Благородно възпитание | За музиката и децата

Музиката – апотеоз на светските маниери, традиция, занимание за аристократи, блясък и шик. Дюк Елингтън започнал да свири на роял, защото така винаги бил заобиколен от момичета. А около самите момичета, какво има?
Затова, родители на момичета, и момчета, разбира се, вижте какви чудеса прави музикалното възпитание за вашите деца.

4

7 6

 

  • Възпитава волята и дисциплината – да свириш на даден инструмент е занимание усърдно и постоянно. Зиме и лете, делник и празник. Равносилно е на упорството, с което тренират спортистите. Но за разлика от героите на спорта, свирейки на роял, няма да си счупите главата, нито крака, нито дори ръката - надяваме се. Музиката възпитава характера без риск от травми.
  • Заниманието с музика развива математическите способности. Децата се научават да мислят пространствено, попадайки на нужните клавиши, работят с абстрактни звукови фигури, запомняйки нотния текст – така разбират, че музикалната пиеса прилича на математическо доказателство – нито отнемаш, нито добавяш. Неслучайно Айнщайн е свирел на цигулка, а професорите по физика и математика в Оксфорд са 70% от университетския музикален клуб. Музицирането все пак е по-приятно от решаването на задачи.
  • Музиката и езикът – истински сестра и брат. Те са родени един след друг. Първа била музиката, после – словото, а у нас те живеят заедно. Свирещите и пеещите говорят и пишат по-добре, по-бързо запомнят чужди думи, с лекота усвояват граматиката. Писателите – меломани Тургенев и Стендал, Пастернак и Толстой, Жан-Жак Русо и Ромен Ролан - всеки от тях знаел по няколко езика. Затова родители, помнете – в началото беше словото, но още преди него– звукът.
  • Музиката е йерархична и структурирана – големите произведения се разделят на по-малки части, които на свой ред също се делят на теми и фрагменти, състоящи се от мотиви и фрази. Доброто разбиране на музикалната йерархия облекчава работата с новите технологии – таблети, компютри, които също имат зададена схема и структура. Психолозите са доказали, че малките талантливи музиканти превъзхождат своите връстници в развитието на структурното мислене. Музиката си дружи с IT инженерството. Затова не случайно.
    Microsoft предпочита да наема сътрудници с музикално образование.
  • Музиката развива доброто общуване. Комуникацията при децата е част от израстването. Малките музиканти ще имат възможност да се запознаят с гениалния Моцарт, атлетичния Прокофиев, философът Бах и още много други приятни композитори. Свирейки техни произведения, те ще влизат в различни роли, ще доставят радост на публиката, ще общуват с нея, ще почувстват емоциите, вълнението от сцената. Децата ще научат най-важното – да разбират хората и използвайки своето разбиране да управляват емоциите си. Музиката е най-прекия път към сърцата.
  • Музиката – мъжественост и мекота. Психолозите са единодушни, че мъжете музиканти са чувствени, а жените – силни духом. Музиката смекчава нрава, но за да бъдеш успешен, трябва да си твърд.
  • Музикалните занимания възпитават малки царе – личности, които умело могат да вършат по няколко неща наведнъж. Тя помага на децата да се ориентират добре в няколко паралелни процеса – четящия от нотен лист пианист е приучен да мисли, свири, следи темпото, отгръща следващия лист и т.н. Досущ като авиодиспечер или брокер на Уолстрийт – с внимание към всеки детайл, от който зависи цялата му работа. Музиката възпитава умението да се мисли в няколко направления.

Музиката е най-добрият път към успехите в живота. Нима не искаме това за децата си?

1 2

Автор: Д.К. Кирнарская, доктор по изкуствознание, доктор по психология и заместник-ректор на Руския Музикално Педагогически Институт
Снимки: pinteres,c-est-chic.uk,schoolatoz.nsw.edu,skai.gr,livescience.com

10352 Преглеждания