Петте неща, които уважаващите себе си хора никога не правят

„Ти самият, също като всеки друг на тази планета, заслужаваш своята любов“, казва Шарън Залцбърг. Третираш ли себе си със същото внимание, доброта и уважение, които отдаваш на хората, които обичаш? Ако не, крайно време е да започнеш.

Това са петте навика, които ти пречат да си изградиш самоуважението, което заслужаваш:

САМОНАРАНЯВАЩИ МИСЛИ

Всички се занимаваме се тези аспекти от личността си, които бихме искали да продобрим. Достатъчно наясно сме със себе си, за да знаем, че не сме перфектни. Въпреки това, често забравяме, че имаме избор. Можем да ругаем недостатъците си, да се самоненавиждаме заради тях, но можем и да се научим да ги приемаме и да се примирим с тях. Можем да се научим да ги приемаме и да работим за промяната им. Можем да се научим да ги приемаме и да ги накараме да работят в наша полза. Всеки от тези варианти ще подобри самопреценката ти и ще повиши самочувствието ти. Да си вечно недоволен от себе си само ще го намали. Какво желаеш за себе си? Мери Енгелбрайт казва: „Ако не ти харесва нещо, промени го; ако не можеш да го промениш, промени начина, по който мислиш за него“.

КОНФОРМИЗЪМ

Конформизъм e промяна на поведението, чрез която индивидът отговаря на натиска на групата, опитвайки се да е в съгласие с нея, като приема предложени или наложени норми. А това, което ни придава ценност е всъщност онова, което ни отличава от околните, нещото, което ни прави различни. Това важи дори и за организациите, където е наложено уеднаквяването, като например при военните. Всъщност точно известният генерал Джордж Патън младши казва: „Ако всички мислят еднакво, значи никой не мисли!“ Чувството ти за самоуважение е това, което казва, че идеите ти имат стойност. Слушай вътрешния си глас. Довери се на мнението си, дори и да се страхуваш, че заради него няма да получиш одобрение. Ако вярваш в това, което мислиш, сподели го на глас. Разнообразието в мисленето е това, което дава възможност на нашата цивилизация да се движи напред.

ДА РАБОТИШ ЗА КАУЗА, В КОЯТО НЕ ВЯРВАШ

Кърт Вонегът казва: „Много е важно какъв шеф ще си избереш, чии мечти ще превръщаш в действителност“. Да прекараш труден работен ден е едно нещо. Но да работиш за фирма или шеф, които принизяват достойнството ти, е нещо съвсем друго. Работата за тютюнева компания може да бъде изгодна, но ако си против тютюнопушенето в личния си живот, това може да разяде чувството ти за самоуважение. Вместо това, направи всичко възможно да си намериш работа, която да не влиза в конфликт с ценностната ти система. Ако си скептичен към съвременната медицина, намери си работа като фармацевтичен търговски представител във фирма, която поддържа хомеопатията. Когато чрез работата си чувстваш, че допринасяш за някакво добро според теб дело, усещането ти за самия себе си и връзката ти със света ще се засили и подобри.

ИНЕРЦИЯ

Мотивацията не винаги идва лесно. Нито пък се променя лесно. Въпреки това, ако искаш да растеш, да постигаш важни за теб цели, се налага да разбереш това. Както пише Рой Бенет: „Никога няма да промениш живота си, докато не излезеш от зоната си на комфорт, промяната започва в края на тази зона.“ Направи нещо, от което се страхуваш още днес. Отправи си сам предизвикателство. Започни да се стремиш към някаква по-висока цел. Извърви първите стъпки в осъществяване на нещо, което старото ти „аз“, би считало за невъзможно.

ДА УГАЖДАШ НА ХОРАТА

Това можеби е най-трудната точка в списъка. Няма нищо лошо да се опитваш да правиш близките си шастливи. Пробемът идва, когато го правиш в свой ущърб. В края на краищата, ти си този, който трябва да живее с житейските си решения – не майка ти, не партньорът ти и не обществото като цяло. Ти сам си отговорен за своето собствено чувство за щастие и удовлетворение. На теб е даден този живот, който трябва да изживееш. Не оставяй контрола върху него на някой друг.

Източник: unisoultheory.com
Картини: Edward Hopper (1882 -1967)

21927 Преглеждания