живота, така този процес на обединяване вътре в човека е тайната на Бога, който е любов. И тъй както Бог е безпристрастна сила, даваща на цялото сътворение своето деликатно равновесие, което поддържа целия космос със световете и системите, самонаправляващи се и самодействащи, така и човекът работи и в края на краищата спечелва тази сила и осъществява своето високопоставено положение като Син Божий; и като преживее в себе си Христос, постига равновесие и хармония.

Когато Слънцето влезе във Везни, то променя своя курс от северното към южното полукълбо; преминава се екватора. Ден и нощ са равни по дължина, уравновесени са светлината и тъмнината. Така качеството на равновесието се осъзнава, когато Слънцето достигне екватора, средата между Тропика на Рака и Тропика на Козирога.

Когато при раждането господства Везни, в живота става преминаване, преминаване на или-или, разпятие на човека и, чрез това разпятие във Везни, човек достига до истинска хармония и намира мира, който „надминава всяко разбиране", безусловната радост, която само Христос може да даде.

Венера, управителят на Везни, управлява не само венозната кръв и нейната циркулация, но също така и деня петък; а Разпятието стана в петък. Езотеричният ученик ще забележи, че родените под Везни преминават през Разпети Петък понякога, като през истинска опитност. Св. апостол Павел казва: „Ония пък, които са Христови, разпнали са плътта си със страстите и похотите." (Галатяни 5:24) Степента и силата на такова разпятие са в унисон с напредъка на душата. Родените под Везни трябва да пожертват плътта заради Духа, така че душата им да може да бъде изфинена. По този начин те се издигат от скръбта и страданието, което ги кара усилено да мислят за своите опитности чрез чувствата и постигат равновесие между главата и сърцето чрез волята. Само по този начин се постига онази цялост, която дава здравословност и самообладание.

„Колко разпятия има в любовта", казва Херрик. Любовта е фактически животът на Везни; родените в или под този Венерин знак биват разпъвани и по плът, поради техните желания и чувства, докато прочиства нето напълно изфини душата и я доведе до състояние на равновесие и спокойствие. 

Като продължим да медитираме върху Везни, средният знак на Зодиака, ясна ни става идеята, че той е маховик, уравновесяващата сила и по този начин, поради неговата сила за съгласуване на трите душевни сили - мисъл, чувство и воля - в резултат се получава по-голямо равновесие. Само онези, които под Везни са живели напрегнато, могат да кажат много за силата на този знак и това само ако са живели във всички други знаци на Зодиака толкова положително, че са вече просветени от висшето интуитивно съзнание. Духовната работа, съчетана със страданието в плът събужда човека и го довежда в съприкосновение с Христос вътре в него. От трите знака Дева, Везни и Скорпион, средният знак, Везни, се стреми да прочисти качествата на три те, взима чистата есенция на всеки и довежда и трите в хармония, като създава истинско равновесие, а чрез това и спокойствие. Когато това равновесие бъде спечелено, като се победи яростната атака на вътрешните противоречия и като се преминат изпитанията по плът, когато бунтът на желанията най-после е овладян, тогава изниква човекът, изпълнен с истинско състрадание към човечеството. Везни предизвикват страст към спокойствие и донася спокойствие чрез страстта, защото в този знак равновесията се постигат чрез борби. Това звучи парадоксално, но как другояче може да се постигне спокойствие, освен чрез голямата война между плътта и духа!

