„Колкото по-дълго оставате в състояние на дисхармония, толкова повече намалява ентусиазмът ви към живота, който се е превърнал в робия.“

Как да постигнете равновесие между мечтите и навиците си

„И най-великото постижение първоначално и за известно време е било мечта. Дъбът дреме в жълъда, птицата спи в яйцето, а в най-висшето видение на душата се пробужда ангел. Мечтите са кълновете на реалността...“ ~ Джеймс АЛЪН

Един от най-сериозните дисбаланси в живота е разминаването между вашето всекидневие с неговите рутинни дейности и навици и съкровената ви мечта за изключително удовлетворяващ начин на живот. В цитата в началото на тази глава Джеймс Алън поетично обяснява, че мечтата е магическото царство, от което възниква новият живот. Във вас живее неограничена способност за творчество, която Алън нарича пробуждащ се ангел. Този ангел изгаря от нетърпение да засади семената за осъществяването на мечтите и съдбата ви.

Как се проявява дисхармонията в живота ви

Разминаването между мечти и навици може да бъде почти незабележимо и невинаги се разкрива чрез обичайни симптоми като стомашни киселини, депресии, болест или тревожност. Много по-често то е като неканен спътник до рамото ви, който постоянно ви шепне, че пренебрегвате нещо. Съществува някаква често неясна задача или преживяване, за които чувствате, че са част от същността ви. Макар да изглежда неопределен, изпитвате копнеж да изпълните предназначението си. Усещате по-висшата си предопределеност; начинът ви на живот и причината да живеете не са в хармония. Докато не му обърнете внимание, този неосезаем посетител ще продължи да ви подтиква да възстановите хармонията.

Представете си везна. Едното й рамо се е спуснало надолу, а другото се е вдигнало високо като люлка, на единия край на която седи затлъстяло дете, а на другия - кльощаво хлапе. В този случай тежкият край, който нарушава равновесието на везните, е затлъстялото дете - символ на всекидневното ви поведение: вашата работа, жилището ви, хората, с които общувате, географското ви местонахождение, книгите, които четете, филмите, които гледате, и разговорите, които изпълват живота ви. Не че някое от тези неща е лошо само по себе си. Дисхармонията съществува, защото те са нездравословни за вашия живот – просто не съвпадат с представата ви за себе си. А нездравословното е неправилно и на някакво равнище вие го усещате. Когато живеете повърхностно, може да ви изглежда удобно, но тежестта на неудовлетворението създава сериозна дисхармония в единствения живот, който имате сега.

Объркани сте от постоянното глождещо чувство на неудовлетворение, от което като че ли не можете да се отърсите, от вътрешното усещане за празнота. То се появява, когато сте дълбоко заспали. Сънищата ви са изпълнени с напомняния за онова, което би ви направило щастливи, но се събуждате и се връщате към безопасната си рутина. Мечтите ви също настояват за вашето внимание, когато сте сприхави и заядливи с другите, защото всъщност сте толкова неудовлетворени от себе си, че се опитвате да освободите напрежението, като насочвате гнева си навън. Дисбалансът се маскира като чувство за неудовлетвореност от настоящия ви начин на живот. Ако си позволите да помислите за „огъня от небесата“, започвате да оправдавате положението си с обяснения и мисловни извъртания, но вътрешно знаете, че си търсите извинения, понеже не смятате, че разполагате с необходимите инструменти за възстановяване на хармонията.

В даден момент може да започнете да ставате все по-сурови към себе си и да потърсите медикаменти и други лечения за чувството на неадекватност - и за така наречената депресия. Със сигурност ще забележите, че сте все пo-гневни, с лошо настроение и все по-често страдате от дребни неразположения като простуда, главоболие и безсъние. И колкото по-дълго оставате в това състояние на дисхармония, толкова повече намалява ентусиазмът ви към живота, който се е превърнал в робия. Сега работата ви е още по-рутинна, безсмислена и нежелана. Тези симптоми започват да се проявяват и в поведението ви към вашето семейство и обичаните хора. Ставате раздразнителни и се нахвърляте върху другите без видима причина. Ако съумеете да бъдете честни със себе си, разбирате, че раздразнителността ви се корени в липсата на хармония с по-висшата мечта, която винаги сте имали, но която сега очевидно ви се изплъзва.

