От бляскавата Елизабет I, Мери Шели и майка Тереза до кралица Рания на Йордания, Агата Кристи, Грета Гарбо, Ингрид Бергман, София Лорен, Салма Хайек, Бионсе, Еми Уанйхаус и Пинк - личността на висотата на изискванията си. 

The „Darnley Portrait” of Elizabeth I (c. 1575)

Страхувам се от нахалството. Скромност, любезност, интелигентност и услужливост са качествата, които ценя. Обърква ме всичко, което е бляскаво, фасадно и гръмко. Не се страхувам от работа. С желание изпълнявам всекидневните си задължения. Изпипването на подробностите - онези малки детайли, които придават завършеност на нещата, ми доставя удоволствие.

Признавам, че дори и аз се затруднявам да живея по критериите на собствените си високи изисквания. Мога да подлудя всички с перфекционизма си, но първата му жертва съм самата аз. Попадам на мъже, които ме харесват, но аз не ги харесвам.

По природа съм редактор и критик - обичам да организирам. Моите книги и чекмеджета са винаги в порядък, а отчетите ми - педантично подготвени. Не мога да снижа критичността си, но помагам с опита си. Абстрактните теоретични дискусии не са за мен. Аз показвам разликата между нещата, като си помагам с примери. Обичам да настоявам за приземяване.

Понякога хората намират, че имам поведение на стара мома: прекалено благовъзпитано, малко старомодно. И са прави, защото спазването на етикета и добрите обноски ми допада. Привърженичка съм на чистата линия и в продукцията на високите технологии, и при ръчната работа. Уважавам превъзходството, качеството и простотата. Вярвам в усърдието и прецизното изпълнение.

Имам естествен усет към здравословното си състояние и се поддържам физически и духовно. Да полагам грижи за другите е наслада за мен, като се започне от хубавата чаша чай до избирането на подходящ подарък. Нуждая се от време, за да направя всичко по вкуса си.

Изглеждам прекалено скромна, но не съм. Не спазвам стриктно законите на приличието. Дискретна съм, защото ценя изтънчеността. Често се сближавам, а след време откривам, че той ме харесва, обаче аз него - не. Но ако партньорът ми охладнее към мен, това е друга история! Започвам да го желая отново. Според мен, идеалният мъж не бива да допуска това. Той е интелигентен, чувствителен, честен, внимателен и скромен. Превъзходен е във всичко, което прави. Поддържа интереса у мен, знае, че аз наистина оценявам неповторимостта на момента и магията на всекидневието. Копнея да споделя опита си от обикновения живот, защото вярвам, че е много богат. Живея с убеждението, че и малкото може да бъде велико.

От: „Планетите на  любовта”, М. Дж. Абади, Клодия Бейдър, изд. „Хемус”
*The „Darnley Portrait” of Elizabeth I (c. 1575), en.wikipedia.org