„Всички щастливи астрологични знаци си приличат, всеки нещастен, страда посвоему…”

(Ernest Procter, The Zodiac, 1925)

ОВЕН

Овенът страда мълчаливо. Не защото е срамежлив или се бои от публично обсъждане. Овните от нищо не се страхуват. Просто са искрено уверени, че: първо - вие с нищо не можете да им помогнете, второ – вие просто не можете да разберете какво преживява един Овен. Защото вие не сте Овен. Което означава, че вашият личен опит, за Бога, и пет пари не струва. Така че, Овенът все някак сам ще се справи, не за първи път. 

ТЕЛЕЦ

Телецът страда разрушително. Светла печал, тих стон със нос в стената – не, не, това не е героично, което автоматично  означава – то е безсмислено. Настоящите страдания на Телеца, неговите близки и роднини ще разпознаят по характерните мощни взривове, избухнали от всички страни на хоризонта. А Телецът методично ще замита разхвърчалите се осколки от събитията и печално ще пита: „За какво ми е всичко това?”

БЛИЗНАЦИ

Близнаците страдат многословно. Ако неразумно ги попитате: „Какво се е случило?”, гответе се за истинско бедствие. Близнакът ще започне от есента на 1993-та, когато още е било топла вечер и прочее, а той е бил малък и наивен още Близнак, който безгрижно се е наслаждавал на всички удоволствия в живота, без да подозира какви студени дни и хора предстои да срещне по пътя си. Затова никога не питайте Близнаците „Какво се е случило?”, освен ако не разполагате с достатъчно свободно време, за да чуете най-невероятните истории.

РАК

Раците страдат извисено и духовно. Ракът ще въздиша, вдигайки очи нагоре, ще слуша красива музика и ще чете книги за самоусъвършенстване. Особено начетените Раци дори книги за самоусъвършенстването могат да напишат в своя най-печален период. А младите Раци ще започнат със стиховете. Ето такива, например: „Кръв, смърт, болка. Нощ, сянка, мрак. Ти отиде си, но сърцето ти остана. Плач…”

ЛЪВ 

Лъвът страда в добра компания. Страданието в самота, Лъвът смята за напразна загуба на време и душевен ресурс. Лошото трябва да е разпределено по равно на всички. Затова Лъвът ще включи в своите преживявания всички васали, които още не са успели да избягат от мрачното му присъствие. И васалите, сами не разбрали как се е случило това, ще приемат обидилите Лъва за свои лични врагове. И ще поведат битка. А Лъвът снизходително ще страда – ех, ах, благодаря ви, че ви има. 

ДЕВА

Девата страда конструктивно. Прави ремонт и се сдобива с второ висше образование. Затова на Девата всички й завиждат. Леле – каква си силна само, как се държиш, аз не бих могла, а ти си направо герой! Девата, по принцип, съвършено не възразява на тая оценка, но дълбоко в сърцето си възприема своите страдания с благодарност. Като съвсем навреме долетяла вълшебна лампа, способна да твори истински чудеса. 

ВЕЗНИ

Везните се стараят да уравновесяват страдания с приятни занимания. В зависимост от пола, възрастта и финансовото състояние, Везните уравновесяват собствените си мъки с всички спектри на ентъртеймънта – от създаването на нов кулинарен шедьовър до околосветско пътешествие. Затова отстрани изглежда, че Везните са най-неуниващите и непоразими знаци на зодиака. Но вие дори не подозирате, какви усилия им коства да съвместяват тая еклектика от жестоки предателства и вкусни удоволствия. 

СКОРПИОН

Скорпионът не умее да страда. Е, да, много се старае, но не му се получава. Скорпионът с удоволствие ви ужилва и продължава напред. Безцеремонен и уверен в правотата си. 

СТРЕЛЕЦ 

Стрелецът страда комплексно. Типичният Стрелец любовно колекционира причините за страданието си и се старае да ги подреди така, че те всички да се случат едновременно. Например – Стрелецът не може просто да седи, да плаче и да пие от мъка, ако някой го е изоставил. Не. Стрелецът ще се постарае да направи така, че веднага след като са го зарязали в любовта, да го и уволнят и от работа. В идеалния случай, може и крак да си счупи. Ето тогава, всичко му е наред със страданията. 

КОЗИРОГ 

Козирогът страда смело, нагледайки напред. Всичко на тоя свят може да се случи, а Козирогът знае това и е готов да понесе всеки удар на съдбата със своята корава глава. Мъдро и с надежда той приема, че всичко все някога ще свърши - и то не как да е, а непременно добре за него. Това съвсем не означава, че Козирозите са ведри оптимисти. Просто значи, че те ще подпрат стабилно с рогата си стената, която ги спира и ще припяват мантрата: „Не е направена още стена, дето да ме спре! Не е направена още стена, дето да ме спре!...” И стената, рано или късно, рухва. 

ВОДОЛЕЙ 

Водолеят страда високомерно. Жалките нищожни хорица не са достойни да узнаят, колко горчиви са неговите страдания. В същото време обаче, тъкмо жалките нищожни хорица вече се чудят, дали да не повикат линейка за многострадалния Водолей. Той обаче, с високомерен поглед, наситен с драматизъм, се взира високо в съзвездието, кръстено на него самия. Да, на мен са кръстили цяло съзвездие, - шепти Водолеят, - а на вас, а на вас? И внезапно от това му става по-леко. 

РИБИ 

Рибите страдат с наслаждение. Не е изключено да изглежда, че Рибите да не обичат страданието, но това е върховна заблуда. Истинската Риба ще се оскърби от всяка възможна дреболия, дори от съмнителното позвъняване на бай Данчо, който иска да говори с мъжа й късно вечерта. Че откъде накъде, бе? Обидена съм, и започвам да страдам. Огледалното важи досущ и за мъжките представители. Фактът обаче е, че каквито и бури да се разразяват покрай Рибите, каквито и потопи да идват и вълнения да бушуват, те не се давят. За Рибите по-важно е да забележите страданието им, а не да проверявате дълбочината, на която са се гмурнали в него.

По материал на: cluber.com.ua
Илюстрация: Ernest Procter, The Zodiac, 1925, leprincelointain.blogspot.com