iCreate - детския фестивал за наука, изкуство и високи технологии събра 3000 души

1

На 24 май се проведе за пръв път фестивала iCreate, в партньорство с Българската академия на науките и посолството на САЩ. Домакини бяха фонд Eleven, VIVACOM Art Hall и Kidamom .

Събитието премина под неимоверен интерес от страна както на децата, така и на техните родители. По идея и покана на Ксениум медия и Арт академия за деца Монев и Фондация "Съвременно изкуство", проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ и Първа детска консултативна клиника.

Събитието беше официално открито от акад. Дамян Дамянов и г-жа Янка Такева председател на синдиката на българските учители. Те споделиха своята вяра в това колко е важно да бъде насочван таланта на децата от най-ранната им възраст и желанието си да помагат на следващите издания.

Децата управляваха дронове, заснемайки събитието от птичи поглед, а в залата на специален екран можеха да видят кадри от полета. Проф. Гаро Мардиросян изнесе презентация на тема "Космос" в препълнена зала с деца и родители , а дълго след това отговаря на въпросите на малките участници и раздава автографи. Как се прави плодова батерия беше демонстрирано в ателието на. Доц. Антония Стоянова, което силно впечатли всички посетители, опитващи сами да експериментират Беше демонстрирано как компютърът замества цял оркестър от младите композитори на Sound Ninja, а учениците от 4и 5 клас на Aнгло-американското училище представиха "Училище в облаците" и "Изкуство за мир". Те споделиха, че действително изкуството може да спаси мира, рисувайки върху огромни стени своя облак, който се превърна в края на удивителен завършен пейзаж сякаш рисуван от един художник. Тези и много други интересни теми вълнуваха любознателни малки и големи и още по-големи деца.
iCreate e насочен към детската аудитория и е така замислен като начало на платформа за припознаване на таланти и насочване интересите на децата от най-ранната им възраст. Модератори на фестивала бяха водещи учени от БАН, преподаватели от водещи училища като Англо-американското училище в София, артисти и предприемачи от фондове за стартиращи идеи в бизнеса. Важен акцент в програмата е възможността за среща и обмяна на добри идеи между училищата. Платформата е отворена и достъпна за всички социални групи, а в партньорство с учебните заведения ще бъде стимулиран процес на обмен и комуникация между българските и чуждоезичните училища, които ще споделят успешните си модели на преподаване.
Организаторите подготвят следващото издание за есента.

"Децата се нуждаят от модели, с които да се идентифицират и които да следват като част от процеса на изграждането на една личност. За тази цел трябва да бъде отключен техният интерес чрез общуване с реалния свят." - твърди Богомил Илиев, съосновател на Ксениум медия и съорганизатор на форума. "Ще опитаме да създадем достъпна за всички социални групи платформа, посредством която те да бъдат приобщени и насочвани за своите умения, интереси и таланти", допълва Десислава Монева

02 03

04 05

06 07

08 09

010 011

Снимки: XENIUM media company

1531 Преглеждания