Не си играйте с привързаността, ако нямате истински чувства ~ Геше Джампа ТИНЛЕЙ

През 1993 г. в Москва, почитаемият геше Джампа Тинлей представя живата философия и медитация на тибетския будизъм. Духовен представител на Далай Лама в Русия, Джампа Тинлей е създател на над 20 тибетски центрове в страната и има руско гражданство. През 1995 г. година е издадена и първата му книга „Будистки наставления”, от която ви предлагаме няколко послания.

Будистки наставления

Единственият творец на вашите страдания са собствените ви дела. Затова бъдете внимателни как постъпвате.

Научете се да бъдете спокойни и разумни. Ако бъдете спокойни и разумни, ще съумеете да реагирате правилно, а не да отвръщате с действия, родени от емоции.

Насилието и ненавистта не могат да донесат щастие, дори на победилия в сражение.

Вашите действия, вдъхновени от гнева, свидетелстват за това, че вие сте загубили самообладание и повече не сте способни ясно да мислите и виждате. Това е път, изпълнен с опасности.

Разглеждайки създалото се положение от гледна точка на опонента, вие по-ясно ще видите пътя за разрешаване на проблема.

За необуздания ум не съществуват мъдрост и концентрация. Без мъдрост и съсредоточеност няма спокойствие. А нима тревожният човек може да бъде щастлив?

Не си играйте с привързаността, ако нямате истински чувства. Не позволявайте враждебни помисли да ви подтикват към действие. Необузданата проява на враждебност от ваша страна може да породи ответна враждебност. Конфликт от подобен тип е възможно най-лошият, и всеки истински будист се стреми да го избегне.

Обуздайте себе си и ще станете съвършени, опознайте себе си и ще постигнете свобода.

Любов и състрадание – това е най-главното в живота ви. Имайки тях, в крайна сметка вие ще имате всичко.

Ако сте възпитали ума си със своята искреност, вие ще постигнете успех и ще живеете в мир със себе си.

Не търсете покоя навън, търсете го в себе си.

Ако сте постигнали изкуството на медитацията, то ще се проявява във всяко ваше действие. Тогава всички дела на тялото, речта и ума ви, ще бъдат съвършени.

Духовните упражнения не бива да се прекратяват дотогава, докато привичката на медитацията не се превърне в навик и не стане ваша втора природа. Само тогава вие ще можете да възпирате афекта в момента на неговото възникване.

Не забравяйте нито едно от тези правила. Те са по-ценни от злато.

Източник: theosophy.ru
Снимки: Дхарма-центр Асанга, evajrapani.narod.ru, ru.wikipedia.org

19699 Преглеждания