Във Везни просветлението идва чрез интуицията, когато душата изтънчва желанията и става посредник между низшето и висшето себе. Като разглеждаме Везни, добре е да погледаме една везна с чифт блюда. Блюдата са символи на мисълта и чувството, главата и сърцето. Двете блюда би трябвало да имат точно еднаква тежест и по този начин да са уравновесени. Точката на висенето на везните опорната точка, символизира волята. Медитиране върху този символ на Везни показва, че това е една троица, свързана с Троицата. Душите Везни желаят съвършена хармония, която да произтича от уравновесения троичен човек, чиито мисъл, чувство и воля тук на земята се разделят, стават свободни, независими и все пак трябва да са съгласувани и под надзора на Аза. Във Везни светлината на света подтиква човека да намери пристанището на небесната хармония, чрез чийто звучащ тон душата усъвършенства своята хармония и придобива равновесието на любов и спокойствие. Везни казват: „АЗ СЪМ душата на спокойствието и любовта, въплъщението на музика, възторжената същност на красиви мисли, свързани с великолепни чувства, изразявани чрез смели дела." Това е същината на съчетаната мисъл, чувство и воля и все пак тези три душевни сили са оставени независими една от друга. Съвършената симфония на човека става свръхлична, душата посредничи между личността и духовното Аз с истинско равновесие, и всичко това се постига в този знак на музиката, които води до октавата; тогава се осъзнава, че целият живот е натъкмен към музика и по същина е музикален, независимо от това колко тъп и мръсен е станал светът.

Силата на звучаща музика трепти през Везни, като свързва чувствителните души с Божествения Музикант. Когато големи симфонии се свирят от оркестри, музикантите се вдъхновяват от небесните господари на музиката посредством звучащия седми знак на Зодиака, Везни. Ако човек наистина можеше да вижда с духовно око, там над изпълнителите музиканти би могъл да види надигащите се стегнати редици на създаващите музиката същества, които издават тона и цвета в чисто добавъчно съзвучие. Няма по-прекрасен път към духовните светове от пътя на музикално звучащия тон чрез Везни. Тук намираме очертания на радостна красота, съзвучието на безброй цветове, съчетани в симфония от звуците на крилата, на които издигаме нашите души до висините на възвишени радости, превърнати в екстаза на Христовия живот. Чрез тази звучаща сила влизаме в унисон с любовта, която прониква цялата Земя. Любовта е тайната на живота и нейната сила се проявява в музиката, в звучащата песен на Бога.

Везните често изразяват любов и хармония чрез цвят и тон. Дори и ако човекът не е творчески настроен, Везни винаги му дават възможност да оценява красотата, особено в изкуството и музиката. Онзи, който иска да намери красотата на любовта и да постигне спокойствие, трябва да осъществи светлината, която води до съюз чрез действената цялост на знака Везни. Христос каза, че Той е дошъл за онези, които имат нужда от лекар, защото Той иска да направи хората здрави, цялостни. Да бъдеш цялостен значи да си излекуван от Онзи, който спасява земния човек потънал в материя. Везни представляват над личностното, духовното себе, което е противоположното на личното себе, земното Аз, представяно от Овена, допълнителния знак на Везни. Тези, които разтварят сърцата си за любов, изравняват душите си с чистата светлина на Везни, въздушния знак, който обединява, като в обща атмосфера, душевните сили на всички, с които идва в досег. Подчертаната сила на Везни е обединяване, характеристиката му е съпружество и истински брак.

Така че качеството на вливане, стремежа за обединяване с други е вроден във Везни, защото това е знакът на свързване, на душевна асимилация и сливане, знакът не само на брака, но също и на привличане към общества и групи. Онзи, който има силни Везни и се държи надалече от другите, отрича сам на себе си своето най-добро еволюционно развитие и отрича самата цел на този въздушен знак, който подтиква другаруване, съдружия, а специално и брак. Везни водят към брак, но когато е много зле наранен, този знак може да доведе до разтрогване или нестъпване в брак. Този знак или свързва хората, или ги разделя, според техните наклонности или степени на еволюция. Лошото на Везни е, когато се държат отдалечено, неосъзнавайки чувството за цялостност, което могат да достигнат чрез другаруване. Само отрицателното откликване на Везни води човека да отбягва хората и ако се държи изолиран от другите, унищожава възможностите си за разширен живот и растеж.

Отношенията с хората могат да се сведат до едно великолепно изкуство във Везни. Качеството на брачните отношения или силата да се влезе в истински съюз, се изявява на личното поле като желание да се на прави удоволствие на другите и дори да се жертва за тях; в своята висша, вътрешна страна това се проявява като духовна набожност. Силата на пола изразява всемирния, космичния стремеж, който непрекъснато търси да уравновесява чифтовете противоположности на всяко поле и във всеки процес на живота. Да слее и обедини двамата в едно съвършенство, постигайки истински брак и съюз е идеалът на Везни. В свързващата сила на брачни връзки може да се одухотвори висшия Христов живот и такъв един истински брак може да се постигне във Везни, защото във Везни равновесието и хармонията са ненадминати. Онези, които остават изолирани и отказват да другаруват, никога не се приближават до съюза на истинския брак, който е другаруване с Христовия живот.