Когато тези неясни симптоми излязат на повърхността, много е важно да помислите какъв вид енергия поставяте на везните, за да създадеше баланс - или в случая дисбаланс. Силната тревожност натежава повече от смисъла на съществуването ви, но само вие можете да балансирате везните на живота си. Ето някои инструменти, които ще ви помогнат да се върнете към хармоничния живот, като започнете с разпознаването на начините, по които може би саботирате себе си.

Мисловна енергия, която прави невъзможно осъществяването на мечтите ви

Вашето желание за извисеност и за възвишен живот е аспект на духовната ви енергия. За да създадеше баланс в тази област на живота си, трябва да използвате енергията на мислите си и да я хармонизирате с желаното. Вашата мисловна енергия привлича онова, за което мислите. Изпълнените с неудовлетворение мисли ще привлекат още неудовлетворение. Когато кажете или си помислите нещо от рода на „Нищо не мога да направя; животът ми е неуправляем, аз съм впримчен", тъкмо това ще привлечете, а именно – съпротива срещу възвишените си желания! Всяка изпълнена с неудовлетворение мисъл е като да си купиш билет за още неудовлетворение. Всяка мисъл, че сте като в капан, моли Вселената да ви изпрати още примки, за да останете впримчени.

Най-важният инструмент за възстановяването на равновесието е да знаете, че вие и само вие сте отговорни за дисхармонията между мечтания живот и всекидневните ви навици, които изцеждат енергията на тази мечта. Но можете да промените мисловната си енергия и да поискате от Вселената да ви изпраща възможности за коригирането на дисхармонията. Когато го направите, ще откриете, че макар в реалния свят да има ограничения, светът на въображението ви е безграничен. От това безгранично въображение се раждат кълновете на реалност, която настоява за възстановяване на хармоничната среда.

Възстановяване на равновесието

Целта на този принцип е да създадеше равновесие между мечтите и навиците си. Най-лесният начин да започнете е да разпознаете знаците на привичното съществуване и след това да пренастроите мисленето си така, че да бъде в хармония с мечтите ви. За какво мечтаете? Кое живее вътре във вас, откакто се помните? Коя вътрешна светлинка продължава да блещука, макар и едва забележимо, в мислите и мечтите ви? За каквото и да мечтаете, колкото и абсурдно да изглежда за другите, ако искате да възстановите баланса между мечтите и навиците си, трябва да промените енергията, която насочвате към мечтите си. Ако сте в дисхармония, основната причина за това е, че сте позволили навиците да определят живота ви на енергийно равнище. Тези навици и последиците от тях са резултат от енергията, която сте им дали.

През първите етапи от процеса на възстановяване на равновесието, съсредоточете вниманието си върху следното: човек получава онова, за което мисли, все едно дали го иска, или не, Мислете за желаното, а не за това колко невъзможна или трудно осъществима изглежда мечтата. Намерете върху везните място за мечтите си, така че да ги виждате във въображението си и да получават необходимата енергия. Мислите са енергия, те са разменното средство, с което разполагате, за да привлечете желаното. Трябва да се научите да не изразходвате тези средства за нежелани неща, дори и да се чувствате принудени да поддържате обичайното си поведение. Известно време тялото ви може да продължи да стои там, където е научено да бъде, но междувременно мислите ви ще се хармонизират с мечтите ви. Уважаваната писателка от XIX век Луиза Мей Олкът формулира тази идея по насърчаващ и вдъхновяващ начин: „Далеч в слънчевата светлина са висшите ми вдъхновения. Дори и да не ги достигам, мога да гледам нагоре, да виждам красотата, да вярвам в тях и да се опитвам да ги следвам...“

Решението да възстановите относителното равновесие между мечтите и навиците изглежда осъществимо, ако не забравяте думите на Луиза Олкът – да гледате нагоре, да виждате мечтите си и да вярвате в тях. Думите пораждат енергийно изравняване. Вместо да насочвате мислите си към съществуващото или обичайното, отправяте поглед нагоре, виждате и вярвате твърдо във видяното. Когато започнете да мислите по този начин, Вселената ви съдейства и ви изпраща точно онова, за което мислите и в което вярвате. Това невинаги става мигновено, но когато преустройването на мислите е започнало, основите на равновесието са положени.

