Новата година носи истинска трансформация за Раците, за Скорпионите фокусът пада върху семейните отношения и преработването на емоциите, девизът на Рибите през 2022 г. е „Познай себе си“.

(Water zodiac signs: Cancer, Scorpio, and Pisces)

РАК: Аз чувствам
Моята трансформация

Много неща се случват напоследък при вас, Раци. През 2019 и 2020 година Северният възел беше при вас, за да ни напомня важната роля на здравните работници (покровителствани от грижовния ви знак), дистанционното учене и работата от вкъщи (вие сте знакът на дома и семейството). От началото на локдауните (март 2020) Сатурн транзитира във вашия дом на смъртта и трансформацията, така че всички бяхме принудени да се свием в черупките си, както често правите вие. Сатурн продължава обиколката си в този дом до края на 2022-ра, но горе главата: през 2023-та Ангелът на смъртта ще ви освободи от присъствието си. Вие се отърсвате като дърво през есента: освобождавате се от връзки, нагласи и поведенчески модели, държали ви далеч от истинската ви същност, както и от други форми на блокажи и задръжки. През 2022-ра и най-вече през последните шест месеца от годината ще получите достъп до дарби и умения от минали животи и ще имате възможността да завършите енергийното си пречистване. Все още обаче е възможно да изпитвате известно напрежение между потребността да се освободите от нещата, които ви блокират, и вашата общност, приятели или компаниите, в които работите. Напрежението ще бъде особено осезаемо през септември и октомври, когато квадратурата Сатурн – Уран ще бъде най-силна. Влиянието й може да се изрази в прекратяване на отношенията с определена компания или корпорация, раздяла с приятел или неловка ситуация с човек, в отношенията с когото границата между платоничната и истинската любов е размита.

Тъй като Луната е управителят на Рак, затъмненията сериозно ви въздействат. В техните периоди емоциите ви се люшкат нагоре-надолу, а събитията се развиват със светкавична скорост. По този начин ще се чувствате в края на април и през май, както и в края на октомври и през ноември. Затъмненията ще ви помогнат да ускорите процесите, свързани с приятелства, правителствени структури, корпорации и общности. Следващите осемнадесет месеца са чудесен период за създаване на нови приятелства, включване в групи с единомишленици и установяване на връзка с нови компании. Годината е благоприятна за творчество и присъединяване към нови общности.

СКОРПИОН: Аз (се) преобразявам
Моят дом

От март 2020, точно когато започнаха локдауните и човечеството беше принудено да се затвори у дома, във вашия дом на домашното огнище и семейството, Скорпиони, влезе Господарят на кармата Сатурн. Съвпадението е изключително символично, защото картата Таро на вашия знак е Смъртта, а когато планетата ни беше връхлетяна от смърт, всички се заключиха в домовете си точно както наредихте вие. За последно Сатурн е бил в този ви дом в периода 1991-1993, така че е добре да си припомните какво се е случвало в живота ви тогава, за да разберете какви уроци ще ви преподаде Сатурн тази година. През 2022-ра той продължава да ви обучава интензивно в областите, свързани с дома и семейството, справянето с емоциите и тяхното преработване. Показва ви как да станете по-добри родители, баби, дядовци, партньори, синове и дъщери. Понякога Сатурн руши домове, за да ги построи по-добре, кара ви да смените града или държавата, в които живеете, заставя ви да решите отдавна погребани проблеми в семейството. В момента той се намира в дъното на вашата карта (т.е. в най-долната точка на картата, т.нар. надир, от който започва четвърти дом): в мазето, в подземния бункер. Каквото и да има заровено там, включително кармата на предците ви, то трябва да излезе наяве през 2022 година. Положението обаче не е толкова мрачно, защото това е последната права от транзита на Сатурн в този дом, а Великият учител е склонен да възнаграждава с дарове прилежните си ученици, последвали неговите насоки.

Най-голямата промяна от миналата година е появата на Опашката на дракона, или Южния възел, в Страната на Скорпионите. За последно това се в случвало в периодите 1984-1986 и 2003-2004. Южният възел сочи нещата, от които трябва да се освободим, което означава, че веднъж на 19 години ви се дава шанс да отмиете всичко излишно от себе си. Можете да използвате момента, за да се отърсите поне отчасти от прекалената си напористост, собственическо отношение и отмъстителност; да се научите, образно казано, да се огъвате и да давате повече от себе си. Иначе казано, освободете се от нещата, които дебнат в сянката ви: острата опашка на Дракона може да прогони лошите чувства, обидите, угризенията и разочарованията.

През втората половина на годината Марс – единият от покровителите ви, пътува във вашия дом на смъртта и трансформацията. Тъкмо това е домът на Скорпиона – подземното, подсъзнателното, невидимото и неизследваното.

РИБИ: Аз си представям
Моят Авалон

През 2020 година, в началото на локдауна, Господарят на кармата Сатурн премина във вашия дом на изолацията, миналите животи, болниците, затворите и убежищата. Това всъщност е домът, управляван от вашия знак, а вие като негови представители се отличавате с рядката способност да бъдете съпричастни към хората и да облекчавате страданията им. Може би по силата на божествения промисъл сме навлезли дълбоко в дома на болниците, за да ни обгърнете с грижа и емпатия по времето, когато се чувствахме изолирани, болни и измъчени. През 2022-ра ще пожънете плодовете на усилията си от последните две години. От март 2020 насам животът ви изглежда сякаш по-труден от обикновено, защото от вас се изисква да се освободите от старото, да се справите с проблемите в подсъзнанието си, да преживеете раздели и дори да влезете в болница. През 2022-ра Сатурн ви подготвя за 2023-та, когато възнамерява да влезе във вашия знак и да остане там почти три години. За последно Великият учител ви е навестявал в периода 1993-1996. Като че ли възнамерява да ви пречисти от всички модели, по които сте живели през последните 30 години – през 2023-та се очаква да отгърнете нова страница в живота си; да преоткриете себе си, да изградите образа си начисто.

От средата на май до края на юли 2021 традиционният ви управител Юпитер отскочи за кратко във вашия знак, за да ви покаже набързо какво предстои през 2022-ра. Веднъж на 12 години Юпитер идва при вас в ролята на Великия благодетел и ви обсипва с дарове. От януари до май и след това от октомври до декември той ще броди из вашите бистри води и ще ви открива възможности във всички сфери на живота. Вашият щедър повелител ще ви помага най-вече да се преоткриете, в т.ч. да подобрите представата за себе си, за тялото, характера, репутацията и външността си. Време е за нов уебсайт, нова прическа, фитнес и дрехи. Излезте от водата! Всички аспекти на живота ви ще усетят благотворното въздействие на Юпитер. Девизът ви през 2022 година е „Познай себе си“.

От май до октомври планетата на щедростта и разширяването транзитира във вашия дом на парите, талантите и самоуважението. Очаква ви изобилие! Юпитер, известен още като Колелото на съдбата, ще ви отвори нови възможности да подобрите финансовото си състояние, да получите повишение или да развиете нов талант, който някой ден може да се превърне в източник на доходи.

От: „Астрологична прогноза – 2022: Жертва в името на любовта“, Гал Сасон, изд. „Кибеа“, 2021 г.
Илюстрация: Water zodiac signs: Cancer, Scorpio, and Pisces