Макар че Везни са знак на равновесие, спокойствие и почивка, все пак той е крайно подвижен знак и все проникващ, поема качеството на пълнота и изпълва всичко. В този знак откриваме сила, която е толкова летлива и така всепроникваща, че се разлива като самия въздух, за да проникне цялата душа на човека, а не само част от съзнанието му. Чрез тази сила на проникване, се зараждат енергии, които дават блясъка на още по-висше съзнание, което, така да се каже, слиза от небето. При еволюиралите индивиди Везни се използват и енергиите на душата, не само на мозъка, както при повечето други и въз основа на тази сила за различаване и обединяване възниква съвършено възприятие и интуиция. Мисленето е отделено от сетивата и освободени от мозъка известия се приемат посредством посредничещата душа. Поради това индивидите Везни или лица със силни Везни имат силна вродена, мигновена интуиция, вътрешно знание. Такава интуиция е познавателна способност сродна с ясновиждащата мисъл, защото възприятието на Везни не е само способността да се възприемат обекти посредством сетивата; по-скоро тя е онази сила, притежавана от всички истински поети, тази лесна сила, която показва и обявява, не, която говори за духовния факт, идея или същество зад нещото, мисълта или личността. Така тази способност е нещо повече от самопознание на сетивни явления, защото обединена с гази сила за възприятие е и способността човек да си представя, да мисли; така възприятие и представа - обекта и идеята зад обекта - се съединяват, като дават непосредствено разбиране за възприемания, виждания обект без размисъл, а само въз основа на интуицията, която Везни имат по вроден начин. Разбира се, тази светлина на Везни е толкова по-фина и чиста, колкото и душата е станала „чиста както Той е чист". 

Нас ни претеглят, когато се родим, под знака на Теглилката, защото на Везните души им е дадено много и много ще се изисква от тях. Живот под Везни е живот на пренагласяне и на ново направление, защото цяла серия изминали животи сега би трябвало да се поправят и заздравят по нови направления чрез урегулиране, което дава нова насока на живота. Трябва да възникнат по-висока спирала на живота и засилено съзнание. Претеглят се низшето и висшето себе и блюдата на везните би трябвало да се уравновесят чрез Христос като опорна точка, осовата точка на рамото на теглилката. Това е първоизточникът на силата и на съзнанието, което е интуитивно. Уравновесяването е продължителен процес. Човек пропада в този знак, ако лежи на изминали лаври и от казва да си проправи нов път освен придобитите през миналото сили. И онези, които са отрицателни в този знак се провалят именно тук, макар и да са надарени; те хабят и разпиляват силите си, стават повърхностни, учат повърхностно, непостоянни са в идеите и отношенията си, отлагат задълженията си и губят скъпоценни възможности и добри случаи. Тук постоянството носи истински дивиденти, така както нави кът да се отлага банкрутира душата и губи ценно земно време. Трудността се състои в придобиване себе-господство, т.е. човек да стане господар на себе си, като избягва всякакви крайности, да поддържа златната среда, да използва способностите и талантите си мъдро, като си подрежда време за работа, почивка и възстановяване и по този начин да стане цялостен индивид. Мъдро е Везните да проявяват себе си, а не да позират в някаква роля. Нееволюиралият Аз, обаче, не успява да направи духовен контакт, който мъдро да го направлява чрез истината.

