Джани Версаче е геният, който завинаги промени света на модата. Дарбата му да улавя настроенията на времето, божественото му умение да подбира и съчетава цветовете, обожанието му към човешкото тяло и всичко, което може да го украси, го превръщат в един от най-успешните моделиери и създател на една от най-големите фамилни модни империи, заедно с брат си Санто и сестра си Донатела. През 1978 г. представя първата си дамска колекция в музея Pallazo della Permanente в Милано. Творенията му са вдъхновени от древноримското и древногръцкото изкуство, Анди Уорхол и модерното абстрактно изкуство. Шедьоврите му се отличават с богатата си колористика, от която ясно личи необикновената му цветова фантазия. Наричат го „постфройдист“, защото е откровен поклонник на еротиката, тъй като смята, че тя изразява личността не по-слабо от интелекта.

 

Версаче е създателят на феномена от 90-те години на миналия век топмодел - Синди Кроуфърд, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл и Кейт Мос са само част от имената на супермоделите, които той превърнаха в икони, независими ниши в модната индустрия. Съчетанието от харизматичност, перфектна визия и уникален стил на обличане ги превърна в звезди, подобно на Холивудските. Той плаща на красавиците 50 000 долара на шоу, качва ги на частни самолети и ги настанява в петзвездни хотели. По този начин изразява отношението си към естетиката и предизвикателното женско тяло, на което залага в колекциите си и създава усещането у всяка жена, която избира марката Версаче за уникалност и блясък.
Холивуд пада в краката му и му се кланя като на божество - от продуцентите до актрисите. Прекрасно разбирайки силата на червения килим, той умело се възползва от това, като събира тълпи от знаменитости на своите ревюта и по този начин ги използва, за да рекламират марката му.
Съчетанието на екстравагантност и стил, усещането за младост и свобода превръщат Версаче в любим моделиер и на звездите на световната попсцена като Мадона, Елтън Джон, Шер, Майкъл Джексън и много други, а дори на и монархическите особи като принцеса Даяна и принц Едуард.
През 1997 г. звездният му път приключва при трагични обстоятелства - застрелян е на върха на славата си, пред апартамента си.  Елтън Джон му посвещава албума си "The Big Picture", а през юли 2007 г. бива представен специално написан за дизайнера балет "Thanks Gianni, With Love" в La Scala, Милано.

Моят закон е да не спориш с вятъра, той знае накъде да духа, ние стилистите сме само длъжни да определим точно неговото направление.

Не се увличай по тенденциите. Не позволявай на модата да те притежава, а сам реши кой искаш да бъдеш, какво искаш да изразиш с начина, по който се обличаш, и по който живееш.

В шивалнята на майка ми се научих на техника, на качество и традиция. Успях да се възползвам добре от това “наследство”.

Имам прекрасни взаимоотношения с парите. Използвам ги, за да си купя свобода.

Границите между съблазнителността и вулгарността се променят с огромна скорост!

Мисля, че е отговорност на дизайнера, да се опитва да руши правила и бариери.

В миналото хората са се раждали аристократи. Сега аристократизмът идва от това, което правиш.

Дрехата на човек, както и неговата душа е единствена и неповторима, а жената е невинен ангел, а не плод за греховна утеха.

Модата винаги първа отразява всички промени в обществото. Тя гледа в бъдещето, винаги търси нещо ново.

Времето лети бързо, и ние сме само историци, които желаят да блеснат възможно по-ярко, преди да угаснат от вятъра, а дрехата е този блясък.

Модата не стои на едно място, но дрехата винаги остава неизменна!

 

Миналото ме интересува само, доколкото е път към бъдещето.

Горгона Медуза е синтез на красотата и простотата, която в пряк смисъл парализира и даже хипнотизира.

Аз съм малко като Марко Поло – разхождам се наоколо и смесвам култури.

Дори на Микеланджело са платили за Сикстинската капела. На артистите, които казват, че работят само в името на изкуството, ще кажа: Осъзнайте се!

Вдъхновяват ме жените - приятелки, неприятелки, млади, стари, духовити, капризни, превзети, заядливи, интелигентни, сериозни, искрометни или войнствени, но никога скучни.

Жените днес са много по-уверени. Няма нужда да подражават на начина, по който мъжете се обличат.

Боиш ли се от цветовете, се боиш от живота, който ни заобикаля със своите изненади и със своите странности. Цветовете развеселяват онзи, който ги носи, и онзи, който ги гледа.

Шик ли? Това е една от най-грозните думи в речника. Използва се от онези, които ги е страх да бъдат себе си. Които не се осмеляват.

Снимки ~ (заглавна) Gianni Versace - ANDY WARHOL, dianepernet.typepad.com, stagewear.biz, christopheruveniodesign.blogspot.com