Необикновената красота на ежедневието в картините на Антонио РОТА

Антонио Рота се ражда на 28 февруари 1828 година в Горизия в Кралство Илирия. Учи във венецианската Академия за изящни изкуства при Лудовико Липарини. Неговите ранни жанрови картини, разказващи ни за живота във Венеция са последвани от религиозни и исторически изображения.

Негова най-любима тема е животът на децата във Венеция по това време. Рота прекарва почти целия си живот в този красив град и умира на 11 септември 1903 година на 75 години.

Той е един от най-значимите художници на 19 век, тъй като в своята живопис успява да ни представи красотата на всекидневния живот и очарованието на детството. Най-голямо впечатление прави реализмът на изображенията, който добавя допълнително обаяние на образите му.

През 1878 печели голямата награда на изложба в парижкия Лувър. Творбите му се намират в музеи по целия свят – Музея на изкуствата във Филаделфия, Хелзинки и музей Револтера на Триест. Родният му град пази много от неговите произведения, предимно портрети в Музея на историята на изкуството на Гориция, а други негови произведения се намират в частни колекции.

Синът на Рота – Силвио Джулио също поема по стъпките на баща си и се превръща в изключително ценен художник.

The Hopeless Case painted, 1871

The Hunter, 1872

The death of the chick, 1878

Child and grapes, 1884


La piccola ferita, 1868

Interior Scene with a Grandfather and Granddaughter plucking Ducks

Картини: Pinterest, Wikipedia, Galleria Cesaro, LiveInternet

8708 Преглеждания