Истината е страхотен флирт ~ Ференц ЛИСТ

Унгарският композитор и пианист от романтичния период Ференц Лист е един от най-известните изпълнители в Европа през 19 век.

Franz Liszt (1811 ~ 1886)

Ференц Лист е признат заради редефинирането на свиренето на пиано, което той прави, неговото влияние още е видимо и днес, както чрез композициите му, така и с наследството му като учител. Той е признат заради своето откривателство на симфоничната поема, както и на модерния соло пиано рецитал, виртуозността, на който му печели одобрението на композитори и изпълнители едновременно. Днес Ференц Лист се определя безспорно като един от най-великите титани в историята на клавирното изпълнителско изкуство, мнозина отиват дори по-далеч и го смятат за най-великия пианист на всички времена, въпреки че не съществува нито един запис на негово изпълнение.

На пет години Лист получава първите уроци от баща си и още тогава пианото го привлича неудържимо. На седем вече е завършен пианист, на осем – започва да композира, на девет – дебютира пред публика, на десет – вече е във Виена и е ученик при най-големите музикални светила на своето време. Започва да изнася концерти още на 11-годишна възраст, като смайва публиката с импровизаторските си способности. Определят го като дете-чудо, сравняват го с Моцарт.

Когато е вече на 33 години поетът Хайнрих Хайне измисля термина „листомания“ в едно от есетата си. С този термин поетът се опитва да назове хипнотичния ефект, който музиката на Лист по време на концерти оказва върху слушателите, и по-специално върху женската част от тях. Където и из Европа да изнася концерт младият композитор, след него се тълпят почитателки. Реакциите им са съвсем подобни на тези на публиката на днешните рок концерти – плачат, скачат, викат, не се контролират, преследват го...  Днес често сравняват въздействието, което има върху публиката с това на Бийтълс.  Дълбочината и поетиката, недостижими за съвременниците му, са можели да разчувстват до сълзи и най-коравосърдечния човек. „Любовни мечти“ е може би най-красивата композиция на Ференц Лист и тя прекрасно описва живота му.

Всъщност произведенията на Ференц Лист не дължат естетиката си само и единствено на природната му дарба. Съвсем млад той изчита всички значими художествени произведения, много поезия и философия. По този начин развива характер и ум, които спомагат заложената му креативност да избуи до невиждани размери.

След концерт на Николо Паганини, младият Лист е силно очарован и пренася част от неговите умения в своите изпълнения. Критиката го нарича „Паганини на пианото“, през останалото време предпочита да го нарича „посоченият от бог“.

Franz Liszt Fantasizing at the Piano, 1840, by Josef Danhauser

Portrait of Franz Liszt, 1847, by Miklós Barabás

Унгарският композитор обожава сцената. Изнася по три-четири концерта седмично в най-известните европейски градове. В същото време развива благотворителна дейност, като дарява част от приходите си за музикални училища, за построяване на църкви, за изграждане на паметник на Бетовен, подкрепя различни болници и приюти.

Негов най-близък привърженик, приятел и довереник през по-голямата част от живота му е композитора Рихард Вагнер, който се жени за дъщеря му Козима.

Композиторът, олицетворение на Романтизма, умира на 74-годишна възраст от пневмония. В последните си дни е заобиколен от учениците си, което не е учудващо, при положение, че през житейския си път е имал повече от 400. По този начин Лист хвърли копието си далеч в бъдещето.

Franz Liszt, c.1860, Photographs by Franz Hanfstaengl

Franz Liszt, 1884

Franz Liszt, 1880s

Пазете се от липсата на шансове. В противен случай ще се окаже твърде късно някой ден.

Истината е страхотен флирт.

Невъзможно е да си представим по-пълно сливане с природата, отколкото това, което има при циганите.

Така както майката учи детето да говори, циганите си предават музикалните способности един на друг. Те никога не са имали нужда от нотация.

Без фантазия не може да има изкуство, а също и наука.

Човек, който притежава някави психически качества, има свои собствени идеи. Това означава здрав разум.

Истинските мъже трагично липсват на този свят, защото повече от тях, поставени пред изпитание, се оказват безполезни.

Животът е едно дълго и горчиво самоубийство и само вярата може да превърне това самоубийство в саможертва.

Моето най-пламенно желание и най-голямата ми амбиция е да оставя няколко полезни инструкции на пианистите след мен.

Изображения: Wikipedia, janeadamsart.wordpress.com

22345 Преглеждания