Навикът да мислите в хармония с мечтите си

Оскар Уайлд веднъж отбелязва, че „всички сме, в канавката, но някои гледат към звездите“ – ето какво означава да приведете виждането и мислите си в хармония със своето предназначение. Мисълта: „Възнамерявам да създам организация, за да помагам на децата в неравностойно положение“, всъщност е послание към Вселената. Ако силно вярвате, че сте тук точно с тази цел, трябва да култивирате енергия, която съответства на мечтата ви. Няма значение какви са обстоятелствата в живота ви. Настоящото ви финансово положение не е важно, когато става дума за осъществяването на вашата мисия. Хорът от песимисти не бива да ви разколебава или да ви кара да се съмнявате в призванието си. Действията, насочени към хармонизирането на живота и мечтата ви, се превръщат в сътворци на съществуването ви.

Да бъдете сътворец означава да използвате енергия от невидимото поле на Духа. Означава да създадеше съвършена хармония между земното си призвание и чистата енергия на творението. Човек се стреми да наподоби полето на творението, като му подражава максимално. За това се изисква готовност да възприемате себе си като хармонично същество, което привлича желаните условия. Мислейки за тази сила, всъщност я придобивате, препрочитайте това твърдение, докато стане част от същността ви. Няма да създадете организация за подпомагане на деца в неравностойно положение, като размишлявате върху невъзможността това да се случи. Дори да сте в канавката, все пак имате избора да гледате звездите. Това означава да пораждате звездни мисли и да отхвърлите бремето на онези, които ви теглят към канавката. Вашата равновесна точка е несъмнен факт и вие го утвърждавате с мисли като: „Знам го, желая го, на път е да се случи, нищо не може да му попречи и няма за какво да се тревожа“.

Това хармонизиране напълно ще преобрази вашия свят. Вселената се ръководи от закона за привличането. Ще забележите как Вселената ви помага да привлечете подходящите средства, подходящите финанси и привидно случайни съвпадения, за да превърнете мечтата си в реалност тук и сега. Когато сте в хармония и вярвате, че заслужавате помощта на духовното царство, вие активно участвате в реализирането на мечтаното. Наслаждавате се на хармонията с творческата енергия на живота. Вече не е възможно да седите отчаяни и да се оплаквате. Преизпълнени сте с енергия! Защо? Защото сте в хармония с Първоизточника на цялото творение. И точно като него творите, привличайки всичко необходимо с мислите си. Това просто не се получава, ако сте в дисхармония, ако се оплаквате, живеете в страх или очаквате най-лошото.

Логиката на пренастройването за хармонизиране на мечтателната ви енергия с всекидневните ви навици важи за всичко, което можете да си представите: да създадете и продуцирате собствен музикален албум, да тренирате коне, да осиновите дете от бедна страна, да имате собствен дом в провинцията, да получите работата, която винаги ви се е изплъзвала и да печелите парите, които ще ви отърват от всякакви дългове, да пробягате маратон... Каквото и да е, ако можете да мечтаете за него, ще го осъществите. Но само ако приведете вътрешната си творческа енергия - своите мисли – в съвършена хармония с желанията си. Мислите, които затвърждават сегашните ви навици, несъвместими с желаното, трябва да бъдат заместени с хармонична енергия.

Никой не го е казал по-добре от Иисус от Назарет: „Повярвай, че ще ти бъде дадено, и ще ти се даде“. Има ли смисъл да живееш в разрез с тази хармонична мъдрост?

Из: „Живот в равновесие“, Уейн Дайър, изд. Кибеа, 2007 г.
Снимка: goodreads.com