„2023-та е мост над бурни води: вълнения на хора и граници, ценности и идеи, тласкащи към промяна, в т.ч. геополитическите системи.“

„Whalers“, 1845, Joseph Mallord William Turner (1775 ~ 1851)

Астрологичните тенденции през 2023 година

~ Да минем по моста

Винаги съветвам клиентите си да не започват нови проекти в ретроградни периоди, но уви, 2023 година прави тъкмо така: започва с ретроградни Меркурий и Марс и приключва отново с ретрограден Меркурий. Това не означава, че ни очаква „изгубена година“, обвита в ретрограден облак; напротив, може да се окаже завоалирана благословия. Нищо чудно нашите звездни водачи да ни помагат да смекчим ефектите от монументалните транзити на планетите посредством ретроградни периоди, в които можем да се прегрупираме и да сменим подхода. Понякога трябва да се изгубиш, за да намериш верния път.

Каквото „горе“, това и „долу“. През 2023-та се очакват големи промени на небето, които ще се отразят и на земята. Господарят на трансформацията Плутон преминава във Водолей, след като от 2008-ма досега пребивава в Козирог, провокирайки Голямата рецесия. Тъй като управлява инвестициите и финансовите институции, той отново заплашва със сериозни финансови и икономически предизвикателства през 2023–2024. Господарят на кармата Сатурн, комуто дължим идеята за наследствените проклятия (не е учудващо, след като е изял собствените си деца), напуска Водолей, за да скочи в безбрежните води на Риби (потопи и засуха), както прави веднъж на всеки 30 години с всеки зодиакален знак. Великият благодетел Юпитер също сменя одеждите си: сваля рубиненочервената военна униформа на Овен, за да надене марковия костюм на Телец. Главата на Дракона, сочеща към онова, което трябва колективно да овладеем, се движи назад от Телец към Овен – точно обратното на транзита на Юпитер. Всички тези променящи се архетипи подсказват, че 2023-та е мост над бурни води: вълнения на хора и граници, ценности и идеи, тласкащи към промяна, в т.ч. геополитическите системи. Този своего рода Изход може да продължи до 2026–2027.

През 2023-та има няколко трудни енергийно периода, които биха могли да променят живота на мнозина. Първият е през март, когато Сатурн преминава в Риби (имунната система), а Плутон – във Водолей (общности, революции). Пълнолунието на 7 март – деня, в който Сатурн сменя знака си, може да се окаже повратен момент с последици за здравеопазването (нов вирус, мутация, замърсител), религиозен фанатизъм, проблеми в работата и бита, но и пробив в медицината. Да не забравяме класическото предупреждение да се пазим от мартенските иди, защото на този ден Слънцето, Меркурий и Нептун образуват съвпад в Риби. Подобно на трите вещици от „Макбет“, те  могат да се проявят като проблеми  с имунната система, измами, илюзии и объркване. Само две седмици по-късно Плутон преминава във Водолей. Последния път по време на въпросния транзит избухва Френската революция и се създава американската конституция.

Деликатни са и периодите на затъмненията (20 април – 5 май и 14 – 28 октомври). Лунациите са особено интензивни, защото обхващат Овен и Скорпион, управлявани от войнствения Марс. Можем да очакваме ускоряване или усилване на конфликта между силите, които искат война, и другите, които жадуват за благоденствие, възможно само по време на мир. Чувствителен период е също 23 август – 5 септември, когато ще станем свидетели на ретроградната комбина, включваща Меркурий, Венера, Хирон, Юпитер, Сатурн, Нептун, Плутон и Уран. Едновременното ретроградно движение на Венера (изкуство, финанси, взаимоотношения) и Меркурий (комуникации, бизнес) е сериозно предизвикателство. С две думи, през идната година се очакват астрологични задръствания.

Всичко е числа. Нумерологично 2023 се свежда до 7, което е чудесно, защото редица традиции по света смятат седмицата за свещено число. Имаме 7 тайнства, 7 чакри, 7 обиколки на Кааба (древен езически храм от доислямския период, който впоследствие се превръща в свещен за мюсюлманите) в Мека, 7 дни в седмицата, 7 морета и континента, да не говорим за израза „щастливата седморка“. Списъкът с благоприятните аспекти на 7 е безкраен, а в кабалистичното Дърво на живота 7-та сфера се нарича Вечност. Какво означава това? Въпреки всички трудности и изпитания 2023-та носи в себе си и цифров маяк, който ще осветява пътя ни, когато преминаваме по моста като отделни индивиди и като общество.

Предстои година, изпълнена със съдбоносни събития, напомняща надбягване на небесните планети. Както вече споменахме, Сатурн шества във Водолей от март 2020 до март 2023, след  което се премества в Риби. Две седмици след като Господарят на кармата напусне селенията на Водолея, Плутон поема от него щафетата, за да поправи в човеците това, което първият не е успял. (Да напомня, че Водолеят е знакът на човечеството, извънземните и изкуствения интелект; ще се върнем на темата отново по-късно.)

Същото се случва със Северния възел и Юпитер. От януари до средата на май Юпитер помага на Овен, след което преминава в Телец за една година. Два месеца по-късно Северният възел „се изнася“ от Телец, където е прекарал 18 месеца, за да остане година и половина в Овен. Така небесните актьори буквално си разменят знаците и сменят одеждите на двата архетипа, за да ни научат да обичаме себе си (Овен) и своите таланти, ценности и дарби (Телец).

Ние обаче помним, че винаги имаме свободна воля и сами решаваме как да изиграем ролята си в небесния сценарий.

Откъс от: „Астрологична прогноза за 2023 г.“, Гал Сасон, изд. „Кибеа“, 2022 г.
Картина: „Whalers“, 1845, Joseph Mallord William Turner (1775-1851); chinaoilpaintinggallery