Анонимни герои от рисунки на художници посрещат своя Ренесанс на улицата

1

При посещението си в Лувъра миналата година, артистът и режисьор Жулиен де Казабланка, се захласнал по картина на френския художник Ingres и нарисуваната жена-затворничка, натикана безцеремонно в ъгъла на музея. Тогава му хрумнала брилянтна идея – да освободи затворничката – буквално и преносно, като пресъздаде творението на Ingres в публичното пространство, на самата улица. Повечето хора вероятно не познават тази рисунка, и дори художникът, но поне произведението му ще бъде видяно от хиляди нови очи, които никога не са били в Лувъра. Така се ражда впечатляващият Outings Project – един същински Ренесансов стрийт-арт.

След като публикува снимка на първата си улична творба, хора от над 18 страни, "освобождават" от анонимност подобни непознати рисунки и ги пресъздават в публичните пространства на Лондон, Барселона, Рим, Чикаго и други космополитни градове. Казабланка споделя, че тази глобална инициатива е била абсолютно спонтанна и нережисирана, поета като мексиканска вълна от творците по цял свят.
"Ние искаме всички хора да почувстват емоцията, естетиката и историческата стойност на тези рисунки. Това изкуство да бъде видяно, а не укривано по ъглите на музеите", споделя иницаторът Казабланка.
Не само ентусиастите са вдъхновени от този проект. Два музея в Испания и Полша вече са ангажирали художници със задачата "да поиграят със своето изкуство пред публиката".

2

3

4

5

7

8

9

10

Източник и снимки | Colossal‎

5617 Преглеждания