Душите Везни са остро възприемчиви, имат подчертани възможности за сравнение и, поради тази си способност, за мигновено проникновение и познание, те имат естествена способност да преценяват и премерват и сила да дават и получават неща, които никой друг знак няма. Те притежават безпогрешна преценка и сила за сравнение в резултат на безпристрастност, която произтича от тяхната способност да се отделят от собствената си личност; така да се каже, да застават настрани, тогава са отворени за вдъхновение, идващо от духовната област. Поради този дар Везните имат вътрешни средства за обясняване и преподаване на окултните факти, които изявяват естеството и съществото на човека и на Христос. Поради тази си вътрешна, по-висша светлина те приемат и се сработват със силите на съдбата си и резултатите са прекрасни. Това е резултат от тяхното правилно отношение, защото те знаят точната справедливост на съдбата и на нещата, такива каквито са, а не каквито изглеждат да са. Не е достатъчно да се каже, че Везни обича справедливостта, а по-скоро че справедливостта е тяхната любов и те работят за тази любов към балансирано съществуване, за тази хармония на справедливостта; и те са принудени и подтиквани от самите си опитности в живота да постигнат онова равновесие, което е спокойствие.

Когато душите Везни са отрицателни, тяхното желание да задоволяват другите се изражда в покорност толкова пластична, че ги прави вредни за другите като изпълняват всичките им желания. При това състояние на пасивна покорност човекът става нито горещ нито студен, една безгръбначна личност, индиферент на към реалностите и целите на земния живот и предател на Христос вътре в себе си. Положителната сила на Везните прераства в единство. Отрицателната сила на Везните от друга страна се разпада, разпръсква и разделя. Отрицателните Везни разпръскват силите на душата си, като обичат да доставят удоволствие на другите в лично отношение или само да печелят от другите одобрение; ако те потънат в сетивата си и заживеят там, те твърде много разпъват Христос в този знак на разпятието. И все пак Везни притежават силата да обединяват, да създават единство, така че душата да може да се издигне от умъртвяващото настроение на материята до живота на Духа.

На Везните се дава да възприемат знанието за страданието чрез любовта, защото този положителен знак на Венера е също така и екзалтация на Сатурн; а Венера и Сатурн, прочистени й смесени, дават стабилност в чувствата и мисълта. „Когото Бог обича, него Той наказва" и в този знак се получава много прочистване, защото страданието е неминуемо плод на чувствата по отношение на брака, агония на душата, създадена по собствени избори, които са неминуеми и последователно явяващи се. Накрая изходът става невъзможен и лицето, поради самата своя болка най-после застава освободено от великата илюзия, която астралният свят и сетивата представят пред личността и свързания с мозъка интелект. Така човекът се освобождава от традиционния блясък докато еволюира през този знак. Везни следователно, предизвиква опитности, породени чрез брака и не могат да се намерят по-трудни уроци от тези, които се пораждат тук, нито пък има по-добро поле за изфинване на любовта и за установяване необходимото равновесие и ненарушимото спокойствие и сила, която да знае и да разбира.

Общо взето родените под Везни не са щастливи, когато живеят сами и така те търсят, докато намерят или си спечелят хармоничния и уравновесен живот, за който мечтаят. Желанието им за хармония е толкова голямо, а и чувствителността на душата им е голяма, че и най-малката дисхармония, фалшива или непра вилна нотка веднага я чувстват и преживяват като рана. Благодарение на същата тази способност, Везни те не са доволни като слушат тълкувания на великите композитори, такива, каквито се дават от различните оркестри; всяко отклонение от оригинала лесно се забелязва и ги дразни.

Когато някой роден под Везни е достатъчно еволюирал, прави ясни усилия не само да уравновеси себе си, но също и тези от заобикалящата го обстановка или в света. Наполеон, с изгряващи Везни, е класически пример, обаче той не успя, защото вложи и лична амбиция в своите усилия. Обикновената съдба на Везни им дава свободни отношения с другите и с публиката. Те търсят другарство и общение на душата като вътрешна необходимост и на равнище на равенство, защото в строго идеалния смисъл Везни търсят единство със сродна душа, мислеща като тях. Везните твърде рядко са горди или налагащи се; те са благи и безпристрастни, независимо от социалното им положение. Тяхното приятелско чувство и любезност събуждат приятелски чувства и у другите, облекчават напрежението и твърдостта в човешките отношения. Силно еволюиралите Везни са олицетворение на любов.

От „Медитации върху знаците на зодиака”, Джон Джоселин, изд. Аливго 
Изображение: Libra as depicted in Urania's Mirror, a set of constellation cards published in London c.1825