Мъжките интериори

 

3 4

В навечерието на 8-ми март е подходящо да поговорим за домашните убежища на мъжете. Какво значи "мъжки интериор"? Нещата са от ясни по-ясни, когато иде реч за детска стая – синя за момче, розова за момиче. При порасналите момчета, нещата стават по-сложни. Те биха могли да се почувстват уютно в дом, подреден от жена, създаден по неин вкус и от нейните ръце. Но има и домове, където "мъжкото" доминира по отчетлив начин и очертава едно по-различно пространство. В такива домове, още от прага те посреща една по-друга сила – мъжественост, бруталност /в най-приятен вариант/, категоричност и симпатична грубианска мощ.

Стремежът към откритите пространства е една от най-силните характеристики. Свободата на придвижване и контрол над собствената територия са присъщи на мъжкия характер. Дори в цялото помещение да е невъзможно да се разгърне такава открита планировка, то поне отделни кътове се радват на максимум пространство. Резултатат – строга функционалност и смел минимализъм.

9 10

Тук няма нищо излишно – минимум мебели и пълно отсъствие на декорация. Докато жената постоянно се стреми да украси своя дом с различни вещи, то мъжете нито имат желание, нито време за подобни решения. Строгостта е отличителен белег на интериора за джентълмени.

7 8

Цветовата гама на мъжките интериори е неутрална и приглушена. Тук на почит са естествените оттенъци на дървото, камъка и метала. Черният и сив цвят са с предимство, а когато са използвани с тънък усет, те обличат пространството в елегантност.
Ако мъжът реше да внесе ярък акцент в дома си, той често залага на агресивните червени и оранжеви цветове.

11

Брутализъм – едно от направленията в дизайна, което твърде добре съответства на мъжкия характер при интериорите. Неговите твърди белези са грубите стени от камък, голия бетон, простите натурални тъкани. Семпли прави линии, отсъствието на излишни заоблености и гладки ръбове – ето още една добавка към брутализма.

5 05

Стилът на мъжките интериори се движи по линията на полярността – от ултрамодерен съвременен стил, обзаведен с последните писъци на технологията до задушевната кабинетна визия с дървени ретро елементи, плюш, кресла и дивани. Солидност, наситена с доказателства.

15 16

17 18

Автор: Татяна Андреева

5592 Преглеждания